Ο πληθωρισμός δεν αφήνει να σηκώσουν κεφάλι επενδυτές και ασφαλιστικές
Τα προϊόντα unit linked έδωσαν μέση καθαρή απόδοση 9,4%, ακολουθώντας την ισχυρή ανάκαμψη που σημείωσαν το 2021 οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ τα υβριδικά επενδυτικά προϊόντα και τα προϊόντα συμμετοχής σε κέρδη συγκέντρωσαν 4,0% και 1,3%, αντίστοιχα. Ωστόσο, αν και οι καθαρές αποδόσεις το 2021 ήταν συνολικά υψηλές, ο πληθωρισμός θα χτυπήσει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών / επενδυτών στο μέλλον.
Υψηλό προφίλ κινδύνου με υψηλές αποδόσεις και υψηλό κόστος λειτουργίας
Χάριν του προφίλ κινδύνου των προϊόντων που συνδέονται με την ασφάλιση (Unit linked), τα οποία ακολουθούν στενά τις τάσεις της αγοράς, τα προϊόντα unit linked έγραψαν τις υψηλότερες αποδόσεις το 2021. Ωστόσο, ενδέχεται να εκθέσουν τους καταναλωτές σε σημαντικές απώλειες όταν οι αγορές βάλλονται, όπως συνέβη το 2018.
Όσον αφορά το κόστος: παρά τη ελαφρά μείωση του κόστους των unit linked (-5 μονάδες βάσης ), τα προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη παραμένουν λιγότερο δαπανηρά. Κατά μέσο όρο, το κόστος που σχετίζεται με προϊόντα συμμετοχής στα κέρδη μειώνει τις αποδόσεις κατά 1,6%, ενώ για τα υβριδικά και τα προϊόντα που συνδέονται με μονάδες το κόστος ανέρχεται στο 2,3%.
Χαμηλό το κόστος των ESG αλλά πάνω σε περιορισμένο δείγμα
Για τα επενδυτικά προϊόντα με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, ESG προκαταρκτικές έρευνες σε πολύ περιορισμένο δείγμα δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά απέδωσαν υψηλότερα και ήταν φτηνότερα σε σχέση με τα προϊόντα που δεν ενσωμάτωναν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας.
Τα unit linked που ενσωμάτωναν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας έδωσαν καθαρές αποδόσεις 11,2% με μέση απόδοση 2,1% σε αντίθεση με τα ομότιμα τους προϊόντα που δεν είχαν χαρακτηριστικά βιωσιμότητα τα οποία έδωσαν καθαρές αποδόσεις 9,4% και μέση απόδοση 2,3%.
Όσον αφορά τα συνταξιοδοτικά προϊόντα, από την ανάλυση της EIOPA προκύπτει ότι οι τάσεις των προϊόντα αυτών σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις είναι παρόμοιες με αυτές που σημειώθηκαν με τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στην ασφάλιση (IBIP) υπό την έννοια ότι τα συστήματα που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στην αγορά και είχα υψηλότερο κίνδυνο, έγραψαν υψηλότερες αποδόσεις το 2021.
Τέλος σε ό,τι αφορά την απόδοση των διασυνοριακών προϊόντων αυτά λειτουργούν με υψηλότερο κόστος το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στο υψηλότερο κόστος διανομής.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών