O αγωγός φυσικού αερίου East Med είναι μη υλοποιήσιμο σχέδιο, είναι ένα νεκρό σχέδιο, εδώ και μήνες αναλύεται γιατί δεν μπορεί να υλοποιηθεί και γιατί η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει το Ισραήλ με εναλλακτικό σχέδιο, την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Τουρκία.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θέμα που έχει αποκαλύψει προ μηνών το bankingnews.
Πρακτικά εάν αυτό συμβεί ο East Med Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας τινάσσεται στον αέρα.
Να σημειωθεί ότι ο East Med σχεδιάστηκε για να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ κυρίως το Leviathan μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της ιταλίας... στην Ευρώπη.
Τα τεχνικά προβλήματα, καθώς ο αγωγός θα ήταν υποθαλάσσιος, το κόστος και βεβαίως ο χρόνος 7 με 8 χρόνια καθιστούν τον East Med μη υλοιποιήσιμο σχέδιο.
Οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των δύο χωρών
Στο πλαίσιο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου 2021, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθούν δίκαιες λύσεις στα διμερή ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη.
Οι συνομιλίες με την Ελλάδα, ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων, του νόμου και της δικαιοσύνης και ότι θα βρεθούν λύσεις δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Akar.
Επίσης υπογράμμισε την προσδοκία της Τουρκίας ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τα Τουρκικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα αποφύγει ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις.
Στις 25 Ιανουαρίου 2021 η Τουρκία και η Ελλάδα πρόκειται να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες μετά από παύση 4 ετών.
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε διμερείς διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων και των γεωτρήσεων στην περιοχή.
Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Μαρτίου 2002, για να βρουν μια δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς λύση.
Οι προσεχείς διερευνητικές συνομιλίες θα είναι οι 61ος γύρος του είδους τους μεταξύ των εθνών από το 2002 και διήρκησαν έως το 2016.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση στη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με στόχο την αναβίωση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για αμφισβητούμενα ζητήματα. «Το μόνο σίγουρο είναι η θετική προσέγγιση της Αθήνας.
Ελπίζω ότι η τουρκική πλευρά θα έρθει σε αυτές τις συνομιλίες με το ίδιο πνεύμα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Θέλω να είμαι σαφής, ότι (θέμα) είναι η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο Δένδιας.
Ενώ η Αθήνα θέλει μόνο να αντιμετωπίσει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα λέει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου και της κατάστασης ορισμένων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
«Στις διερευνητικές συνομιλίες, δεν θα υπάρξει συζήτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών.
Δεν θα συζητηθεί ένα θέμα που έχει σχέση με την εθνική κυριαρχία» δήλωσε ο Δένδιας.
Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.
Κατά την τουρκική πλευρά σε πολλές περιπτώσεις η Ελλάδα αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέλεξε να ενεργοποιήσει τις Βρυξέλλες εναντίον της Τουρκίας.
«Θέλουμε και οι δύο κοινότητες της Βόρειας και Νότιας Κύπρου να παρακολουθήσουν το συνέδριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, εάν δεν είναι δυνατόν να παρευρεθούν στην κύρια συνάντηση, μπορεί να υπάρξει εναλλακτική λύση», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Cavusoglu.
Προοπτική συνεργασίας Ισραήλ – Τουρκίας με κατασκευή φυσικού αερίου - Στον αέρα ο East Med
Για την προοπτική συνεργασίας Ισραήλ – Τουρκίας μέσω της κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου μίλησε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz σε συνέντευξής του στο CNBC.
Εάν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία με κάποιους από τους γείτονές της θα μπορούσε να υπάρξει ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ και Τουρκίας.
«Θέλω να αναφερθώ σε δυο περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και την Τουρκία» είπε ο Yuval Steinitz.
«Αναφορικά με την Τουρκία, όταν ανέλαβα υπουργός Ενέργειας, πριν περίπου πεντέμισι χρόνια, συνάντησα τον πρόεδρο Erdogan στον Λευκό Οίκο, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος Obama το 2016», πρόσθεσε.
«Εκεί συναντήθηκα με τον Erdogan και συζητήσαμε την πιθανότητα πως το ισραηλινό φυσικό αέριο θα μπορούσε να διοχετευτεί στην Τουρκία μέσω ενός αγωγού.
Είχαμε και συζητήσεις με ειδικούς του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.
Δυστυχώς, δεν κατέληξαν πουθενά, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία» εξήγησε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας.
Πρωτίστως η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την περιφερειακή της στάση στην αντιπαράθεσή της με ορισμένους από τους γείτονές της προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας».
«Μέσα από αυτήν την προοπτική θα είναι θετική εξέλιξη η Τουρκία να συμμετάσχει στο forum για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ποτέ δεν αποκλείσαμε την συμμετοχή της Τουρκίας.
Εφόσον προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ισραήλ προφανώς ο East Med θα έχει καταρρεύσει.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών