σύμβολα :
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε
Οι προοπτικές των εταιρειών από τη μία διαφαίνονται καλές λόγω των μεγάλων έργων που ετοιμάζονται στη χώρα αλλά από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τα περιθώρια
Η υποχώρηση των τιμών των μετάλλων αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των περισσότερων εταιρειών, μειώνοντας το momentum στο εννεάμηνο λόγω της πορείας του τρίτου τριμήνου.
Οι προοπτικές των εταιρειών από τη μία διαφαίνονται καλές λόγω των μεγάλων έργων που ετοιμάζονται στη χώρα και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τα περιθώρια, αλλά και η διαφαινόμενη υποχώρηση της ανάπτυξης της Ελλάδας και πολλών άλλων χωρών μπορεί να τις επηρεάσει.
Τα αποτελέσματα που εμφάνισαν στο εννεάμηνο έδειξαν για τις περισσότερες σημαντική αύξηση πωλήσεων, αλλά μείωση EBITDA και κερδών.
Την καλύτερη πορεία κατέγραψε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παρουσιάζοντας αύξηση σε όλες τις γραμμές.
Τα αποτελέσματα και τα σχόλια των εταιρειών
Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αύξησε στο τρίτο τρίμηνο πωλήσεις και κέρδη και ειδικότερα κατά 24% τις πωλήσεις και στα 917,7 εκατ. ευρώ και κατά 18% τα καθαρά κέρδη και στα 42,6 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο ο ρυθμός αύξησης των κερδών είναι στο 35% λόγω της καλύτερης πορείας του πρώτου εξαμήνου.
Τα καθαρά κέρδη έχουν ανέλθει στα 162,7 εκατ. ευρώ από 120,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Όπως αναφέρει η εταιρεία οι τιμές των μετάλλων στο LME μετά την κορύφωσή τους στο Α’ τρίμηνο του 2022 κινήθηκαν καθοδικά, σταθεροποιούμενες στο Γ’ τρίμηνο.
Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 29,8 εκ. ευρώ για τη περίοδο έναντι 22,2 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση του καθαρού δανεισμού, ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και το επενδυτικό πρόγραμμα.
Για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των επιτοκίων αναφοράς δημιουργεί ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι πληθωριστικές πιέσεις, η διαφαινόμενη οικονομική ύφεση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργούν κινδύνους τους οποίους ο Όμιλος μετριάζει, είτε με τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης κινδύνων, είτε με την μετακύλιση του κόστους, σε όποιες αγορές αυτό είναι δυνατόν.
Σύμφωνα με τη ΣΙΔΜΑ λόγω της μείωσης της τιμής πώλησης των προϊόντων που εμπορεύεται και τον ετεροχρονισμό στη μείωση του αντίστοιχου μέσου κόστους αποθήκης, παρουσίασε ζημιές στο τρίτο τρίμηνο τόσο σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων όσο και αποτελεσμάτων προ φόρων. Ο τζίρος αυξήθηκε στα 62,9 εκατ. ευρώ από 55,6 εκατ. ευρώ αλλά εμφάνισε ζημία προ φόρων 1,6 εκατ. ευρώ από κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ στο περσινό τρίτο τρίμηνο.
Στο εννέαμηνο τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 12,3 εκατ. ευρώ από 32,1 εκατ. ευρώ.
Η Έλαστρον αν και δεν δίνει αρκετές πληροφορίες, μείωσε το τζίρο της στο τρίτο τρίμηνο 2% και τα EBITDA στα 3,5 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν στα 2,9 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνει πάντως πως στο 4ο τρίμηνο του έτους δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, με κύριο χαρακτηριστικό αυτού την σταθεροποίηση της ζήτησης και το αυξημένο κόστος λειτουργίας οδηγούμενο κυρίως από την αύξηση του κόστους μεταφορών, ενέργειας και βασικών Ά υλών παραγωγής.
Επιπλέον η αύξηση του επιτοκίου αναφοράς Euribor από την ΕΚΤ θα επιβαρύνει επιπλέον το κόστος δανεισμού και συνεπώς τα αποτελέσματα χρήσης παρά την σημαντική μείωση του περιθωρίου δανεισμού.
Στο εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν στα 16,8 εκατ. ευρώ από 17,8 εκατ. ευρώ.
Η Αφοί Κορδέλλου είχε στο τρίτο τρίμηνο μείωση τζίρου και ζημία προ φόρων και τόκων 440 χιλ. ευρώ από κέρδη 1 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις ενισχύθηκαν οριακά στα 40,9 εκατ. ευρώ από 40,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων υποχώρησαν στα 4,46 εκατ. ευρώ από 6,21 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση σημειώνει πως η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται δυναμική αύξηση σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που αφορούν στο ύψος ανεκτέλεστων έργων, τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα από την ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία και θα έχει έντονα θετική επίπτωση στην Ελληνική Οικονομία και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Εταιρείας.
Το τρίτο τρίμηνο της Τζιρακιάν είχε αύξηση πωλήσεων στα 7,9 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ και ζημία προ φόρων 227 χιλ. ευρώ από κέρδη 655 χιλ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στις 590 χιλ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται στα 27 εκατ. ευρώ από 22,3 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση αναφέρει πως η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των Α υλών, η οποία ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, επιταχύνθηκε μέσα στο τρίτο τρίμηνο, επιβαρύνοντας το μικτό αποτέλεσμα και κατ' επέκταση τα λειτουργικά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών