Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, Τουρκία παρουσιάζει μια αντιδυτική στάση που την φέρνει πιο κοντά στη Ρωσία και ο Ιράν. Στο πλαίσιο δεν πρέπει να επιτραπεί η πρόσβαση του Erdogan σε κρίσιμα οπλικά συστήματα «με τα οποία μπορεί να απειλήσει περαιτέρω την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η περαιτέρω κλιμάκωση στο Αιγαίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός στη Δύση».
«Το Κογκρέσο κρατά το κλειδί για την ισορροπία της αεροπορικής δύναμης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» είναι ο τίτλος του άρθρο, ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται: «Η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη: Τι θέλει να πετύχει;».
Πιο αναλυτικά, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η τακτική του προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, έχει κοστίσει πολύ στην Τουρκία, τόσο οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά.
Ο ίδιος κάνει αναφορά στην κόντρα ΗΠΑ και Τουρκίας για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, που κόστισαν 2,5 δισ. δολ., αλλά και στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για τα F-35 (ως αντίποινα για τα S-400).
«Η τουρκική αεροπορία διαθέτει μοίρες μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς αμερικανικής κατασκευής F-16 και παλαιότερων F-4. Σήμερα, ο τουρκικός στρατός έχει στο απόθεμά του συνολικά 270 αεροσκάφη F-16C/D, όλα μοντέλα Block 30/40/50. Είναι αρκετά καλό; Όχι. Τα περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα 10 έως 12 χρόνια, ανάλογα με τις αναβαθμίσεις τους. Άρα, αυτό σημαίνει ότι η αεροπορία της Τουρκίας πετάγεται σε μια άβυσσο» επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Η δύναμη της Ελλάδας
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα «έχει λάβει μέτρα για να αλλάξει το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος προς όφελός της. Η Ελλάδα παρουσίασε τον Ιανουάριο τα νέα της αποκτήματα πετώντας έξι νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale πάνω από την Ακρόπολη λίγες ώρες μετά την άφιξή τους από τη Γαλλία».
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «κατά ειρωνικό τρόπο, τον Ιούνιο, η Ελλάδα έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35, τα οποία η Τουρκία θα αγόραζε αν ο Erodgan δεν επέμενε να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ».
Το αίτημα για τα F-16
Όσον αφορά το νέο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά αμερικανικών F-16, ο αρθρογράφος επισημαίνει, αν και πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ήταν υπέρ της αγοράς, «τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τόσο ομαλά όσο ήλπιζε ο Biden». Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην τροπολογία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που βάζει εμπόδια για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.
«Ένα φαινομενικά ισχυρό επιχείρημα υπέρ της πώλησης είναι το εξής: οι ΗΠΑ δεν θα πουλήσουν τα προηγμένα F-16 στον Erdogan, αλλά σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Λοιπόν, γιατί να μπλοκάρει την πώληση καθώς, μετά από λίγο, ο ισχυρός άνδρας των Τούρκων ισλαμιστών, όπως και άλλοι, θα πρέπει να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή.
Το επιχείρημα είναι ότι ο 69χρονος Erdogan θα εκδιωχθεί με λαϊκή ψηφοφορία είτε το 2023 είτε, σε αντίθετη περίπτωση, το 2028, ενώ τα F-16 θα χρησιμοποιούνται τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ωστόσο, ακόμη και τότε, η πολιτική μετά τον Erdogan στην Τουρκία πιθανότατα θα δημιουργήσει μια άλλη ισλαμιστική/συντηρητική/εθνικιστική συμμαχία, πιθανώς υπό την ηγεσία ενός άλλου Erdogan».
Οι σχέσεις της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «ηΤουρκία, θεωρητικά, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά την τελευταία δεκαετία, η άκαμπτη αντιδυτική στάση του Erdogan έχει φέρει την Τουρκία πιο κοντά σε κράτη όπως η Ρωσία και το Ιράν. Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Erdogan, πρόσβαση σε κρίσιμα οπλικά συστήματα με τα οποία μπορεί να απειλήσει περαιτέρω την Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η περαιτέρω κλιμάκωση στο Αιγαίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός στη Δύση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών