Οι χειρισμοί της Ελλάδος είναι λανθασμένοι γιατί βλέπει την Τουρκία ως αντίπαλη χώρα και προσπαθεί να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε τουρκοευρωπαικές διαφορές αναφέρει καθηγητής του Antalya Bilim University με έδρα την Τουρκία.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία φαίνεται να άφησε πικρή γεύση, καθώς υιοθέτησε σκληρή και κατηγορηματική ρητορική προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Όχι μόνο κατηγόρησε o Δένδιας την Τουρκία ότι απειλεί τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά προειδοποίησε επίσης τους Τούρκους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ότι εάν η Τουρκία δεν αλλάξει τις πρόσφατες πολιτικές, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μπλοκ και μαζί και κυρώσεις.
Όλοι παρακολουθήσαμε τον Δένδια που προσπάθησε να κάνει ό, τι μπορεί για να μεταφέρει τις ελληνοτουρκικές διμερείς σχέσεις στο επίπεδο της ΕΕ, υποθέτοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα αυτόνομο οργανισμό με συντεταγμένη εξωτερική πολιτική.
Παράλληλα ορισμένοι υποθέτουν ότι υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία.
Η Ελλάδα φοβάται την διπλωματική υπεροχή της Τουρκίας
Φοβούμενη την ικανότητα ισχύος της Τουρκίας και την αυξανόμενη διαπραγματευτική δύναμη εντός του ΝΑΤΟ, για δεκαετίες η Ελλάδα έχει στραφεί προς την ΕΕ ως ασπίδα ασφαλείας κατά της Τουρκίας.
Φαίνεται ότι ούτε η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ούτε οι φαινομενικά θετικές συνέπειες της πολύτιμης "διπλωματίας του Συρτάκι" στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άλλαξαν την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.
Η παλιά συνταγή που ήθελε ο δρόμος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περνάει μέσω Αθηνών και Λευκωσίας, εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική στην Ελλάδα.
Αντί να επενδύουν στον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, συμβάλλοντας στις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι Έλληνες πολιτικοί θέλουν να μετατρέψουν σε ευρωτουρκικό ζήτημα τις διμερείς σχέσεις.
Είναι κρίμα για την Ελλάδα, γιατί μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα εξυπηρετούσε το συμφέρον της Ελλάδας πολύ καλύτερα από μια καθαρά ανατολική Τουρκία που απομακρύνεται από τα δυτικά πρότυπα.
Λανθασμένοι οι ελληνικοί υπολογισμοί
Παρά τις προσδοκίες της Ελλάδας, η ΕΕ δεν έχει αποδειχθεί αξιόπιστος διεθνής παράγοντας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της ασφάλειας και άμυνας.
Η σημερινή ΕΕ εξακολουθεί να βασίζεται στην προστασία των ΗΠΑ ενώ το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Οι εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι τόσο σύνθετες που ούτε η πανδημία COVID-19, ούτε οι αυξανόμενες υποψίες για την αξιοπιστία της δέσμευσης των ΗΠΑ για φιλελεύθερη διεθνή τάξη, ούτε το Brexit, ούτε οι γεωπολιτικές προκλήσεις με την Κίνα και Ρωσία άλλαξαν τα δεδομένα.
Δεν υπάρχει ενιαία στάση στην ΕΕ απέναντι στην Τουρκία
Η ΕΕ δεν φαίνεται να έχει ενιαία στάση απέναντι στην Τουρκία.
Οι στρατηγικές εκβιασμού της Ελλάδας παρήγαγαν ορισμένα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα στο παρελθόν, όπως η αποδοχή της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ το 2004, ως εκπρόσωπος ολόκληρου του νησιού.
Ωστόσο, η σημερινή ΕΕ δεν αποτελεί προστατευτική ασπίδα για την Ελλάδα.
Παρά τις φθίνουσες προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ορισμένα μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να βλέπουν την Τουρκία ως ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των βασικών συμφερόντων της ΕΕ.
Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι μερικές από αυτές.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και όποτε θέτουν τη διπλωματία και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο επίκεντρο των σχέσεών τους, το Αιγαίο γίνεται μια θάλασσα ειρήνης και ελπίδας.
Οι Έλληνες υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν την Τουρκία μέσα από το διεθνές πρίσμα και θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάστασης της ειρήνης.
Ναι, τα διμερή προβλήματα είναι δύσκολο να επιλυθούν, αλλά δεν είναι απολύτως αδύνατο να τα διαχειριστούμε.
Ας συνεχίσουμε να προσπαθούμε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών