Την ανάγκη οι Έλληνες – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – να αποκτήσουν κουλτούρα αποταμίευσης, τοποθετώντας τα χρήματά τους και σε άλλα assets πλην του real estate, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς.
«Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό τοποθετεί τις περισσότερες από τις αποταμιεύσεις του σε απλές καταθέσεις ή σε ακίνητη περιουσία.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αφορούν στο 4% με 5% του ΑΕΠ έναντι 25% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, οι ασφαλίσεις, επίσης, δεν χρησιμοποιούνται πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, προκειμένου οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν στην αποταμίευση. «Τα ακίνητα είναι μία καλή λύση, αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο», εξήγησε.
Όσον αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, ο κ. Μυλωνάς παρατήρησε ότι μολονότι σχεδόν τα 2/3 παράγουν το μισό κύκλο εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων εντούτοις πληρώνουν μηδενικούς φόρους, γεγονός που τις καθιστά μη bankable.
«Πρέπει να τις βοηθήσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει να γίνουν χρηματοδοτήσιμες, πώς να μεγαλώσουν και αυτό θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία. Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, προτρέποντας την Ελλάδα να εξετάσει τα μοντέλα άλλων χωρών.
«Στην ΕΤΕ στοχεύουμε να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεργαστούμε με επαγγελματίες σε συγκεκριμένα προγράμματα. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, όπως οι νέοι κ.ο.κ. και να τους διδάξουμε τη σημασία της αποταμίευσης, γιατί να δανείζονται», κατέληξε.
www.bankingnews.gr
Μυλωνάς (ΕΤΕ): Οι Έλληνες πρέπει να αποκτήσουν κουλτούρα αποταμίευσης
Oι Έλληνες πρέπει να αποκτήσουν κουλτούρα αποταμίευσης, τοποθετώντας τα χρήματά τους και σε άλλα assets πλην του real estate, σύμφωνα με τον CEO της Εθνικής Τράπεζας
Σχόλια αναγνωστών