Μπορεί να μην θέλουμε να το παραδεχθούμε, όμως η Eurovision είναι ένα από τα γεγονότα που δύσκολα θα σνομπάρει κάποιος.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το μακρινό 1956, όταν ακόμα συμμετείχαν μόνο 7 χώρες, οι οποίες ήταν οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ελβετία και Βέλγιο. Σχεδόν 60 χρόνια μετά, ο διαγωνισμός έχει εξελιχθεί σε διεθνές φαινόμενο, με την Αυστραλία (!) να εντάσσεται στις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό από το 2015. Το «BN Sports» σας παρουσιάζει 10 από τα πιο περίεργα στοιχεία για τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.
1. Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό ήταν το 1974 με την Μαρινέλλα και το αξέχαστο «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν «συγκινήθηκαν» ιδιαίτερα από αυτό, με το τραγούδι να μένει στην 11η θέση με 7 βαθμούς.
2. Εντύπωση προκάλεσε η φετινή συμμετοχή του διάσημου ράπερ Flo Rida με τον Σαν Μαρίνο στον 2ο ημιτελικό, ωστόσο ο Αμερικανός δεν είναι το μοναδικό «τρανταχτό» όνομα που έχει περάσει από τον διαγωνισμό. Σε αυτή την λίστα ξεχωρίζουν οι ABBA, που κέρδισαν τον διαγωνισμό με το «Waterloo» το 1974 για την Σουηδία, ενώ και η Σελίν Ντιόν, πολύ πριν τον Τιτανικό, κέρδισε τον διαγωνισμό το 1988 για την Ελβετία.
3. Ο διαγωνισμός «τραβάει» τα βλέμματα του κοινού στην χώρα μας, κάτι που μαρτυρούν και οι τηλεθεάσεις. Συγκεκριμένα, όταν η Έλενα Παπαρίζου κέρδισε το 2005 με το «My Number One», η τηλεθέαση έφτασε το 82,3%, ενώ το 2008 όταν η Καλομοίρα ερμήνευσε το «My Secret Combination», η τηλεθέαση έφτασε για λίγα λεπτά το απίστευτο 98% (!).
4. Η Ελλάδα έχει πάρει μέρος 41 φορές στον διαγωνισμό, ενώ έχει προκριθεί 39 από αυτές στον μεγάλο τελικό. Οι δύο περιπτώσεις στις οποίες δεν πέρασε από τον ημιτελικό ήταν το 2016 με το «Utopian Land» των Argo και το 2018 με το «Όνειρο μου» της Γιάννας Τερζή.
5. Κάθε χρόνο πέντε χώρες παίρνουν απευθείας εισιτήριο για τον τελικό, οι γνωστές «Big 5». Αυτές είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία, με την τελευταία να ανήκει στην λίστα από το 2011. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο μετρούν από 5 νίκες, ενώ Γερμανία Ισπανία και Ιταλία από 2 καθεμία.
6. Μπορεί φέτος η Στεφανία Λυμπερακάκη να είναι η νεότερη συμμετέχων στο διαγωνισμό, στα 18 της χρόνια, ωστόσο δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση τη νεότερη στην ιστορία. Το 1989 η 11χρονη Ναταλί Ποκέ εκπροσώπησε την Γαλλία στον διαγωνισμό, ενώ ο γηραιότερος ήταν ο 95χρονος (!) Εμίλ Ραμζάουερ με το ελβετικό συγκρότημα «Takasa» το 2013.
7. Το 2005 η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό, με την Ρουσλάνα να ερμηνεύει το «Wild Dances». Η χώρα της αποφάσισε να την επιβραβεύσει με τον πιο περίεργο τρόπο, προσφέροντας της μία θέση στο... κοινοβούλιο.
8. Η Ιρλανδία κατέχει το ρεκόρ με τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό, έχοντας τερματίσει συνολικά 7 φορές στην πρώτη θέση (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 και 1996).
9. Για όσους ψάχνουν ακόμα κάποια σύνδεση με το αθλητικό στοιχείο, η Ισπανίδα Εντούρνε Γκαρσία, σύζυγος του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νταβίντ ντε Χέα, πήρε μέρος το 2015 με το «Amanecer». Δύσκολο να το θυμάται κάποιος, καθώς έμεινε στην 21η θέση και στους 15 βαθμούς.
10. Το πορτογαλικό τραγούδι «E Depois Do Adeus» ξεκίνησε μία επανάσταση στην χώρα το 1974. Το τραγούδι παίχτηκε σε έναν ανεξάρτητο σταθμό στις 24 Απριλίου και ήταν ένα από το σινιάλο για να ειδοποιηθούν οι ηγέτες της αντίστασης, για να ξεκινήσουν την «Επανάσταση των Γαρίφαλων» ενάντια στο «Νέο Κράτος» που βρισκόταν στην εξουσία.
Μάριος Αγγελέτος
Σχόλια αναγνωστών