Ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής συνεχίζεται.. εντούτοις οι ανησυχίες παραμένουν από τις απειλές των δασμών από τον D. Trump, οι οποίες ενδέχεται να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της Ευρωζώνης
(upd14) Το θετικό πρόσημο διατηρεί το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.466 μονάδες, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες, ενώ θετική είναι η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips, στον απόηχο της της νέας αναμενόμενης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής συνεχίζεται.. εντούτοις οι ανησυχίες παραμένουν από τις απειλές των δασμών από τον D. Trump, οι οποίες ενδέχεται να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Η προσοχή στην τελευταία συνεδρίαση της Fed (17-18 Δεκεμβρίου) με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει την ΕΚΤ σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες και οι συνεδριάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ( BoE) και της Τράπεζας της Ιαπωνίας ( BoJ ).
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δεν πτοούνται, διατηρούν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, παρά και τις γεωπολιτικές ( Ουκρανία, Μέση Ανατολή ) και τις πολιτικές αναταραχές (Γερμανία, Γαλλία).
Στο εσωτερικό, με συνεχές «rotation» τίτλων διατηρούνται οι 1.460 μονάδες με στόχο τις 1.505 μονάδες, με τις 1.475 μονάδες να αποτελούν την πλησιέστερη στήριξη.
Η προσοχή εστιάζεται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκίνησε στη Βουλή, αναμένοντας την Κυριακή 15/12 να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση ποιες τραπεζικές προμήθειες θέλει να μειώσει και πόσο θα στοιχίσουν στα έσοδα των τραπεζών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως η επίπτωση θα είναι διαχειρίσιμη.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά κινούνται Εθνική +1% και ακολουθούν Eurobank +0,60% και Πειραιώς +0,30% ενώ ήπια υποχωρεί η Alpha Bank στο -0,35%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζει η ΕΛΧΑ +3,5% και ακολουθούν ΕΛΠΕ +2%, Viohalco +1,3%..ενώ υποχωρούν ΟΠΑΠ -0,75%, ΔΕΗ -0,70%, Lamda -0,60%...
Εταιρικά νέα – Στο επίκεντρο Attica Bank και ΕΛΠΕ
Συνεχιζόμενη κερδοφορία, αύξηση μεριδίου αγοράς και βελτίωση λειτουργικών δεικτών που επιβεβαιώνουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της και τα προσδοκώμενα οφέλη που δημιουργεί η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, παρουσίασε η Attica Bank για το εννεάμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση μετά από την συνένωση δυνάμεων με την Παγκρήτια Τράπεζα, η Attica Bank κατέγραψε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους €27,3 εκατ. έναντι €11,5 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Τονίζεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα ενοποιείται για το γ’ τρίμηνο για 26 ημέρες, δηλαδή μετά από τις 4 Σεπτεμβρίου 2024, που επήλθε η νομική συγχώνευση των τραπεζών.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η HelleniQ Energy καθώς «δώρα» για τους μετόχους και για τα νοικοκυρά ετοιμάζει η διοίκηση της HelleniQ Energy μετά την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας και με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% των μετοχών της Elpedison.
Οι επενδυτές της HelleniQ Energy θα εισπράξουν ως μέρισμα το 50% της αξίας από την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Με τα σημερινά δεδομένα το τίμημα της πώλησης υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν από την διοίκηση της εταιρείας στους μετόχους ως μέρισμα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει ανακοινώσει την διανομή προμερίσματος ύψος 0,20 ευρώ ανά μετοχή το οποίο θα καταβληθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2025.
Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει την Δευτέρα 16/12 τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου του 2024.
Εν τω μεταξύ σήμερα 13/12 διαγράφονται από το Χ.Α. 12,73 εκατ. ίδιες μετοχές της ΔΕΗ και το νέο σύνολο ανέρχεται σε 369,27 εκατ. μετοχές.
H πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,06% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,43%.
Περί τις 10:45, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,13%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,63%.
Λίγο πριν τις 12:30, με στηρίξεις από τη δεικτοβαρή Coca Cola πλησίον του +2%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,44%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,20% στις 1.467 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.470,44 μονάδες και χαμηλό τις 1.464,64 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 47 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,05 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 6 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,05 εκατ. ευρώ και όγκου 296 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 201 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ.
Η Coca Cola 30 χιλ. τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 213 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 14,2 χιλ. τεμάχια αξίας 213 χιλ. ευρώ...
O Φουρλής 20 χιλ. τεμάχια αξίας 76 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.467 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.475 μονάδες και ακολουθούν οι 1.485 μονάδες και οι κρίσιμες 1.500 –1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.429 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι κρίσιμες 1.403 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.380 , οι 1.350, οι 1.320 και οι 1.300 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.298 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.320 μονάδες και οι κρίσιμες 1.350 – 1.355 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.240 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.205 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3% - Το spread με την Ιταλία στις 32 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/12 στα ομόλογα, στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ.
Όπως αναμενόταν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε χθες 12/12 να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, την τέταρτη φορά φετός που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια κατά 0,25%, με στόχο την αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ στο 2% μέχρι και το τέλος του 2025.
Σημειώνεται όιτι η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε τον εξαιρετικά αβέβαιο παγκόσμιο αντίκτυπο της επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο και των απειλών του για σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς.
Ακολουθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα στις 17-18 Δεκεμβρίου και η Τράπεζα Της Αγγλίας.
Τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων, αλλά με σταδιακό ρυθμό, με τα στοιχήματα να ανεβαίνουν για μια επιπλέον μείωση κατα 0,25% στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3% και το 10ετές ιταλικό 3,32% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Σταθεροποιητικά κινούνται τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,29% και το 2ετές στο 4,17%, με την απόδοση του 10ετούς να είναι οριακά υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ-) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, στηρίζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης πως όλα... πάνε καλά.
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές (από θετικές).
Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την προσδοκία για συνεχή μείωση του δείκτη χρέους (χρέος/ΑΕΠ) τα επόμενα χρόνια, με την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος να νισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και τη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 404 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 227 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 13/12 οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τη συνεδρίαση της Fed (17-18 Δεκεμβρίου) με τα στοιχήματα να ανεβαίνουν για μια μείωση 0,25%, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και η συνεδριάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας η οποία κλίνει προς τη διατήρηση των επιτοκίων.
Το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομίας δημοσίευσε την έκθεσή του για τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα, η οποία έδειξε αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,02%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,96%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,41%, ενώ ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε ανοδικά στο +0,50%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 13/12 με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις και με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%, την τέταρτη μείωση για φέτος.
Η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ παρέμεινε σταθερή τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε η Eurostat στην προσωρινή έκθεσή της την Παρασκευή.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 13,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, μειωμένο από τα 16,9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου και τα 18,9 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2023, αποκάλυψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis σε έκθεσή της.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μηνιαία εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) της χώρας, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 0,7%.
Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,9 δισ. στερλίνες για να φτάσει τα 10,1 δισ. στερλίνες τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, ανέφερε την Παρασκευή το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).
Ήπια άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 73,75 δολ. το βαρέλι στο +0,45% και του αμερικανικού αργού στα 70,38 δολ. το βαρέλι στο +0,50%.
Ήπιες απώλειες -0,41% καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στα 42,63 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,20%, του S&P 500 στο +0,40% και του Nasdaq στο +0,90% .
Mεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις τράπεζες, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,85 ευρώ, με άνοδο +1,03% με όγκο 840 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,18 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,6160 ευρώ, με πτώση -0,37%, με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,9140 ευρώ, με άνοδο +0,13% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,89 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,2240 ευρώ, με άνοδο +0,63%, με όγκο 2,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,58 ευρώ, με πτώση -0,63%, με όγκο 18 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 928 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,55 ευρώ, με πτώση -0,22%, με όγκο 50 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank στα 0,6960 ευρώ, με άνοδο +0,58%, με όγκο 989 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,13 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.
Ήπιες ανοδικές κινήσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Ήπιες ανοδικές κινήσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά κινούνται ΕΛΧΑ, ΕΛΠΕ, Viohalco...
Στον αντίποδα, υποχωρούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Lamda...
Η Coca Cola στα 34,00 ευρώ, με άνοδο +0,596% και κεφαλαιοποίηση στα 12,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,83 ευρώ, με πτώση -0,27% και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,90 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,06 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 4,87 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,89 ευρώ, με πτώση -0,67% και αποτίμηση 4,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 38,85 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 18,40 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,9 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,84 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,35 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,21 ευρώ, με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 20,52 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 26,14 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,80 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 618 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,95 ευρώ, με άνοδο +3,72% και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ
.Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 2,9650 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3% - Το spread με την Γερμανία στις 79 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/12 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3% και το 10ετές ιταλικό 3,32% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης από 78 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,58% ή 580 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 37 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13 Δεκεμβρίου του 2024 στο 3,32%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/12//2024 στο 2,21%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,49% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,63% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,86% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,80%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής συνεχίζεται.. εντούτοις οι ανησυχίες παραμένουν από τις απειλές των δασμών από τον D. Trump, οι οποίες ενδέχεται να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Η προσοχή στην τελευταία συνεδρίαση της Fed (17-18 Δεκεμβρίου) με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει την ΕΚΤ σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένες και οι συνεδριάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας ( BoE) και της Τράπεζας της Ιαπωνίας ( BoJ ).
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δεν πτοούνται, διατηρούν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, παρά και τις γεωπολιτικές ( Ουκρανία, Μέση Ανατολή ) και τις πολιτικές αναταραχές (Γερμανία, Γαλλία).
Στο εσωτερικό, με συνεχές «rotation» τίτλων διατηρούνται οι 1.460 μονάδες με στόχο τις 1.505 μονάδες, με τις 1.475 μονάδες να αποτελούν την πλησιέστερη στήριξη.
Η προσοχή εστιάζεται στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που ξεκίνησε στη Βουλή, αναμένοντας την Κυριακή 15/12 να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση ποιες τραπεζικές προμήθειες θέλει να μειώσει και πόσο θα στοιχίσουν στα έσοδα των τραπεζών, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο πως η επίπτωση θα είναι διαχειρίσιμη.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά κινούνται Εθνική +1% και ακολουθούν Eurobank +0,60% και Πειραιώς +0,30% ενώ ήπια υποχωρεί η Alpha Bank στο -0,35%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζει η ΕΛΧΑ +3,5% και ακολουθούν ΕΛΠΕ +2%, Viohalco +1,3%..ενώ υποχωρούν ΟΠΑΠ -0,75%, ΔΕΗ -0,70%, Lamda -0,60%...
Εταιρικά νέα – Στο επίκεντρο Attica Bank και ΕΛΠΕ
Συνεχιζόμενη κερδοφορία, αύξηση μεριδίου αγοράς και βελτίωση λειτουργικών δεικτών που επιβεβαιώνουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της και τα προσδοκώμενα οφέλη που δημιουργεί η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, παρουσίασε η Attica Bank για το εννεάμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση μετά από την συνένωση δυνάμεων με την Παγκρήτια Τράπεζα, η Attica Bank κατέγραψε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ύψους €27,3 εκατ. έναντι €11,5 εκατ. την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο. Τονίζεται ότι η Παγκρήτια Τράπεζα ενοποιείται για το γ’ τρίμηνο για 26 ημέρες, δηλαδή μετά από τις 4 Σεπτεμβρίου 2024, που επήλθε η νομική συγχώνευση των τραπεζών.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η HelleniQ Energy καθώς «δώρα» για τους μετόχους και για τα νοικοκυρά ετοιμάζει η διοίκηση της HelleniQ Energy μετά την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας και με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% των μετοχών της Elpedison.
Οι επενδυτές της HelleniQ Energy θα εισπράξουν ως μέρισμα το 50% της αξίας από την πώληση των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Με τα σημερινά δεδομένα το τίμημα της πώλησης υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν από την διοίκηση της εταιρείας στους μετόχους ως μέρισμα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση έχει ανακοινώσει την διανομή προμερίσματος ύψος 0,20 ευρώ ανά μετοχή το οποίο θα καταβληθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο του 2025.
Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει την Δευτέρα 16/12 τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου του 2024.
Εν τω μεταξύ σήμερα 13/12 διαγράφονται από το Χ.Α. 12,73 εκατ. ίδιες μετοχές της ΔΕΗ και το νέο σύνολο ανέρχεται σε 369,27 εκατ. μετοχές.
H πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,06% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,43%.
Περί τις 10:45, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,13%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,63%.
Λίγο πριν τις 12:30, με στηρίξεις από τη δεικτοβαρή Coca Cola πλησίον του +2%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,44%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,20% στις 1.467 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.470,44 μονάδες και χαμηλό τις 1.464,64 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 47 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,05 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 6 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,05 εκατ. ευρώ και όγκου 296 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 201 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ.
Η Coca Cola 30 χιλ. τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 213 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 14,2 χιλ. τεμάχια αξίας 213 χιλ. ευρώ...
O Φουρλής 20 χιλ. τεμάχια αξίας 76 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.467 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.475 μονάδες και ακολουθούν οι 1.485 μονάδες και οι κρίσιμες 1.500 –1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.429 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι κρίσιμες 1.403 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.380 , οι 1.350, οι 1.320 και οι 1.300 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.298 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.320 μονάδες και οι κρίσιμες 1.350 – 1.355 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.240 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.205 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3% - Το spread με την Ιταλία στις 32 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/12 στα ομόλογα, στον απόηχο της μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ.
Όπως αναμενόταν, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε χθες 12/12 να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, την τέταρτη φορά φετός που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια κατά 0,25%, με στόχο την αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ευρώ στο 2% μέχρι και το τέλος του 2025.
Σημειώνεται όιτι η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε τον εξαιρετικά αβέβαιο παγκόσμιο αντίκτυπο της επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο και των απειλών του για σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς.
Ακολουθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα στις 17-18 Δεκεμβρίου και η Τράπεζα Της Αγγλίας.
Τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed του Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις των επιτοκίων, αλλά με σταδιακό ρυθμό, με τα στοιχήματα να ανεβαίνουν για μια επιπλέον μείωση κατα 0,25% στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3% και το 10ετές ιταλικό 3,32% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Σταθεροποιητικά κινούνται τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,29% και το 2ετές στο 4,17%, με την απόδοση του 10ετούς να είναι οριακά υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Σε ΒΒΒ (από ΒΒΒ-) αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Scope Ratings, στηρίζοντας το αφήγημα της κυβέρνησης πως όλα... πάνε καλά.
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές (από θετικές).
Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την προσδοκία για συνεχή μείωση του δείκτη χρέους (χρέος/ΑΕΠ) τα επόμενα χρόνια, με την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος να νισχύεται από την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), τις ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών και τη σταδιακή απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 404 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 227 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 13/12 οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τη συνεδρίαση της Fed (17-18 Δεκεμβρίου) με τα στοιχήματα να ανεβαίνουν για μια μείωση 0,25%, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη και η συνεδριάση της Τράπεζας της Ιαπωνίας η οποία κλίνει προς τη διατήρηση των επιτοκίων.
Το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομίας δημοσίευσε την έκθεσή του για τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα, η οποία έδειξε αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,02%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,96%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,41%, ενώ ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε ανοδικά στο +0,50%.
Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 13/12 με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις και με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25%, την τέταρτη μείωση για φέτος.
Η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ παρέμεινε σταθερή τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε η Eurostat στην προσωρινή έκθεσή της την Παρασκευή.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε 13,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, μειωμένο από τα 16,9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου και τα 18,9 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2023, αποκάλυψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis σε έκθεσή της.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μηνιαία εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) της χώρας, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 0,7%.
Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,9 δισ. στερλίνες για να φτάσει τα 10,1 δισ. στερλίνες τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, ανέφερε την Παρασκευή το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS).
Ήπια άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 73,75 δολ. το βαρέλι στο +0,45% και του αμερικανικού αργού στα 70,38 δολ. το βαρέλι στο +0,50%.
Ήπιες απώλειες -0,41% καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στα 42,63 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,05%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,20%, του S&P 500 στο +0,40% και του Nasdaq στο +0,90% .
Mεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις τράπεζες, με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,85 ευρώ, με άνοδο +1,03% με όγκο 840 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,18 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,6160 ευρώ, με πτώση -0,37%, με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,9140 ευρώ, με άνοδο +0,13% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,89 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,2240 ευρώ, με άνοδο +0,63%, με όγκο 2,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,58 ευρώ, με πτώση -0,63%, με όγκο 18 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 928 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,55 ευρώ, με πτώση -0,22%, με όγκο 50 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank στα 0,6960 ευρώ, με άνοδο +0,58%, με όγκο 989 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,13 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.
Ήπιες ανοδικές κινήσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Ήπιες ανοδικές κινήσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές
Ανοδικά κινούνται ΕΛΧΑ, ΕΛΠΕ, Viohalco...
Στον αντίποδα, υποχωρούν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Lamda...
Η Coca Cola στα 34,00 ευρώ, με άνοδο +0,596% και κεφαλαιοποίηση στα 12,69 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,83 ευρώ, με πτώση -0,27% και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,90 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,06 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 4,87 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,89 ευρώ, με πτώση -0,67% και αποτίμηση 4,39 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 38,85 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 3,04 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 18,40 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,9 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,84 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,35 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,21 ευρώ, με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 20,52 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 26,14 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 3,56 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,80 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 618 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,95 ευρώ, με άνοδο +3,72% και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ
.Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 2,9650 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3% - Το spread με την Γερμανία στις 79 μ.β.
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/12 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3% και το 10ετές ιταλικό 3,32% με το μεταξύ τους spread στις -32 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης από 78 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,58% ή 580 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 37 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 13/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 13 Δεκεμβρίου του 2024 στο 3,32%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/12//2024 στο 2,21%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,49% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,63% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,86% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,32% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,80%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών