Πώς τοποθετείται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τα συμπεράσματα στη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τι δηλώνει ο τουρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar
Ως θεματοφύλακας της νομιμότητας στο Ανατολικό Αιγαίο επιχειρεί να παρουσιαστεί η Τουρκία στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα και κυρίως έναντι της ΕΕ καθώς επιχειρεί να υπερασπιστεί τη δική της προκλητική στάση επικαλούμενη το επιχείρημα ότι η ελληνική πλευρά παραβιάζει το λεγόμενο Μνημόνιο των Αθηνών ή αλλιώς Μνημόνιο Yılmaz - Παπούλια το οποίο είχε υπογραφεί το 1988.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παραβίαση» εκ μέρους της Ελλάδας της συμφωνίας των Αθηνών (να σημειωθεί ότι πρόκειται για moratorium για μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε τουριστικές περιόδους και εθνικές εορτές) υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν ασκεί κάποια προκλητικά επιθετική στάση στο Αιγαίο
«Με δεμένα τα χέρια»
«Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία της Αθήνας, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα παρακολουθεί την Ελλάδα να παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με δεμένα τα χέρια», αναφέρει στην τοποθέτησή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.
Για παραβίαση του εν λόγω μνημονίου είχε κάνει λόγο νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar.
Προβοκάτσια της Ελλάδας
«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας.
Για παράδειγμα;
Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988.
Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για moratorium και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται».
Η πρόσφατη NAVTEX
Υπενθυμίζεται ότι τη συμφωνία Παπούλια – Yılmaz είχε επικαλεστεί η Άγκυρα και για την πρόσφατη έκδοση NAVTEX στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου» υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή η Αθήνα εξέδωσε NAVTEX κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Ισχυρισμό που η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει.
Yeni Şafak και Daily Sabah: Η Ελλάδα παρανομεί
Την επιχειρηματολογία της Άγκυρας είχε καλλιεργήσει το τελευταίο διάστημα και ο τουρκικός τύπος καθώς οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Yeni Şafak και Daily Sabah με δημοσιεύματά τους την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 αναπτύσσουν την τουρκική επιχιερηματολογία για την απόφαση να εκδοθεί Navtex, καθώς ουσιαστικά η Τουρκία αποχωρεί από τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο Παπούλια - Mesut Yılmaz, που υπεγράφη το 1988, κατηγορώντας την ίδια ώρα την Ελλάδα ότι το έχει πράξει ήδη από την πλευρά της.
Με NAVTEX που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης (23/6) αναγγέλλεται η χρονική επέκταση των τριών Navtex με τις οποίες είχε δεσμεύσει μεγάλες περιοχές στο Κέντρο του Αιγαίου για όλη την περίοδο του καλοκαιριού, όταν κανονικά υπάρχει η υποχρέωση αποφυγής διεξαγωγής ασκήσεων σε διεθνή ύδατα.
Η τακτική
Το Μνημόνιο Παπούλια - Yılmaz προέβλεπε την αποφυγή ασκήσεων το διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου κι έτσι η Τουρκία, με τις προηγούμενες Navtex είχε δεσμεύσει, ως συνήθως, τρεις μεγάλες περιοχές στη μέση του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου από τις 15 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τις 14 Ιουνίου και κατόπιν από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Προαναγγελία Çavuşoğlu
Αυτό αποτελεί παραβίαση του συμφώνου, κάτι που είχε ήδη ξεκάθαρα προαναγγήλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει τις συμφωνίες και εκδίδει NAVTEX και ΝΟΤΑΜ, βάζοντας στο κάδρο της επιχειρηματολόγίας του και την απαίτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Ως κύρια «γραμμή» της Άγκυρας είναι το γεγονός πως η περιοχή μεταξύ των 6-10 ναυτικών μιλίων δεν είναι ελληνικός εναέριος χώρος, αλλά διεθνής, ενώ παράλληλα αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να εκδίδουν NAVTEX και ΝΟΤΑΜ μέχρι σχεδόν το μέσο του Αιγαίου.
Έτσι, κάθε ελληνική άσκηση που δεσμεύει τις εν λόγω εναέριες περιοχές χαρακτηρίζεται... πρόκληση από την Άγκυρα.
Οι οδηγίες και οι παραβιάσεις
Με δημοσίευμά της η Yeni Şafak κάνει λόγο για απάντηση της Τουρκίας στις προκλητικές οδηγίες προς ναυτιλλομένους των Αθηνών και, κάνοντας το άσπρο μαύρο μεταδίδει: «Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο του Moratorium που καθιερώθηκε από το Μνημόνιο Συνεργασίας του 1988, η Τουρκία δεν προγραμμάτισε στρατιωτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου κατά τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων εκπαίδευσης-κατάρτισης του 2021.
Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν συμμορφώθηκε με τη συμφωνία και κήρυξε έναν τομέα εκπαίδευσης - πρακτικής για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που καθορίστηκε από το Moratorium».
«Παρά τη στάση της Τουρκίας και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με το Moratorium.
Για την Τουρκία, η οποία ακολουθεί στενά τις πρακτικές της Ελλάδας που παραβιάζει το Moratorium, κατέστη αναγκαίο να ανταποκριθεί στο ίδιο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.
Στη συνέχεια, με τις ανακοινώσεις NAVTEX στις 22 Ιουνίου 2021, δεσμεύθηκαν χώροι στρατιωτικών ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου», γράφει η Yeni Şafak.
Daily Sabah: Γιατί είναι προκλητική η ελληνική στάση
Σε δημοσίευμά της για το ίδιο θέμα η Daily Sabah και αυτή από την πλευρά της σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με Μνημόνιο Συμφωνίας Αθηνών του 1988 και κήρυξε έναν τομέα εκπαίδευσης / πρακτικής για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που καθορίζεται από το moratorium.
Επισημαίνει στο άρθρο της ότι παρά την σεβαστή στάση της Τουρκίας και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες στο Moratorium, η Ελλάδα δεν έκανε καμία αλλαγή στους τομείς που είχε δηλώσει προκειμένου να συμμορφωθεί με το Moratorium.
Τεταμένες σχέσεις
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε πρόσφατα (20 Ιουνίου 2021) ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της για να αναπτυχθούν οι σχέσεις και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.
Επισημαίνεται ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρέθηκαν σε περίοδο εντάσεων λόγω συγκρούσεων σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης και τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συμφωνία κυρίων
Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά την τελευταία ημέρα του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι υπήρχε συμφωνία κυρίου να μην διεξαχθούν ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.
«Η Ελλάδα δηλώνει τώρα τη NAVTEX», είπε. «Είχαμε μια συμφωνία να μην πραγματοποιήσουμε το NAVTEX και ασκήσεις και σε ημέρες εθνικών εορτών.
Η Ελλάδα παραβίασε και αυτό.
Πρέπει να σταματήσουν με αυτές τις προκλήσεις», συνέχισε ο Çavuşoğlu.
Θαλάσσιες δικαιοδοσίες
Επίσης σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Τέλος επισημαίνεται ότι η Τουρκία επέκρινε τη στάση της ΕΕ σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλείται η ¨EE να υιοθετήσει μια δίκαιη στάση σχετικά με τη διαμάχη και να παραιτηθεί από την προστασία της Ελλάδας με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της ΕΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών