Τελευταία Νέα

Χρ. Σακέτος (Αllianz): Οι κυριότεροι εμπορικοί και βιομηχανικοί κίνδυνοι των επιχειρήσεων

tags :
Χρ. Σακέτος (Αllianz): Οι κυριότεροι εμπορικοί και βιομηχανικοί κίνδυνοι των επιχειρήσεων
Oι 3 κυριότεροι επιχειρησιακοί κίνδυνοι είναι το ξέσπασμα πανδημίας, η διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας και οι κυβερνο-κίνδυνοι

Οι επιχειρησιακοί κίνδυνοι σήμερα, αντικατοπτρίζουν αδιαμφισβήτητα τα πιθανά σενάρια διακοπής εργασιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα και με την έρευνα Allianz Risk Barometer 2021, οι 3 κυριότεροι επιχειρησιακοί κίνδυνοι όπως αναδείχθηκαν από ειδικούς εμπειρογνώμονες της παγκόσμιας και της ελληνικής αγοράς, είναι το Ξέσπασμα πανδημίας, η Διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας και οι Κυβερνο-κίνδυνοι.
Η πανδημία απέδειξε ότι τα ακραία συμβάντα διακοπής επιχειρησιακής δραστηριότητας σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι μόνο θεωρητικά, αλλά ρεαλιστικά, που προκαλούν απώλεια εσόδων και αποδιοργάνωση στην παραγωγή, την επιχειρησιακή λειτουργία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξε πόσο ευάλωτος είναι σήμερα ο κόσμος σε απρόβλεπτα και ακραία γεγονότα.

Κρίσιμη η οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας

Η οικοδόμηση μεγαλύτερης ανθεκτικότητας στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στα επιχειρηματικά μοντέλα θα είναι κρίσιμη για τη διαχείριση μελλοντικών κινδύνων. Βρίσκεται πλέον ψηλά στην agenda όχι μόνο των risk experts αλλά και των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών και ανέδειξε εκτός από την ανάγκη ανθεκτικότερων εφοδιαστικών αλυσίδων και την ανάγκη αντιμετώπισης μη ασφαλισμένων κινδύνων. Ο Covid-19 ήταν επίσης μια υπενθύμιση ότι και ο σχεδιασμός επιχειρησιακής συνέχειας των εταιρειών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιβίωσή τους από ακραία γεγονότα.
Οι εταιρείες με καλό και δοκιμασμένο σχεδιασμό επιχειρησιακής συνέχειας ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη μετάβασή τους στις συνθήκες της πανδημίας από τις υπόλοιπες. Η ψηφιοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τη συχνότητα των συμβάντων διακοπής επιχειρησιακής λειτουργίας, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρό περιστατικό διακοπής επιχειρησιακής συνέχειας όταν η τεχνολογία δεν λειτουργήσει σωστά. Η ψηφιοποίηση αυξάνει τη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οργανισμοί μπορούν να αντιδρούν ταχύτερα και καλύτερα ωστόσο για παράδειγμα μια κυβερνο-επίθεση ή μια τεχνική αποτυχία που προκαλεί σοβαρή διακοπή λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρό συμβάν διακοπής εργασιών. Για τον λόγο αυτό και οι κυβερνο-κινδυνοι παραμένουν στους 3 κύριους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι σήμερα οι επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει για μία επιχείρηση διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών; Αντιμετωπίζεται;

Ο κίνδυνος διακοπής της επιχειρησιακής δραστηριότητας μπορεί να είναι φυσικός, όπως για παράδειγμα πυρκαγιά, σεισμός ή και ψηφιακός, όπως κατάρρευση των συστημάτων πληροφορικής, και μπορεί να προκύψει από κακόβουλες ενέργειες ή και από τυχαία περιστατικά. Μπορεί επίσης να προέρχεται από την ίδια τη δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και από προμηθευτές της, πελάτες ή παρόχους υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό πιθανών σεναρίων διακοπής επιχειρησιακής δραστηριότητας καθώς η φύση του κινδύνου εξελίσσεται στη σημερινή παγκόσμια συνδεδεμένη οικονομία. Πολλά από αυτά τα σενάρια μπορεί να προκύψουν χωρίς φυσική ζημία αλλά με υψηλές οικονομικές απώλειες. Η κατάρρευση των βασικών συστημάτων πληροφορικής, τα περιστατικά ανάκλησης προϊόντων ή ποιότητας, γεγονότα τρομοκρατίας και πολιτικής βίας ή ταραχές, γεγονότα που αφορούν τη δημόσια υγεία όπως πρόσφατα είχαμε την εμπειρία της πανδημίας, περιβαλλοντικά ή περιστατικά ρύπανσης ή ακόμη και κανονιστικές αλλαγές μπορούν να φέρουν τις επιχειρήσεις σε προσωρινή ή παρατεταμένη ακινησία και να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις.

Τεράστια οικονομική απώλεια

Όποια και αν είναι η αιτία, η οικονομική απώλεια για την εταιρεία εάν δεν είναι σε θέση να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες - ή οι πελάτες απομακρυνθούν- μπορεί να είναι τεράστια. Νέες λύσεις διαχείρισης κινδύνων και εργαλεία ανάλυσης μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση και τον μετριασμό των πολυάριθμων σύγχρονων κινδύνων διακοπής της επιχειρησιακής λειτουργίας καθώς και στην πρόληψη ζημιών προτού συμβούν.
Στην Allianz η παγκόσμια τεχνογνωσία του Ομίλου, αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο σχεδιασμό προγραμμάτων ασφάλισης που προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου. Η Allianz μπορεί να γίνει ο σύμβουλος στο πλευρό μίας επιχείρησης για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους κινδύνους που ενδεχομένως διαταράξουν τη λειτουργία της.
Επιπλέον της ασφάλισης, οι εταιρείες χρειάζονται ένα καλά δομημένο πλάνο επιχειρησιακής συνέχειας το οποίο να έχει εφαρμοστεί αρκετά νωρίτερα σε δοκιμαστικές ασκήσεις έτσι ώστε να έχουν αναδειχτεί και αντιμετωπιστεί τα αδύναμα σημεία μίας επιχείρησης και να είναι αποτελεσματικό σε πραγματικό περιστατικό. Οι εταιρείες μπορεί συχνά να υποτιμούν την πολυπλοκότητα της επιστροφής στην επιχειρησιακή λειτουργία, αλλά οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν με ένα ισορροπημένο σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας.

* Ο κ. Χρήστος Σακέτος είναι Chief Risk Officer Αllianz

www.bankingnews.gr

Χορηγοί
Αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement