Σήμερα 11 Οκτωβρίου 2022 έχει οριστεί ως ημερομηνία συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ των παλαιών μετόχων που ξεκινάει 11 Οκρωβρίου και ολοκληρώνεται 27 Οκτωβρίου 2022
Να σημειωθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου είχε σχεδιαστεί για την περίοδο 7 με 27 Σεπτεμβρίου 2022 αλλά η περίοδος αυτή έληξε χωρίς να συμμετάσχουν οι μέτοχοι… αφού επικρεμόταν το ζήτημα του κεφαλαιακού πλάνου… που κατά ένα παράδοξο τρόπο η Τράπεζα της Ελλάδος το όρισε για τις 30 Σεπτεμβρίου μετά την λήξη της αύξησης κεφαλαίου…
Η αύξηση δεν υλοποιήθηκε και δόθηκε νέα παράταση μεταξύ 11 και 27 Οκτωβρίου αλλά ορίστηκε ότι οι παλαιοί μέτοχοι της Παγκρήτιας θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις 11 Οκτωβρίου 2022 στην αρχή της διαδικασίας αύξησης… άλλο ένα αξιοπερίεργο… που συμβαίνει στην αύξηση της Παγκρήτιας.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Θετική η κυβέρνηση για την Παγκρήτια
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews και στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση θέλει την παρουσία των μικρότερων τραπεζών και πως αξιολογεί την προσπάθεια για την Παγκρήτια ανέφερε τα εξής
«Η κυβέρνηση δεν είναι μέτοχος της Παγκρήτιας ωστόσο ενθαρρύνει την κεφαλαιακή της ενίσχυση και επίσης είναι δεδηλωμένη πρόθεση του Μιχάλη Σάλλα του βασικού μετόχου με 19,95% να στηρίξει την τράπεζα.
Η κυβέρνηση όπως και για όλο το τραπεζικό σύστημα ενθαρρύνει την εξυγίανση και την ανάκαμψη των τραπεζών μεγάλων και μικρών και αποθαρρύνει σενάρια διάσπασης τραπεζών σε καλή και κακή τράπεζα.
Οι 4 μεγάλες και οι μικρότερες τράπεζες αποτελούν το νέο τραπεζικό χάρτη της Ελλάδος που υποστηρίζει η κυβέρνηση»
Δεν είναι κατανοητή η στάση Στουρνάρα (ΤτΕ)
Πολλά παράδοξα συμβαίνουν με την στάση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ακόμη και η κυβέρνηση δεν κατανοεί την στάση του διοικητή της ΤτΕ.
Υπάρχουν μέτοχοι στην Παγκρήτια που είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση, όπως και ο Μιχάλης Σάλλας με την Lyktos ενώ κατέχει 19,95% της Παγκρήτιας και έχει πάρει έγκριση από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό μηχανισμό των Τραπεζών της ευρωζώνης…ωστόσο η ΤτΕ εμφανίζεται να εμποδίζει την αύξηση…και αποτρέπει στον Σάλλα να αυξήσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο.
Στα λόγια στην θεωρία… ο Στουρνάρας ενθαρρύνει την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας αλλά στην πράξη βάζει πολλά εμπόδια και προσκόμματα…
Δεν είναι τυχαίο ότι οι παλαιοί μέτοχοι όπως η Lyktos με 19,95% ή η Alfa Ocean με 7,92% και εξαιρώντας την Εθνική τράπεζα με ποσοστό 7,17% προβληματίζονται εάν πρέπει να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου…
Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου….
Η Παγκρήτια υλοποιεί την αύξηση κεφαλαίου 98,7 εκατ για δύο λόγους
1)Να ενισχύσει τους χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ο συνολικός δείκτης είναι 8,74% ενώ θα έπρεπε να διαθέτει ελάχιστο συνολικό δείκτη 10,090%.
2)Να υλοποιηθεί το σχέδιο απορρόφησης της HSBC Ελλάδος και έτσι να ενισχυθούν περαιτέρω οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οι παλαιοί μέτοχοι… είναι προβληματισμένοι…
Οι παλαιοί μέτοχοι, αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή… εμφανίζει συνεχώς προσκόμματα…
Μια δεν επιτρέπει στον Μιχάλη Σάλλα να αυξήσει το ποσοστό του πάνω από 20% στην Παγκρήτια… δεν είναι αντιληπτή η στάση της ΤτΕ..
Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποσαφηνίσει… τι θα συμβεί εάν οι παλαιοί μέτοχοι βλέποντας όλο αυτό το σκηνικό… δεν συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου…
Τελικά επενδυτές που θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στην Παγκρήτια... η ΤτΕ γιατί τους αποθαρρύνει;
Η ΤτΕ μια μεταθέτει το capital plan το κεφαλαιακό πλάνο για μετά το τέλος της αύξησης… αυτό σημαίνει ότι σαμποτάρει την αύξηση κεφαλαίου.
Μια δεν επιτρέπει στον Μιχάλη Σάλλα ίσως ο εμπειρότερος έλληνας τραπεζίτης εν ζωή… να έχει εμπλοκή στον σχεδιασμό και στην ανάκαμψη της Παγκρήτιας…
Δεν είναι κατανοητή η ΤτΕ θέλει να πετύχει η αύξηση ή δεν θέλει..
Εάν πετύχει η αύξηση έχει καλώς.
Εάν όμως η αύξηση κεφαλαίου δεν πετύχει… τότε η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις…
Πολλοί γνωρίζουν τι σημαίνει για την Παγκρήτια και την Χανίων η αποτυχία κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου... και η Τράπεζα της Ελλάδος... εμφανίζει μια πολύ περίεργη στάση.
Η Παγκρήτια μπορεί να έχει παρουσία και ρόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αρκεί... να την αφήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών