Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι εχθροί εντός των πυλών και οι καταστροφικές πυρκαγιές – Τι συμβαίνει με τα αιολικά πάρκα;

Οι εχθροί εντός των πυλών και οι καταστροφικές πυρκαγιές – Τι συμβαίνει με τα αιολικά πάρκα;

Πρόκειται για έναν ασύμμετρο πόλεμο που αφορά κυρίως οικονομικά συμφέροντα και δη σχετιζόμενα με τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και ειδικότερα με τα αιολικά πάρκα

Σχετικά Άρθρα

«Δεν είναι δυνατόν να νικήσουμε τους εχθρούς που βρίσκονται έξω από την πόλη, εάν δεν τιμωρήσουμε τους εχθρούς που βρίσκονται μέσα σ ‘αυτήν»
Δημοσθένης


Γράφει ο Λέκκας Σάραντος - Οικονομολόγος

ΛΕΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.PNG
Δυστυχώς η εθνική καταστροφή από τις πυρκαγιές δεν αφορά ούτε την κλιματική αλλαγή που επικαλούνται κυρίως οι επιστήμονες , ούτε την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων , ούτε την απουσία κυβερνητικών πλάνων προστασίας των δασών , αφορά αποκλειστικά και μόνο οικονομικά συμφέροντα .
Όσο και εάν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πυρκαγιές οφείλονται στις μεγάλες θερμοκρασίες , στους ανέμους , στην ολιγωρία των πυροσβεστικών αρχών και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να προβάλει η αντιπολιτευτική ή κοινωνική οπτική μας γωνία , οι δεκάδες ταυτόχρονα πυρκαγιές (118 την Τρίτη 3/8) , οι εμπρηστικοί μηχανισμοί, τα κάτοπτρα , τα μπιτόνια βενζίνης , οι φάρσες για αποπροσανατολισμό των αρχών , κτλ. που αποκαλύπτονται δείχνουν ότι πρόκειται για ασύμμετρο πόλεμο που αφορά κυρίως οικονομικά συμφέροντα και δει σχετιζόμενα με τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας και ειδικότερα με τα αιολικά πάρκα.

Ολόκληρη η Ελλάδα , για να μην κρυβόμαστε, έχει ταυτίσει τις πυρκαγιές στον άξονα Εύβοια, Ανατολική Στερεά , Αττική , Πελοπόννησο , με τα αιολικά πάρκα και με τις περιορισμένες χρήσεις γης σε όμορες περιοχές που ο σχεδιασμός θέλει την αναβάθμιση τους, όπως στην περιοχή του Τατοίου.
Ολόκληρη η Ελλάδα , για να μην κρυβόμαστε , διερωτάται πως είναι δυνατόν στην Εύβοια να καίγονται οι περιοχές εκείνες για τις οποίες στις αρχές Ιουλίου 2021 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε άδειες κατασκευής αιολικών πάρκων , αποφάσεις δε που απέρριψαν οι δήμοι των περιοχών.
Ολόκληρη η Ελλάδα , για να μην κρυβόμαστε , ταυτίζει την φωτιά στη Βαρυμπόμπη και στο Κρυονέρη με την επικείμενη αποκατάσταση , ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής του Τατοίου και τις ΄προσδοκίες΄ διεύρυνσης της περιορισμένης χρήσης γης όμορων του Τατοίου περιοχών μετά από την πυρκαγιά.
Ολόκληρη η Ελλάδα , για να μην κρυβόμαστε , ζητά την απόλυτη εφαρμογή του Συντάγματος (άρθρο 117 παράγραφος 3), όπως την επανέλαβε ο Πρωθυπουργός και όπως επιβάλουν οι συνθήκες χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση .

Ολόκληρη η Ελλάδα , για να μην κρυβόμαστε , έχει στο μυαλό της τις εξαιρέσεις που η απόφαση 2499/2012 του Συμβουλίου της Επικράτειας με εισηγήτρια την νυν πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κας Σακελλαροπουλου προβλέπουν ότι δύναται να χρησιμοποιηθεί αναδασωτέα έκταση για την δημιουργία αιολικού πάρκου αφού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο συνταγματικός νομοθέτης είχε την βούληση να απαγορεύσει την χρησιμοποίηση αναδασωτέων εκτάσεων και για σκοπούς ιδιαίτερης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον .
Η κάκιστη επίκληση του δημοσίου συμφέροντος για ιδιωτικές επενδύσεις σε αναδασωτέες περιοχές πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία πρέπει να αποκλείσει οτιδήποτε άλλο από την αναδάσωση και μάλιστα με απόλυτο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός θα κριθεί όχι από το γεγονός της εκδήλωσης πυρκαγιών και της αδυναμίας κατάσβεσης , αλλά από την απόλυτη προστασία αυτών που καταστράφηκαν από τις περίφημες ιδιωτικές επενδύσεις της περιβαλλοντικής υποκρισίας .
Όπως πρέπει να μπει τέλος με τις αποφάσεις που κρίνουν παράνομες τις κυρώσεις των κυρωμένων δασικών χαρτών λόγω ενστάσεων ιδιοκτήτων για πρόδηλα λάθη και του γεγονότος ότι αυτές δεν εξετάστηκαν από τις επιτροπές αντιρρήσεων.

Οι δασικοί χάρτες του 2016 κρίθηκαν αντισυνταγματικοί με διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζοντας σε περιπέτειες ολόκληρες περιοχές της χώρας .
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αναδάσωση αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους μηχανισμούς του κράτους αφού επιτρέπει να άμεση αποκατάσταση , αφού άρει τις συνέπειες της αποψίλωσης και αφού προστατεύει την εθνική κληρονομιά .

Ο υπέρτατος νόμος του κράτους το Σύνταγμα διαπιστώνοντας ότι η χώρα απειλείται από την μειούμενη δασοκάλυψη και την σταδιακή απώλεια της οικολογικής ισορροπίας , προβλέπει την αποκατάσταση των καταστροφών στα δημόσια και ιδιωτικά δάση με άμεση αναδάσωση και ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό κάθε άλλης χρήσης τους.
Το 1992 δε, μειώθηκε σε δίμηνο από τρίμηνο που ήταν από το 1979 η προθεσμία κήρυξης μιας περιοχής που έχει καταστραφεί από πυρκαγιά σε αναδασωτέα.

Εν κατακλείδι αυτό που αναμένει ο μέσος Έλληνας πολίτης, που βλέπει με οργή και αγανάκτηση της καταστροφή της εθνικής κληρονομίας, από την κυβέρνηση και ειδικά από τον πρωθυπουργό είναι η απόλυτη εφαρμογή του άρθρου 117 του Συντάγματος χωρίς καμία εξαίρεση , όχι μόνο για περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών αλλά και για περιοχές που έχουν καταστραφεί από ανάλογα φαινόμενα τα τελευταία χρόνια .
Όποιο αιολικό πάρκο και όποια μεταβολή χρήσης γης σε περιοχές που κάηκαν από πυρκαγιές δημιουργηθεί τότε και μόνο τότε θα έχει συντελεστεί η πραγματική οικολογική καταστροφή και τότε οι συνωμοσιολόγοι κάθε είδους θα έχουν δικαιωθεί .
Σε κάθε άλλη περίπτωση η αποκατάσταση θα δικαιώνει όλους αυτούς που πιστεύουν στην νομιμότητα , στην οικολογική προοπτική και στο κράτος που προστατεύει την εθνική του κληρονομιά .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης