Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Περί 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα – Αλήθεια ή ψέμα;

Περί 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα – Αλήθεια ή ψέμα;
Η εξαήμερη εργασία αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων
Τις τελευταίες ημέρες έχει κατακλύσει τα κοινωνικά δίκτυα ο τίτλος "Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που εισάγει την εργάσιμη εβδομάδα των έξι ημερών", προερχόμενος από το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης CBS.
Η είδηση αυτή έχει γίνει viral, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού κοινού, το οποίο φαίνεται να την αποδέχεται αφιλτράριστα, χωρίς την απαραίτητη διασταύρωση.
Ένα φαινόμενο που πιθανόν οφείλεται στο διαρκές αίσθημα κατωτερότητας απέναντι στα ξένα μέσα ενημέρωσης και την αυτόματη αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ελληνικών πηγών.

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, την αλήθεια.
Σταματάει η πενθήμερη εργασία στην Ελλάδα και εισάγεται η εξαήμερη;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 26 Νοεμβρίου του 2023 και τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2024 δεν επιβάλλει την εξαήμερη εργασία ως υποχρέωση για όλους. Αντιθέτως, αυτό που προβλέπει είναι ότι, αν ο εργοδότης απαιτεί εργασία την έκτη ημέρα, οφείλει να δώσει αύξηση 40% στο ημερομίσθιο, και 115% αύξηση αν η εργασία γίνεται κατά τη διάρκεια αργίας.
Ακόμη, η εξαήμερη εργασία αφορά μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (24/7) που λειτουργούν όλο το 24ωρο με εναλλασσόμενες βάρδιες, όπως τα διυλιστήρια και οι μεγάλες βιομηχανίες, και οι επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα με εναλλασσόμενες βάρδιες και μπορούν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετική και απρόβλεπτη αύξηση του φόρτου εργασίας. Για να εφαρμοστεί η εργασία την έκτη ημέρα, οι εργοδότες πρέπει να δηλώνουν τις ανάγκες αυτές στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», διασφαλίζοντας τη νόμιμη και διαφανή διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι που θα εργάζονται την έκτη ημέρα προστατεύονται από συγκεκριμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η υπέρβαση των 8 ωρών εργασίας, απαιτείται υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση 11 ωρών, υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση 24 ωρών και διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας στις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Επιπλέον, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» επιτρέπει στο Υπουργείο Εργασίας να παρακολουθεί και να διασφαλίζει την τήρηση των κανονισμών και των πληρωμών.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, ανεξάρτητα από την εξαήμερη εργασία, οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται ήδη περισσότερες ώρες σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 37,5 ώρες, στοιχείο που καταρρίπτει ευχάριστά ή και δυσάρεστα τον ισχυρισμό περί «τεμπέληδων Ελλήνων», που και πάλι ξένα ΜΜΕ προωθούσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Η συζήτηση γύρω από την εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα και τα περιβόητα άρθρα 25 και 26 του Ν. 5053/2023 έχει δημιουργήσει περισσότερη σύγχυση παρά ενημέρωση. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις πραγματικές ρυθμίσεις και να μην παρασυρόμαστε από παραπλανητικούς τίτλους και ανακρίβειες. Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στην αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενώ η εφαρμογή τους είναι περιορισμένη και ρυθμισμένη ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Φυσικά, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος όπως πάντα.

Ένα συμπέρασμα που θα μπορούσαμε αναμφίβολα να εξάγουμε από το όλο θέμα είναι πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας και να στηριζόμαστε σε αξιόπιστες πηγές, ώστε να διαμορφώνουμε μια ρεαλιστική και αντικειμενική εικόνα για τα τεκταινόμενα.

Γεώργιος Δουλδούρας
Διεθνολόγος - Οικονομολόγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης