Η παρελθούσα εμπειρία είναι πολύ διδακτική.
Οι κυβερνήσεις ανέκαθεν ασκούν διπλωματία, οικονομική και ενίοτε πολιτική και μέσω ισχυρών θεσμικών και οικονομικών φορέων.
Όταν ήθελαν στο παρελθόν των μνημονίων να τιμωρήσουν την Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα.
Υπήρχε συστράτευση Ευρώπης και ΗΠΑ, τα οικονομικά συστήματα ήθελαν την παραδειγματική τιμωρία επειδή… δεν θα έπρεπε να αμφισβητηθεί ο οικονομικός και ηθικός κίνδυνος moral hazard.
Ακόμη πιο παλαιά, όταν η Ελλάδα ήταν ισχυρή – έστω στην θεωρία – χρησιμοποίησε την Εθνική τράπεζα για να ασκήσει οικονομική διπλωματία στην Τουρκία αγοράζοντας την Finansbank.
Οπότε οι οικονομικοί παράγοντες επιτελούν ενίοτε και άλλους ρόλους πέραν από αυτούς που αφορούν το αντικείμενο λειτουργίας τους.
Η Ελλάδα περιμένει τον Biden… αλλά οι αμερικανικές τράπεζες αναβαθμίζουν την Τουρκία
Η Ελλάδα ίσως λανθασμένα, ποντάρει στον νέο αμερικανό Πρόεδρο Biden για να υποστηριχθεί στις πάγιες εθνικές θέσεις… αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι ξαφνικά οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν να αναβαθμίζουν την Τουρκική οικονομία.
Η JP Morgan αύξησε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2020 όσο και το 2021 βάσει των ισχυρών επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα κατά την πανδημία του κορωνοιού, ενώ η τουρκική λίρα εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση το 2021 μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών.
Πλέον 1 δολάριο ισοδυναμεί με 7 τουρκικές λίρες σε σχέση με το 1 δολάριο που ισοδυναμούσε με 8,5 τουρκικές λίρες στις 7 Νοεμβρίου 2020.
Η J P Morgan βλέπει ανάπτυξη 4,6% το 2021
Η J P Morgan αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την τουρκική οικονομία το 2020 σε ανάπτυξη +1,9% από 1,1%, ενώ αύξησε τις προβλέψεις για το 2021 σε +4,6%, από 3,3% προηγουμένως.
«Η Τουρκία τα πήγε τελικά καλύτερα σε σχέση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε η J P Morgan.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας «εκπλήσσουν πάντα προς τα πάνω», αντικατοπτρίζοντας την ευρωστία και την ευελιξία του τουρκικού ιδιωτικού τομέα, ανέφερε η J P Morgan.
H αύξηση των κρατικών τραπεζικών δανείων οδήγησε σε ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας αυξήθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης +6,7% περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2020 από συρρίκνωση -9,9% το β΄ τρίμηνο του 2020.
Με βάση την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το ΑΕΠ θα αυξηθεί 7% με 8% στο δ΄ τρίμηνο του 2020 ενώ ο στόχος για το 2020 είναι ανάπτυξη +2,5%... όταν στην Ελλάδα αναμένεται ύφεση -10,3%.
Για το 2021 η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προβλέπει ανάκαμψη +4,1%.
Υπογραμμίζοντας την εμπειρία της Τουρκίας στο χειρισμό κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια, η JP Morgan τόνισε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία ξεπέρασε τις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες εν μέσω πανδημίας.
Κατά την αμερικανική τράπεζα η πιστωτική επέκταση ήταν το κλειδί της θετικής έκπληξης.
Morgan Stanley: Τα τουρκικά assets εμφανίζουν καλύτερες αποδόσεις
Η επίσης αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, ανέφερε ότι τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, απόρροια της «αξιοπιστίας των οικονομικών πολιτικών».
Κατά την Morgan Stanley αναμένεται ότι η τουρκική λίρα θα ενισχυθεί, προβλέποντας ότι 1 δολάριο θα ισοδυναμεί με 6,8 τουρκικές λίρες.
Κατά την ολλανδική τράπεζα Rabobank, οι 6,80 λίρες ανά δολάριο θα μπορούσε να είναι το επόμενο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
«Η Τουρκία προσφέρει ελκυστικά ονομαστικά επιτόκια και ο πληθωρισμός έχει επίσης αρχίσει να μειώνεται.
Τα πραγματικά επιτόκια θα γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά», ανέφερε η Rabobank.
Μετά το κραχ ανακάμπτει η τουρκική λίρα
«Η τουρκική λίρα ήταν το νόμισμα μεταξύ των αναδυομένων αγορών με την καλύτερη απόδοση τον Ιανουάριο 2021 και εμφανίζει και πάλι την καλύτερη απόδοση και τον Φεβρουάριο 2021», σύμφωνα με τον Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών με έδρα τις ΗΠΑ.
Πλέον 1 δολάριο ισοδυναμεί με 7 τουρκικές λίρες όταν είχε φθάσει και στις 8,5 λίρες.
Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από το Νοέμβριο 2020 οδήγησαν σε ράλι 20% στη λίρα και περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισροές ξένων επενδύσεων.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια στο 17% από 10,25% μειώνεται ο πληθωρισμός αν και παραμένει σε διψήφια ποσοστά.
Η Τουρκία εφαρμόζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική οποιασδήποτε μεγάλης αναπτυγμένης ή αναδυόμενης οικονομίας.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο σε 14,97% τον Ιανουάριο 2021, αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική.
Ωστόσο το 2020 με όρους ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε έλλειμμα 36,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από πλεόνασμα 6,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, λόγω πτώσης του τουρισμού και της στροφής των τούρκων σε χρυσό
Η Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την αυστηρή νομισματική της πολιτική έως ότου επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού 5% έως το 2023.
Η Morgan Stanley πάντως δεν βλέπει αύξηση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στην επόμενη συνεδρίαση αλλά γενικώς δεν θα απέκλειε αύξηση στα επιτόκια κατά 1% στις επόμενες συνεδριάσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών