Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Το Φαρμακονήσι πληγώνει την ελληνική προεδρία της ΕΕ και διχάζει την κυβέρνηση - Ο ερασιτεχνισμός του Βαρβιτσιώτη θέτει νέες δυσκολίες στο Σαμαρά

Το Φαρμακονήσι πληγώνει την ελληνική προεδρία της ΕΕ και διχάζει την κυβέρνηση - Ο ερασιτεχνισμός του Βαρβιτσιώτη θέτει νέες δυσκολίες στο Σαμαρά
Εξανεμίζονται τα επικοινωνιακά οφέλη της ευρωπαϊκής προεδρίας
Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται υπόλογη στη διεθνή κοινότητα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου 12 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας, ο Πρωθυπουργός και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο είχε θέσει ως πρωτεύουσες προτεραιότητες τη... θαλάσσια πολιτική και τον έλεγχο των μεταναστευτικών εισροών.
Ωστόσο, οι προσδοκίες της κυβέρνησης για μία «καλή» προεδρία, την οποία θα επικοινωνούσε προς χάρη της εγχώριας πολιτικής σκηνής, φαίνεται πως διαψεύδονται σύντομα.
Η ασάφεια γύρω από τα αίτια της τραγωδίας, οι καταγγελίες των διασωθέντων μεταναστών και οι επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μόνο «σύμμαχο» δεν συνιστούν για την ελληνική κυβέρνηση.
Πλην των εγχώριων πυρών, η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις και από την Κομισιόν, γεγονός που υπονομεύει τα προσδοκώμενα επικοινωνιακά οφέλη από την προεδρία της Ε.Ε.
Ειδικότερα, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  Nils Muiznieks εξέδωσε μία άκρως δεικτική ανακοίνωση:
«Σοκ και αναταραχή μου προξενεί η νέα τραγωδία που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι, όπου ένας αριθμός μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πιθανόν αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται σε μια υπόθεση που φαίνεται να αποτελεί μια αποτυχημένη μαζική απέλαση. Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική των μαζικών απελάσεων και να ερευνήσει αποτελεσματικά κάθε παρόμοια περίπτωση. Τους ζητώ εντόνως να κρατήσουν την υπόσχεσή τους».
Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης χειριζόμενος ερασιτεχνικά την υπόθεση, υπόπεσε σε βαρυσήμαντα επικοινωνιακά και πολιτικά λάθη, καθώς έκανε λόγο για απόπειρα αναγωγής του ζητήματος σε πολιτικό επίπεδο.
Μετά τον Nils Muiznieks βέβαια, και η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Vivian Reding εμμέσως πλην σαφώς, «άδειασε» την ελληνική κυβέρνηση, καθώς τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Οι δηλώσεις της Επιτρόπου αποτελούν «μαχαίρι» για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς καταδεικνύουν την αφερεγγυότητά της Ελλάδας ως προς την διερεύνηση της υπόθεσης.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα διεθνή δικαστήρια πολλάκις για ανάλογες υποθέσεις.
Πέραν των διεθνών αντιδράσεων, οι δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη υπήρξαν αφορμή για ακόμη μία αέναη σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επιρρίπτουν σαφείς ευθύνες στο υπουργείου Ναυτιλίας.
Αν και η πολιτική «δύναμη» του ΠΑΣΟΚ είναι εξασθενημένη και δεν δύναται να προκαλέσει κάποιο «ατύχημα», οι επικοινωνιακές προεκτάσεις του ζητήματος είναι απρόβλεπτες, καθώς η συγκυβέρνηση, εν μέσω μίας δύσκολης πολιτικής συγκυρίας, εμφανίζεται διασπασμένη και στο «στόχαστρο» της ευρωπαϊκής κριτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης