Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η έκθεση της ΕΕ αντανακλά τις μαξιμαλιστικές και παράνομες απόψεις Ελλάδας και Κύπρου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η έκθεση της ΕΕ αντανακλά τις μαξιμαλιστικές και παράνομες απόψεις Ελλάδας και Κύπρου
Στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η Τουρκική Δημοκρατία διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, βελτίωσε τις σχέσεις της με την Ελλάδα και ενίσχυσε την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ
Ως άδικες απορρίπτει με ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ τις εκτιμήσεις της ΕΕ στην Έκθεση της για την Τουρκία, του έτους 2024.
Στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η Τουρκική Δημοκρατία διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, βελτίωσε τις σχέσεις της με την Ελλάδα και ενίσχυσε την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ. Δεδομένης της εποικοδομητικής προσέγγισης της Τουρκίας, όπως σημειώνεται στην Έκθεση, αναμένεται ότι θα αρθούν τα πολιτικά εμπόδια στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που επιβλήθηκαν από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019».

Κατά της εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό το τουρκικό ΥΠΕΞ

Ενώ την ίδια στιγμή όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η Έκθεση αντανακλά τις μη ρεαλιστικές, παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ αγνοεί πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες και τις δικαιολογημένες πολιτικές τόσο της Τουρκίας όσο και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (σσ όπως αναφέρει η Τουρκία τα κατεχόμενα)».
Στο ίδιο πλαίσιο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «το σχήμα για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος περιλαμβάνει αποκλειστικά τις δύο πλευρές στο νησί, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη. Οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί μέσω της συμφωνίας των δύο πλευρών στο νησί».
Προσθέτει ακόμα ότι «οι δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με το Κυπριακό, οι οποίες αντικατοπτρίζουν άνευ όρων τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης και αποδεικνύουν γιατί η συμμετοχή της ΕΕ σε μια διαδικασία επίλυσης δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει την εξουσία ή τη δικαιοδοσία να καθορίζει τα σύνορα τρίτων χωρών».

Οι περιφερειακές προκλήσεις

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «υπό το πρίσμα των σημερινών περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα προοπτική για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Οι πρόσφατες προσπάθειες επαναπροσέγγισης της ΕΕ με την Τουρκική Δημοκρατία αποτελούν ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, η αναζωογόνηση των σχέσεων εξαρτάται από απτά μέτρα που καθοδηγούνται από την πολιτική αποφασιστικότητα και το στρατηγικό όραμα της ΕΕ».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «ως υποψήφια χώρα, η πολιτική βούληση της Τουρκίας να ενισχύσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο είναι σαφής και ισχυρή. Η πρόοδος που αναμένεται από την Τουρκία στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα επιταχυνθεί εάν η ΕΕ ακολουθήσει μια εποικοδομητική και στρατηγική προσέγγιση με συγκεκριμένα βήματα, σύμφωνα με το καθεστώς της υποψήφιας χώρας της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης