γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Παραμένει το δικαίωμα να απορρίπτουν οι servicers αναιτιολόγητα της ρυθμίσεις
Οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν αντικείμενο διαλόγου με τους φορείς οι οποίοι με τις προτάσεις τους θα συμβάλλουν στη βελτίωση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού από ακόμη φαίνεται δεν έχει βρει τα …πατήματά του διότι οι ρυθμίσεις μπορεί να βελτιώνονται μετά τις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα αλλά δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Πάντως οι νομικοί που αναλαμβάνουν αντίστοιχες υποθέσεις λένε ότι η «Αχίλλειος Πτέρνα» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αποπληρωμής του δανείου δεν γίνεται αποδεκτή από τους πιστωτές και κυρίως τους servicers αφού σηκώνουν το διό τους «μπαϊράκι» έναντι των δανειοληπτών που ζήτησαν ένα είδος προστασίας από τον Μηχανισμό.
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν δεν επιτρέπουν να χαθεί αυτό το πλεονέκτημα που δόθηκε αρχικά στους πιστωτές.
Η ίδια πηγή λέει ότι το δικαίωμα αυτό θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη του προγράμματος.
Οι μάχιμοι δικηγόροι που υπερασπίζονται υποθέσεις στα Δικαστήρια θεωρούν ότι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των πιστωτών καθιστά δύσκολη μια ρύθμιση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών.
Εξίσου απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία λόγω καθυστερήσεων αποπληρωμής του δανείου δεν έχουν αξιοποιήσει το παράθυρο το νόμου για τα ευάλωτα νοικοκυριά που μπορεί να έχουν επιδότηση ενοικίου έως 220 ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 60 βεβαιώσεις ευάλωτων δανειοληπτών έχουν εκδοθεί όταν ο αριθμός των ευάλωτων ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες δανειολήπτες.
Για την καταβολή του μηνιαίου βοηθήματος απαιτείται η συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Επαναμίσθωσης Ακινήτου όταν η διαγωνιστική διαδικασία «κόλλησε» σε γραφειοκρατικά γρανάζια.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τον Φορέα είχαν εμφανιστεί έξι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να συμμετέχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο για την επιλογή ενός που θα αναλάβει τη λειτουργία του Φορέα.
Ο αρχικός νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο προέβλεπε ότι όλη διαδικασία θα κρατούσε 15 μήνες όταν η διαδικασία επιλογής είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι δοθεί νέα χρονική παράταση 15 μηνών για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πάντως τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών Μέχρι στιγμής, από την αρχή λειτουργίας του εξωδικαστικού, πάνω από 65.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα.
Από αυτούς που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, περίπου 46.000 οφειλέτες (σχεδόν το 70%), έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προέκυψαν συνολικές οφειλές ύψους 25,3 δισ. ευρώ, και 12.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5,8 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών.
Το ποσό των οριστικών υποβολών είναι αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.
Το ποσοστό των ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει αυξηθεί σημαντικά.
Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.705 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 510 εκατ. ευρώ (με σύνολο αρχικών οφειλών 822 εκατ. ευρώ).
Κατά το τελευταίο τρίμηνο, το ποσό των επιτυχών ρυθμίσεων σχεδόν τριπλασιάστηκε. Με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2022, οι ρυθμίσεις ανέρχονταν σε 192 εκατ. ευρώ, με αντίστοιχο σύνολο αρχικών οφειλών 304 εκατ. ευρώ.
Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες κατά τα τελευταίο διάστημα, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Από τις 2.705 ρυθμίσεις:
1.250 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 322 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.
1.455 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το Δημόσιο.
Στις ανωτέρω ρυθμίσεις, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκεια αυτών ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη. Ο μέσος όρος οφειλών των ρυθμίσεων είναι περίπου 300.000 ευρώ.
Αναμένεται, από τους χρηματοδοτικούς φορείς, να ολοκληρώσουν άμεσα 1.058 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 708 εκατ. ευρώ.
Παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος έγκρισης των χρηματοδοτικών φορέων για τον μήνα Ιούλιο 2022 ήταν 24%, ενώ για το 3 ο τρίμηνο του 2022 το μέσο ποσοστό ήταν 55% και το 4 ο τρίμηνο του 2022 ανήλθε σε 63%.
Το Υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της πορείας των αιτήσεων και προβαίνουν συνεχώς σε βελτιωτικές κινήσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εργαλείου.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews/gr
Σχόλια αναγνωστών