H Deutsche Bank «βλέπει» πτωχεύσεις... κατά κύματα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, ο επόμενος κύκλος πτωχεύσεων έχει ξεκινήσει.
«Τα υστερούντα 12 εκατομμύρια σταθμισμένα ποσοστά αθέτησης είναι υψηλότερα σε όλες τις αγορές σε σύγκριση με το 2022.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2023, το ποσοστό αθέτησης των αμερικανικών ομολόγων υψηλής απόδοσης ήταν στο 2,1% (έναντι 1,1%), τα ποσοστά αθέτησης δανείων στις ΗΠΑ είναι 3,1% (έναντι 1,4%) και τα ποσοστά αθέτησης χρεοκοπιών της ΕΕ είναι 2,7% (έναντι 1,7%).
Σύμφωνα δε με τη Fitch, το μέσο ποσοστό αθέτησης πληρωμών ομολόγων υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%.
«Οι δείκτες μας σηματοδοτούν ότι επίκειται κύμα χρεοκοπιών, λόγω της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των τελευταίων 15 χρόνων εκ μέρους της FED και της ΕΚΤ, αλλά και της πρωτόγνωρα υψηλής μόχλευσης, που βασίζεται σε ιδιαίτερα… τεντωμένα margins.
Και από τεχνικής άποψης, ο δείκτης πιστωτικού κύκλου των ΗΠΑ εκπέμπει το υψηλότερο προειδοποιητικό σήμα μετά την πανδημία για τους επενδυτές μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση» αναφέρει η Deutsche Bank.
Κορύφωση...
Οι πτωχεύσεις θα κορυφωθούν το δ’ τρίμηνο του 2024, στο 9% για τα αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, στο 11,3% για τα δάνεια στις ΗΠΑ και στο 5,8% για τα κερδοσκοπικά ομόλογα στην Ευρώπη.
«Το μέγεθος και η διάρκεια αυτού του κύκλου θα προκαλέσει έκπληξη – αν και οι προβλέψεις μας προϋποθέτουν απλώς μια επιστροφή του κύκλου Boom-Bust (άνθηση - ύφεση), όχι ένα σοκ τύπου Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης».
Οι πτωχεύσεις και οι αθετήσεις πληρωμών θα είναι αυξημένες, παρότι τα ονομαστικά ΑΕΠ των χωρών δεν αναμένεται να μειωθούν ιδιαίτερα.
Πολλές αθετήσεις θα αφορούν προβληματικές συναλλαγές, και όχι ρευστοποιήσεις.
Σύμφωνα με το μοντέλο της Deutsche Bank, το ύψος της μόχλευσης, η πολιτική στήριξη και οι λήξεις θα καθορίσουν το μέγεθος των αθετήσεων – με αυτή τη σειρά σπουδαιότητας.
Η υψηλή μόχλευση είναι πιο έντονη στα δάνεια των ΗΠΑ, όπου η χαλαρή νομισματική πολιτική ενθάρρυνε τα private-equity να παράγουν δείκτες μόχλευσης LBO τύπου 2007 για οκτώ συναπτά έτη.
Αλλά ακόμη και στα ομόλογα υψηλής απόδοσης οι δείκτες χρέους προς EV (enterprise value) είναι στα επίπεδα του γ’ τριμήνου του 2008.
Οι επενδυτές μπορεί να απογοητευτούν από την έλλειψη υποστηρικτικής πολιτικής μελλοντικά.
Ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 2% θα ανεβάσει τον πήχη για το QE, ενώ τα παγκόσμια δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξήσουν τα ασφάλιστρα.
Το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου μπορεί να προκαλέσει δημοσιονομική συρρίκνωση που θα επιδεινώσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Όσον αφορά τις λήξεις χρέους, οι στενές χρηματοοικονομικές συνθήκες από τις αρχές του 2022 έχουν δημιουργήσει τα υψηλότερα προθεσμιακά τείχη λήξης δανείων σε ΗΠΑ και ΕΕ των τελευταίων 8 χρόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο υποβαθμίσεων τους επόμενους μήνες.
Θα κάνουμε λάθος… αν
«Πώς μπορούμε να κάνουμε λάθος; Αν πραγματοποιηθούν δημοσιονομικές ενέσεις εκ μέρους της ΕΕ και αν η ΕΚΤ αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια (πριν ο πληθωρισμός φτάσει στο 2%).
Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες είναι πιο πιθανό να αποτρέψουν το δυσμενές σενάριο, παρά να αποτρέψουν τη βασική υπόθεση.
Όταν η ύφεση χτυπήσει, απλώς οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αναδιάρθρωση…
Από την άλλη, πιθανή δημοσιονομική τόνωση της ΕΕ μπορεί να αυξήσει τα κρατικά ασφάλιστρα κινδύνου.
Και οι μειώσεις επιτοκίων θα αργήσουν να επηρεάσουν θετικά την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα οι αγορές περιουσιακών στοιχείων να χάσουν την άμεση ικανοποίηση του QE».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών