Kαθοριστικό ρόλο για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη έχει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος καλείται να αλλάξει τη λειτουργία του και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, από το βήμα του συνεδρίου The Future of Sustainable Finance που διοργάνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Καθώς θα απαιτηθούν ετησίως τουλάχιστον 7 τρισ. δολάρια έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού - το ένα τρίτο του ΑΕΠ των ΗΠΑ - είναι αυταπόδεικτο ότι το τραπεζικό σύστημα που παρέχει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας χρηματοδότησης της οικονομίας, έχει κρίσιμο ρόλο, χρηματοδοτώντας, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας την βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.
«Ειδικά στην Ελλάδα, η οποία μετά από δεκαετή κρίση έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ, η επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών και η αποκατάσταση του χαμένου εδάφους, με τρόπο όμως βιώσιμο που θα σέβεται το περιβάλλον και θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι κρίσιμη και η συμβολή του τραπεζικού συστήματος σημαντικότερη», όπως σημείωσε και πρόσθεσε ότι βασικός αναπτυξιακός μοχλός είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που δίνει έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Οι τράπεζες έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, από την ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρει για τις επιχειρήσεις έως τη διαδικασία χορήγησης των πόρων και την παρακολούθηση των επενδύσεων», επισήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε αυτό το πλαίσιο, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του καθώς και τις στρατηγικές και επιχειρηματικές του επιλογές, προκειμένου να στηρίξει τις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία και η επιχειρηματικότητα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Ο κ. Χαντζηνικολάου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε κανόνες που θεσμοθέτησαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και δημιουργούν στις τράπεζες την ανάγκη για νέα μεθοδολογία αναφορικά με την αποτίμηση και διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, για ενσωμάτωση των κινδύνων στις αποφάσεις για χρηματοδοτήσεις, μεμονωμένες αλλά σε τομείς της οικονομίας με αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με στροφή προς «πράσινους» τομείς, και την επίπτωση των ρίσκων αυτών σε υφιστάμενα δάνεια.
Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων για την κλιματική αλλαγή, έχοντας ως βασική προτεραιότητα να συμβάλλει ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετείχε στη διαμόρφωση των παγκόσμιων Αρχών για την Υπεύθυνη Τραπεζική (Principles for Responsible Banking), μαζί με άλλες 29 τράπεζες-μέλη του UNEP-FI από όλο τον κόσμο ενώ για μια ακόμη φορά εντάσσεται στον δείκτη αειφορίας FTSE4Good Emerging Index της FTSE Russell, για τις επιδόσεις της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (Environmental, Social, Governance - ESG).
www.bankingnews.gr
Χαντζηνικολάου (Πειραιώς): Βασικός αναπτυξιακός μοχλός είναι το Ταμείο Ανάκαμψης - Δίνει έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση
σύμβολα :
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ένα πλέγμα δράσεων για την κλιματική αλλαγή, έχοντας ως βασική προτεραιότητα να συμβάλλει ενεργά στη βιώσιμη ανάπτυξη
Σχόλια αναγνωστών