Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Alpha Bank ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο ΑΤ1 300 - 400 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 7% με 8% από 11,8%

Η Alpha Bank ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο ΑΤ1 300 - 400 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 7% με 8% από 11,8%
Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με επιτόκιο 7-8%
Σε έκδοση ομολόγου κατηγορίας ΑΤ1, ύψους 300 – 400 εκατ. ευρώ προχωρά σήμερα 3/9 η Alpha Bank.
Χθες το απόγευμα έδωσε εντολή στις επενδυτικές τράπεζες JP Morgan, HSBC, Μorgan Stanley, UBS, Unicredit να προχωρήσουν σε παρουσιάσεις προς διεθνείς επενδυτές και να επιβλέψουν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ανάλογα πάντα και με την κατάσταση των αγορών.
Η κατηγορία ομολόγου ΑΤ1 για τις τράπεζες, από πλευράς κόστους, αποτελεί την ακριβότερη ομολογιακή έκδοση πριν τις προνομιούχες μετοχές και την αύξηση κεφαλαίου. Ύστερα από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών το ομόλογο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τιμολογηθεί με επιτόκιο μεταξύ 7-8%.
Ένα χρόνο πριν, η Alpha bank είχε εκδώσει την ίδια κατηγορία ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ ΑT1 perpetual με επιτόκιο 11,875%.

Καλύπτει ήδη τον στόχο του επόπτη

Μέσα στην φετινή χρονιά η Alpha bank είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου senior preferred, διάρκειας 6 ετών ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% και απόδοση 5,125%. Επίσης εξέδωσε δεκαετές ομόλογο κατηγορίας Tier II, διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6% και απόδοση 6,125%.
Η Alpha Bank συνεχίζει να είναι τακτικός εκδότης χρέους στις διεθνείς αγορές, ύστερα και από την αναβάθμιση της από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους. Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο είχε ήδη καλύψει την απαίτηση του επόπτη για τις ελάχιστες απαιτήσεις των ιδίων κεφαλαίων και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (ΜREL) καθώς ο σχετικός δείκτης ανερχόταν στο 28,84% έναντι στόχου 27,99% για το 2026.
Η έκδοση της Alpha Bank είναι το πρώτο ομόλογο ελληνικής τράπεζας που κυκλοφορεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές των αγορών, και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο “τέστ” με τις αγορές χρέους που θα αποτυπώσει το στίγμα των διεθνών επενδυτών για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Εξάλλου, η έκδοση προηγείται πριν από τις επικείμενες αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκπληρώνουν τις απαιτήσεις του επόπτη, ωστόσο σχεδιάζουν μεθοδικά να έχουν ολοκληρώσεις τις ετήσιες ανάγκες των εκδόσεων τους πριν την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης