σύμβολα :
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν κατανοήσει τις χρεώσεις των business debit cards
Η τελευταία «πατέντα» των τραπεζών είναι η έκδοση business debit cards (επαγγελματικές χρεωστικές κάρτες) οι οποίες όταν ο κάτοχος την χρησιμοποιεί για την αγορά προϊόντων, ο πωλητής του προϊόντος δεν γνωρίζει ότι η προμήθεια είναι εξωπραγματική και φτάνει στο 2,5% επί της αξίας των συναλλαγών.
Δηλαδή όταν η αξία του προϊόντος ανέρχεται στα 100 ευρώ η προμήθεια για τη χρήση του POS είναι 2,5 ευρώ όταν από το μηχάνημα περάσει η κάρτα business debit cards.
Αντίθετα όταν πρόκειται για απλή χρεωστική κάρτα η προμήθεια διαμορφώνεται στα επίπεδα της αγοράς από 0,8 έως 1%.
Το εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν κατανοήσει τις χρεώσεις των business debit cards διότι θεωρούν ότι θα «τρέχουν» με τις προμήθειες των άλλων καρτών.
Η αποκάλυψη για τις υπέρογκες χρεώσεις έγινε από γνωστή δικηγόρο που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.
Το έναυσμα για το ύψος των χρεώσεων δόθηκε από επιχείρηση η οποία όταν έκανε ταμείο διαπίστωσε ότι οι προμήθειες άλλαζαν από τη μία κάρτα στην άλλη.
Η έρευνα έφερε στο προσκήνιο ως υπεύθυνο για τις υπερβολικές χρεώσεις τις business κάρτες που είναι υψηλότερες κατά 212% από τη μέση χρέωση της αγοράς.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η χρήση της επαγγελματικής κάρτας είναι σύνηθες διότι έχει συνδεθεί με τον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.
Τα χρήματα είναι σε αυτό τον λογαριασμό και οι κάτοχοι των καρτών τις χρησιμοποιούν χωρίς να γνωρίζουν τις επιβαρύνσεις όπως και οι επιχειρήσεις που τις αποδέχονται.
Οι business κάρτες αδειάζουν τα ταμεία των επιχειρήσεων
Στη «μέγγενη» των υψηλών προμηθειών πέφτουν και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Οι προμήθειες ανά POS στο λιανεμπόριο γίνονται κόστος για την επιχείρηση η οποία στη συνέχεια τιμολογεί τα προϊόντα της λίγο υψηλότερα έτσι ώστε το κόστος να περνά στον τελικό καταναλωτή ο οποίος χρησιμοποιεί την χρεωστική κάρτα για τις αγορές.
Ο πακτωλός των προμηθειών από τα POS υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την εμφάνιση του COVID.
Οι συναλλαγές με τις κάρτες απογειώθηκαν αφήνοντας υπέρ κέρδη στους διαχειριστές των μηχανημάτων πληρωμών.
Οι εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν «φύγει» από την αγορά των POS και έχουν εισέλθει εταιρείες με αποκλειστική δραστηριότητα την διαχείρισή τους.
Το 90% των προμηθειών ανήκει στον διαχειριστή και μόλις το 10% πηγαίνει στις τράπεζες.
Όμως έκδοση των business εκδίδονται από τις τράπεζες οι οποίες τροφοδοτούν τους διαχειριστές με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών