Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες... λέει η AXIA
Ειδικότερα, λέει ο επενδυτικός οίκος, όπως ήταν αναμενόμενο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για να συζητήσουν τις δράσεις που πρέπει να αναλάβουν για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν: (α) υποστήριξη ευάλωτων δανειοληπτών μέσω μεγαλύτερων προθεσμιών αποπληρωμής ή εφαρμογής χαμηλότερων επιτοκίων, χωρίς επιβάρυνση του δημόσιου χρέους (οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν απαντήσεις τις επόμενες 15 ημέρες),
(β) αύξηση της εγκρίσεως των εξωδικαστικών συμβιβασμών,
(γ) αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση νέων περιθωρίων δανεισμού
και (δ) μείωση προμηθειών για συναλλαγές.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, αλλά αρχικά η AXIA εκτιμά ότι:
(α) η υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες 100 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα από NII (μείωση 3% στα EPS, κατά μέσο όρο) για το 2023.
Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος είναι η πιθανή δημιουργία νέου αποθέματος δανείων Σταδίου 2 και NPEs (υψηλότερο κόστος κινδύνου) αλλά και βραδύτερη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος NPE,
(β) Το υψηλότερο κατά 5% beta καταθέσεων θα μπορούσε να μειώσει τα EPS κατά 5%, με τα μοντέλα της AXIA να προϋποθέτουν ήδη ένα πολύ συνετό επιτόκιο μετακύλισης 35% για τον δανεισμό
και (γ) μείωση 20% στις προμήθειες συναλλαγών, που θα μπορούσε να μειώσει τα EPS κατά 4%.
Συνολικά, ο συνολικός αντίκτυπος είναι απίθανο να εκτροχιάσει τους ισχυρούς ούριους ανέμους για τα EPS.
Ωστόσο, ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει διαφορετικό.
Οι νέες προτάσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 23 Ιανουαρίου.
Υποστήριξη
Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να υποστηρίξει τους ευάλωτους δανειολήπτες, αν και δεν παρέχει σαφείς οδηγίες.
Σε κάθε περίπτωση, η περίμετρος θα περιλαμβάνει τους 86.000 δανειολήπτες (π.χ. 75,6.000 νοικοκυριά) που εντάχθηκαν στα προγράμματα «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», με συνολικό πακέτο στήριξης 530 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την AXIA, «υπολογίζουμε ένα επιπλέον χτύπημα 100 εκατ. ευρώ (υποθέτοντας ότι το μέσο στεγαστικό δάνειο είναι 70.000 ευρώ με τις τράπεζες να καλύπτουν το 100% των υψηλότερων μηνιαίων πληρωμών για ολόκληρο το 2023), που είναι περίπου 3% επί των EPS τους.
Ωστόσο, άλλη προτεραιότητα του υπουργείου είναι να συμμορφωθούν οι τράπεζες με τους κανόνες της EBA, όσον αφορά τα NPE, που θα επιδεινωθούν κατά (1,7%, ή προβλέψεις 1 δισεκ. ευρώ).
Βασικοί κίνδυνοι…
Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί κίνδυνοι είναι:
α) Θα μπορούσε να εμφανιστεί νέο κύμα NPE παράλληλα με υψηλότερο κόστος κινδύνου.
Τα δάνεια Σταδίου 1 και 2 θα μπορούσαν να επαναταξινομηθούν ως NPE (Στάδιο 3), εάν εφαρμοστούν χαμηλότερα επιτόκια ή μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής και μείωση του δανεισμού NPV κατά περισσότερο από 1%.
Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν τη διαφορά μεταξύ «καλής» και «κακής» ανοχής για να αποφύγουν τη μετάβαση των δανείων στο Στάδιο 2 ή 3 και να αυξήσουν την Αναμενόμενη Πιστωτική Απώλεια («ECL»).
Αυτό θα αυξήσει το σχετικό κόστος κινδύνου και θα δημιουργούσε νέο απόθεμα NPE.
Οι τράπεζες διαθέτουν δάνεια ύψους 9,3 δισ. ευρώ, 1,4 δισ. ευρώ και 3,4 δισ. ευρώ στο στάδιο 2 για ενυπόθηκα, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να καταλήξουν ως NPEs.
β) Το απόθεμα ΝPEs θα μπορούσε να μειωθεί πιο αργά.
Τα δάνεια σταδίου 3 που έχουν διαγραφεί απαιτούν ένα έτος ενήμερων πληρωμών για να μετατραπούν ξανά σε εξυπηρετούμενα, αλλά το νέο «εγκεκριμένο από την κυβέρνηση σύστημα» θα μπορούσε να επαναφέρει αυτή τη διαδικασία ανακατάταξης.
γ) Αυξημένη έγκριση του μηχανισμού εξωδικαστικών ρυθμίσεων.
Το πλαίσιο αυτό έχει ήδη διακανονίσει υπόλοιπα άνω των 400 εκατ. ευρώ, με μέση απομείωση 31%, και το υπουργείο επιθυμεί να φθάσει σε συνολικούς διακανονισμούς περίπου 1 δισ. ευρώ, γεγονός που θα συνεπάγεται περίπου 120 εκατ. ευρώ πιθανές διαγραφές για τις τράπεζες.
δ) Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των περιθωρίων δανεισμού.
Τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων θα μείωναν τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5% κατά μέσο όρο για κάθε 5 π.μ. (AXIAe: περίπου 20%), καθιστώντας την πολύ κρίσιμη μεταβλητή.
ε) Επαναξιολόγηση κόστους προμηθειών για συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές.
Αυτό σχετίζεται με προμήθειες μεταφοράς, συναλλάγματος και πληρωμής που υποστήριξαν τα κέρδη των τραπεζών όταν τα επιτόκια ήταν αρνητικά.
Αυτά αντιπροσωπεύουν το 40% των προμηθειών ανά τράπεζα ή 7,5% έως 9,1% των βασικών τραπεζικών εσόδων.
Υποθέτοντας πτώση 20%, τα EPS θα μειωθούν κατά 3-4% για τις τράπεζες της Ελλάδας.
Ο αντίκτυπος πρέπει να είναι απορροφήσιμος.
Οι βασικοί κίνδυνοι σχετίζονται με το σχηματισμό NPE και το απόθεμα.
«Δεν μας εκπλήσσουν οι προτάσεις του Υπουργείου για στήριξη των δανειοληπτών – όλα αυτά τα μέτρα συμπεριλήφθηκαν σε πρόσφατες εκθέσεις και ενσωματώνονται (σε μεγάλο βαθμό) στους αριθμούς μας, είτε μέσω χαμηλότερων επιτοκίων δανεισμού, υψηλότερης beta καταθέσεων, συντηρητικού κόστους κινδύνου ή βραδύτερης αύξησης των προμηθειών.
Είναι σαφές ότι ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες, ειδικά σε σχέση με την εκτέλεση μέτρων ανοχής δανείων, όπου η προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι η δημιουργία νέων NPE ή η επιβράδυνση της επαναταξινόμησης των αμετάκλητων NPEs σε εξυπηρετούμενα δάνεια» καταλήγει η AXIA.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών