Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Deal στην Attica bank – Πρώτα η ΑΜΚ των 600 εκατ μετά η συγχώνευση – Το ΤΧΣ θα επενδύσει 350 εκατ στην νέα αύξηση

Deal στην Attica bank – Πρώτα η ΑΜΚ των 600 εκατ μετά η συγχώνευση – Το ΤΧΣ θα επενδύσει 350 εκατ στην νέα αύξηση
Το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 800 εκατ και θα κατέχει μετά την συγχώνευση το 33% και η Thrivest που θα έχει επενδύσει 300 εκατ σωρευτικά θα κατέχει περίπου το 51% αλλά θα έχει εισφέρει την Παγκρήτια με την HSBC
(upd) Deal έχει υπάρξει μεταξύ των βασικών μετόχων στην Attica bank του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου, όπως επιβεβαίωσε και με ανακοίνωσή της η Attica Bank μετά από το σχετικό δημοσίευμα του bankingnews.gr (BN).
Τα νέα είναι πολύ θετικά για την πολύπαθη Attica bank και τώρα πλέον ανοίγει μια μακρά περιόδο αισιοδοξίας και ανάκαμψης...

Η Attica bank για να ξεπεραστεί το σοβαρό της πρόβλημα χρειάζεται μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 600 εκατ ώστε να καλυφθεί και η ζημιά από την ένταξη 3 δισεκ. ευρώ NPEs στον Ηρακλή 3.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο κατέχει το 72,54% της Attica bank ήδη έχει επενδύσει 450 εκατ και καλείται να καλύψει τουλάχιστον το 55% με 60% της αύξησης κεφαλαίου των 600 εκατ ευρώ δηλαδή άλλα 350 εκατ.
Δηλαδή το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 800 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα η Thrivest των Μπάκου, Καυμένακη και Εξάρχου με ποσοστά μειοψηφίας έχουν προτείνει πρώτα να υλοποιηθεί η αύξηση των 600 εκατ και ακολούθως να προχωρήσει η συγχώνευση με την Παγκρήτια και HSBC.
Το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 800 εκατ και θα κατέχει μετά την συγχώνευση το 33% και η Thrivest που θα έχει επενδύσει 300 εκατ σωρευτικά θα κατέχει περίπου το 51% αλλά θα έχει εισφέρει την Παγκρήτια με την HSBC.

Deal αντί εκκαθάριση

Εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν συμφωνούσε – έχει ήδη συμφωνήσει – η Attica bank θα έσπαγε σε καλή και κακή τράπεζα θα ενεργοποιούταν ο νόμος για την εκκαθάριση τραπεζών με good και bad bank όπου η ζημιά για το ΤΧΣ θα υπολογιζόταν σε 1,5 δισεκ. ευρώ.
Οπότε μεταξύ 1,5 δισεκ. και 800 εκατ προφανώς και επιλέγει το ΤΧΣ τα 800 εκατ κατέχοντας και το 33% με 35% των μετοχών…
Να σημειωθεί ότι ζητήθηκε από τις συστημικές τράπεζες να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 600 εκατ και προφανώς αρνήθηκαν….

Ποια η δίκαιη λύση;

Η άποψη μας είναι ότι θα έχει μεν επενδύσει 800 εκατ σε μια τράπεζα που θα έχει χρηματιστηριακή αξία 800 εκατ αλλά θα κατέχει το 33% με 35% δηλαδή 280 εκατ ευρώ αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί με την Thrivest ώστε η τράπεζα να βγάλει υπεραξίες και να κερδίσουν όλοι… αν και η Thrivest θα κερδίσει σίγουρα…
Το βάρος πέφτει στους μετόχους αλλά το ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην Ελένη Βρεττού την διευθύνουσα σύμβουλο της Attica bank που πρέπει να κάνει τιτάνιο αγώνα ώστε η διαλυμένη Attica bank να καταστεί μια υγιής τράπεζα και με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε 5ο πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα...

Επιβεβαίωση ΒΝ από Attica Bank

Συμφώνησαν ΤΧΣ και Thrivest Holding τους βασικούς όρους της συγχώνευσης με την Παγκρήτια

Τους βασικούς όρους της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα συμφώνησαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Thrivest Holding, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία μάλιστα έλαβε παράταση έως τις 12 Ιουλίου 2024 για να αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος τις λεπτομέρειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος.
Όπως ανακοίνωσε η Attica Bank με την από 27.06.2024 επιστολή της ΤτΕ, ζητήθηκε από την Attica Bank ενημέρωση για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη σκοπούμενη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας με τους ελάχιστους εν ισχύι υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ», καθώς και η άμεση προσκόμιση σχεδίου συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων επί της αρχής και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων.
Βάσει έγγραφης ενημέρωσης που έλαβε η Τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ»), και από τη Thrivest Holding Ltd, οι δύο μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία επί κοινώς αποδεκτού κειμένου που περιλαμβάνει τους βασικούς όρους της σκοπούμενης συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου τραπεζικού σχήματος.
Για την τελική υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες των μετόχων βάσει και του νόμου του ΤΧΣ.
Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό όταν θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων και της γνωστοποιηθούν οι επιμέρους όροι αυτής, όπως και για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη.
Εν αναμονή των ανωτέρω, η Attica Bank αιτήθηκε και έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος («ΤτΕ») παράταση απάντησης μέχρι την 12.07.2024.
Η Τράπεζα υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε πληροφορία ή εξέλιξη αφορά στις δραστηριότητές της εκδίδεται από την ίδια και αποτελεί μοναδική αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης.
Η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των προϋποθέσεων και απαιτήσεων που προβλέπονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και στην πάγια πρακτική άμεσης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, με εγκυρότητα και υπευθυνότητα, για οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης