(upd) Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί αύριο (16/3/2021) στην Αθήνα ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Τουρκία, πάντως, εξακολουθεί να ονομάζει τις επαφές «συμβουλευτικές», γεγονός που δείχνει και τις προθέσεις της για διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών.
Λίγες δε ώρες πριν από τις συνομιλίες φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα με ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την ΕΕ, για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο, όπως λέει, περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Η πρώτη επαφή Ελλάδας και Τουρκίας κατά τις διερευνητικές επαφές ήταν στις 25 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 3,5 ώρες με την αποστολή να αποχωρεί από το ανάκτορο Ντολμαμπαχτσέ. Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, είχε κάνει λόγο για ένα πολύ καλό κλίμα.
Η Άγκυρα είχε θέσει στο τραπέζι πολλά θέματα, όπως αυτό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριος χώρος, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.
Στο αντίποδα, η Ελλάδα διαμηνύει ότι το μοναδικό θέμα που είναι προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες για σύγκλιση και εύρεση κοινού τόπου ουσιαστικής διαβούλευσης, είναι ελάχιστες. Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν και οι δύο πλευρές.
H θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα απορρίπτει το ενδεχόμενο για συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος πλην της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι η Τουρκία αναζητά... ελαφρυντικά ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Οι διερευνητικές επαφές αποτελούν το κατάλληλο... εργαλείο, ώστε η Άγκυρα να πείσει τους Ευρωπαίους για τις καλές προθέσεις της και τελικά να κερδίσει ακόμα μια πίστωση χρόνου.
Το ίδιο «άλλοθι» χρησιμοποίησε και προ μηνών, προκειμένου να μη βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» της Ευρώπης, έχοντας βέβαια αρωγούς σ’ αυτή την προσπάθεια, τη Γερμανία αλλά και τις Βρυξέλλες.
Η ατζέντα της Τουρκίας - Πρωτοφανής ρηματική διακοίνωση
Στον αντίποδα, στόχος της Τουρκίας είναι μια διευρυμένη ατζέντα, με το ενδιαφέρον της να επικεντρώνεται στην αιγιαλίτιδα ζώνη (τα 12 ναυτικά μίλια).
Ειδικότερα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, θα αποκλείσει την ίδια από την έξοδο στη θάλασσα.
Για αυτό το λόγο, και επικαλούμενη τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1977, υποστηρίζει ότι έχει «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» και απειλεί βάσει απόφασης του τουρκικού κοινοβουλίου με casus belli.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία εξέδωσε πρωτοφανή ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ζητήσουν άδεια πριν πραγματοποιήσουν εργασίες «στην υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, η διαδρομή του καλωδίου που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ περνά μέσα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Υπενθυμίζεται ότι Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος έχουν συμφωνήσει για την προώθηση σχεδίων κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας 2.000 μεγαβάτ που θα συνδέει ενεργειακά τις τρεις χώρες.
Οι τρεις χώρες κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα για να επισπεύσουν τις άδειες και τις εγκρίσεις και για να συντονιστούν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους.
Επίσης, έχουν συμφωνήσει για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Τουρκία.
Μάλιστα, το έργο αυτό θα κοστίσει 6 δισεκ. δολ.
Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος διεξήγαγαν επίσης μια κοινή ναυτική άσκηση την περασμένη εβδομάδα.
Η Τουρκία απορρίπτει τα σχέδια και την τριμερή συμμαχία.
Akar: Η Ελλάδα υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας
Λίγες ώρες πριν την επανάληψη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα, η Άγκυρα προκαλεί εκ νέου με ρηματική διακοίνωση και νέες εμπρηστικές δηλώσεις.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, εκτόξευσε «πυρά» κατά της χώρας μας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Yasar Guler, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας.
Στις δηλώσεις του ο Akar είπε ότι «η Τουρκία δίνει σημασία στις συνομιλίες με την Ελλάδα», την οποία, ωστόσο, κάλεσε «να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατόν την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση».
«Θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονες μας, ιδίως την Ελλάδα και φυσικά περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου».
Όπως πάντα, αποδίδουμε σημασία στο διάλογο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, προσέθεσε ο Akar.
«Αλλά, δυστυχώς, η Ελλάδα ακόμη εμποδίζει, παρακωλύει την εγκαθίδρυση αυτών των σχέσεων καλής γειτονίας με ένα ύφος που δεν αρμόζει στην καλή γειτονία και ορισμένες απειλητικές πρακτικές που αυξάνουν, κλιμακώνουν την ένταση» όπως είπε.
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις
Εν τω μεταξύ, μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 17 Μαρτίου, επανεκκινούν στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών. Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης θα έχει πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Sedat Onal.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν θεσμοθετηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες συμμετέχουν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, με επικεφαλής, από την Ελλάδα, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και από την Τουρκία, τον υφυπουργό Εξωτερικών.
Η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2020, στην Άγκυρα, ανάμεσα στους κκ. Δεμίρη και Onal.
Όπως σημείωναν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες εστίασαν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Οι μυστικές συζητήσεις Γερμανίας και Τουρκίας για το προσφυγικό
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Handelsblatt, σύμφωνα με το οποίο Γερμανία και Τουρκία συζητούν -χωρίς την Ελλάδα- για μία νέα συμφωνία στο προσφυγικό.
Επικαλούμενη πληροφορίες των ανταποκριτών της σε Κωνσταντινούπολη και Αθήνα η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει, ότι «πέντε χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, το Βερολίνο και η 'Αγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, εκτός της καγκελαρίας, το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Armin Laschet.
Από τουρκικής πλευράς τη διαπραγμάτευση συντονίζει το γραφείο του αντιπροέδρου Fuat Oktay.
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία.
Επιπλέον η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός (διαπραγμάτευσης).
Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα της Handelsblatt.
Ούτε η τουρκική κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος δημοσίως.
Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο».
Επιβεβαιώνει η Γερμανία
Τα περί μυστικών συζητήσεων με την Τουρκία για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μια Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας είναι πάντα μια Δήλωση της ΕΕ, εκπροσωπώντας όλα τα 27 κράτη-μέλη της έναντι ενός τρίτου εταίρου.
Και ακριβώς αυτό ισχύει και για αυτή τη Δήλωση» δήλωσε ο Seibert ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.Αναφερόμενος στο σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η συμφωνία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας» και προσέθεσε ότι «η κεντρική ιδέα της είναι να εγγυηθεί στους πρόσφυγες στην Τουρκία κατάλληλη προστασία και να δημιουργηθούν εκεί προοπτικές ζωής ώστε να μην έχουν αφορμή να μεταναστεύουν παράνομα στην ΕΕ».
Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, συνέχισε ο εκπρόσωπος, «έχει νόημα η συνέχιση αυτής της -και για τις δύο πλευρές πραγματικά- σημαντικής συμφωνίας».
Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, «είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα κράτη- μέλη και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία».
Υπενθύμισε δε ότι οι σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτού του μήνα.
www.bankingnews.gr
Διερευνητικές... με το βλέμμα στη Σύνοδο (25-26/3) - Πρωτοφανής ρηματική διακοίνωση Τουρκίας σε Ελλάδα, Ισραήλ και ΕΕ
Την Τετάρτη 17 Μαρτίου, επανεκκινούν στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Σχόλια αναγνωστών