Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επιδείξει πρωτοφανή ανεπάρκεια.
Η ΤτΕ ως γνωστό εποπτεύει μόνο τις μη συστημικές τράπεζες και αυτές είναι η Attica bank, η Παγκρήτια, οι συνεταιριστικές τράπεζες όσες απέμειναν και νέες τράπεζες όπως η Optima Bank.
Οι δυο παλαιές μικρές τράπεζες η Attica bank και η Παγκρήτια εμφανίζουν πάνω από 2 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Δεν μπορεί τα NPEs να δημιουργήθηκαν το 2022 αλλά προφανώς ακολούθησαν την ροή και τάση των συστημικών τραπεζών άρα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια… και που ήταν η ΤτΕ αυτά τα 12 χρόνια;
Στην Ελλάδα λοιπόν όταν το 2012 αποφασίστηκε να υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες και αυτές το κράτος να προστατέψει οι μικρές τράπεζες εξαϋλώθηκαν.
Εάν είχε υπάρξει μια πιο προσεκτική πολιτική και μέριμνα πολλές μικρές τράπεζες θα είχαν διασωθεί…
Οι 4 μεγάλες συστημικές η Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha bank διασώθηκαν ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3 φορές κατά βάση με κρατικά κεφάλαια από το ΤΧΣ με ποσά που έφθασαν τα 44,5 δισεκ.
Ακολούθησε και δεύτερη μεγάλη στήριξη μέσω του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 όπου σχεδόν 70 δισεκ. NPEs βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών ώστε να μειωθούν τα NPEs στο 5%...
Όλα αυτά έγιναν όμως μόνο για τις συστημικές τράπεζες.
Για τις μικρές άρα και μη συστημικές η μέριμνα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη…
Τα τελευταία χρόνια όμως η Τράπεζα της Ελλάδος εποπτεύει μόνο τις μικρές τράπεζες.
Επί της ουσίας όμως η ΤτΕ ως εποπτική αρχή ήταν και είναι ανύπαρκτη.
Οι πάντες γνώριζαν τα προβλήματα της Attica bank, όλοι γνωρίζουν ότι η Attica bank έχει χρεοκοπήσει.
Όμως ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ έκανε τα στραβά μάτια και προσπαθούν με διάφορα τρικ να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Attica bank…
Οι πραγματικές ζημίες είναι τεράστιες ξεπερνούν τα 650 εκατ αλλά το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο όταν αποκαλύπτεται ότι η προηγούμενη διοίκηση Πανταλάκη στην Attica bank συγκάλυψε ένα σκάνδαλο εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η Attica bank έχει πάνω από 60% NPEs αλλά και η Παγκρήτια βρίσκεται σε παραπλήσια επίπεδα 57% με τον δείκτη coverage ratio NPEs στο 34% αυτό σημαίνει ανεπάρκεια προβλέψεων σε σχέση με το 70% των μεγάλων τραπεζών.
Όταν πριν λίγο καιρό ανέλαβε την Παγκρήτια ο Μιχάλης Σάλλας ο πρώην Πρόεδρος της Πειραιώς προφανώς και γνώριζε τα προβλήματα, προσέξτε δεν τα δημιούργησε αλλά τα βρήκε, αυτά προϋπήρχαν.
Ήξερε τι θα αντιμετώπιζε.
Όμως είχε την αίσθηση που αποδείχθηκε ψευδαίσθηση ότι θα είχε την ελάχιστη υποστήριξη από την ΤτΕ, καμία κίνηση δεν μπορεί να υπάρξει σε μια τράπεζα εάν δεν έχει την έγκριση της εποπτικής αρχής….
Είχαν υπάρξει μετά από πολύ καιρό… κάποιες συναντήσεις μεταξύ του Μιχάλη Σάλλα και του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ για την Παγκρήτια αλλά ο Στουρνάρας είχε άλλα σχέδια…
Κατά της άποψη μας η επιστολή Σάλλα στην Παγκρήτια ότι θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει ή όχι στην αύξηση των 98,7 εκατ εάν λάβει γραπτώς διαβεβαίωση από την ΤτΕ ότι η αύξηση είναι επαρκής… είναι πρωτοφανής εξέλιξη.
Ο Σάλλας που είναι πολύ έμπειρος κατανόησε την παγίδα που του έστησε ο Στουρνάρας…
Είναι δυνατό να ολοκληρώνεται η αύξηση 27 Σεπτεμβρίου 2022 και η Τράπεζα της Ελλάδος να ζητάει capital plan από την Παγκρήτια 30 Σεπτεμβρίου;
Ήδη πληροφορούμαστε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Παγκρήτιας είναι υψηλότερες από τα 98,7 εκατ. της αύξησης.
Ωστόσο η προσέγγιση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι τελείως λανθασμένη αφού με τα 98,7 εκατ. της αύξησης και τα 100 εκατ. από την HSBC συν τα υφιστάμενα κεφάλαια της τράπεζας προσεγγίζουν τα 300 εκατ., καθιστώντας κεφαλαιακά πλήρως καλυμμένη την Παγκρήτια.
Ωστόσο το βασικό θέμα είναι ο Στουρνάρας να μην ακυρώσει τη διαδικασία απορρόφησης της HSBC από την Παγκρήτια, εξέλιξη που θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην Παγκρήτια.
Η κεφαλαιακή ανάλυση που είχε κάνει ο Σάλλας για το νέο σχήμα, δηλαδή με Παγκρήτια, HSBC και Συνεταιριστική Χανίων καθιστούν το νέο υπό διαμόρφωση τραπεζικό όμιλο κεφαλαιακά επαρκή.
Ο Στουρνάρας όμως δεν δίνει καμία διαβεβαίωση ούτε για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, ούτε και αν θα δώσει την έγκριση για να απορροφήσει η Παγκρήτια την HSBC.
Ο Σάλλας είναι μέρος της λύσης της Παγκρήτιας και ο Στουρνάρας μέρος του προβλήματος της Παγκρήτιας τράπεζας.
Το δόλιο σχέδιο Στουρνάρα
Ο Στουρνάρας μισεί τον Σάλλα, δεν θα γράψουμε – ακόμη - τους λόγους αν και τους ξέρουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Όμως θα θυμίσουμε ότι Στουρνάρας συντόνιζε το σχέδιο να εκδιώξει από την Πειραιώς τον Μιχάλη Σάλλα…
Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που απαίτησε να κατηγορηθεί η παλαιά διοίκηση της Πειραιώς για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κάτι που όχι απλά στερείτο βάσης αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν μια κατασκευασμένη και δόλια απάτη της ΤτΕ.
Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που απαίτησε από τις εισαγγελικές αρχές να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του Μιχάλη Σάλλα στην Ελλάδα επίσης πράξη απαράδεκτη γιατί καμία κατηγορία δεν αποδείχτηκε και παρ΄ ότι στοχοποιήθηκε όσο κανείς ο Σάλλας αθωώθηκε από όλες τις υποθέσεις…
Ποιος όμως ήταν και είναι ο στόχος του Στουρνάρα;
Να εξαφανίσει το όνομα Σάλλα από το τραπεζικό σύστημα…
Αυτό που συνέβη στην περίπτωση της Παγκρήτιας είναι πρωτοφανές και τραγικό.
Ήθελε να βάλει τον Σάλλα να συμμετάσχει σε μια αύξηση κεφαλαίου χωρίς αντίκρισμα απλά για να χάσει τα κεφάλαια που θα επενδύσει…
Ο στόχος του Στουρνάρα δεν είναι μόνο να εξαφανίσει τον Σάλλα από το τραπεζικό σύστημα αλλά και να τον καταστρέψει οικονομικά και ταυτόχρονα να μπλοκάρει και άλλα μέλη της οικογένεια του να ασχοληθούν με τον τραπεζικό κλάδο.
Κάποια στιγμή το bankingnews θα προβεί σε πολύ σοβαρές αποκαλύψεις για το παρελθόν που ουδέποτε έχουν γραφεί....
Πράγματα που συνέβησαν και τα οποία θα αφήσουν άναυδους ακόμη και αυτούς που γνωρίζουν…
Ο Στουρνάρας έχει παίξει πολύ δόλια σε αυτό το παιχνίδι και προφανώς θα εξηγήσουμε και τους λόγους αυτής της μεγάλης – πολύ μεγάλης – έντασης με τον Μιχάλη Σάλλα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών