Σημείο «κλειδί», σύμφωνα με εγκύκλιο, είναι τα οριζόμενα από την ΕΕ για τα κράτη μέλη και οι διμερείς διακρατικές συμφωνίες για τα υπόλοιπα
Σημείο «κλειδί», σύμφωνα με εγκύκλιο, είναι τα οριζόμενα από την ΕΕ για τα κράτη μέλη και οι διμερείς διακρατικές συμφωνίες για τα υπόλοιπα.
Αρμόδια για τη διαχείριση όλων των εκκρεμών αιτημάτων διαπίστωσης χρόνου ασφάλισης (Ελλάδας και εξωτερικού), είναι τα Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών για οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας και αν εκκρεμούν, καθώς και αν έχουν παραληφθεί από Τμήματα Μητρώων και Ασφαλιστικού Βίου.
Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά τους ασφαλισμένους όλων των ενταχθέντων στον e- ΕΦΚΑ οι οποίοι διακινούνται εντός της Ε.Ε. ή μεταξύ Ελλάδας και χωρών με διμερή σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης (Δ.Σ.Κ.Α) και απορρέει από την ανάγκη τα πρόσωπα αυτά να υπάγονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας ενός μόνον κράτους (μέλους), ώστε να αποφεύγεται η συρροή των εφαρμοστέων εθνικών νομοθεσιών και οι περιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από αυτή.
Καταρχάς, οι εν λόγω αιτήσεις υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας στην οποία κατοικεί μόνιμα ο ενδιαφερόμενος (μισθωτός/μη μισθωτός/δημόσιος υπάλληλος).
Στις περιπτώσεις:
• Μισθωτών ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ που αποσπώνται για εργασία σε χώρα Ε.Ε. ή Δ.Σ.Κ.Α. από τον εργοδότη τους που έχει έδρα στην Ελλάδα, ή απασχολούνται από εργοδότη που έχει την έδρα του στην Ελλάδα και ασκούν παράλληλη δραστηριότητα, είτε σε άλλη(-ες) χώρα(-ες) Ε.Ε., είτε σε χώρα με την οποία έχει συναφθεί Δ.Σ.Κ.Α.,
• Μη μισθωτών ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ασκούν (παρόμοια ή μη) δραστηριότητα σε χώρα(-ες) Ε.Ε. ή σε χώρα με την οποία έχει συναφθεί Δ.Σ.Κ.Α.,
• Ασφαλισμένων που ασκούν μισθωτή και μη μισθωτή δραστηριότητα στη χώρα μας και παράλληλα απασχολούνται ή ασκούν δραστηριότητα σε ένα ή περισσότερα κράτη Ε.Ε. ή σε χώρα με την οποία έχουμε Δ.Σ.Κ.Α.,
• Ασφαλισμένων του ελληνικού Δημοσίου. Εάν ο ενδιαφερόμενος ασκεί μισθωτή και μη μισθωτή δραστηριότητα στη χώρα μας, οι Τοπικές Διευθύνσεις της έδρας της μισθωτής απασχόλησης θα πρέπει να ενημερώνουν και να ζητούν τις αναγκαίες πληροφορίες από την Τ.Δ. της μη μισθωτής απασχόλησης, σε περίπτωση που η τελευταία είναι διαφορετική.
Εξαίρεση αποτελούν:
• Τα πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και ασκούν μισθωτή δραστηριότητα σε δύο ή περισσότερα κράτη μέλη Ε.Ε.
• Οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΑΕΕ οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση έναρξης εργασιών στη Δ.Ο.Υ. Στις περιπτώσεις αυτές, αρμόδιες για την υποβολή των σχετικών αιτημάτων είναι οι Τοπικές Διευθύνσεις της περιοχής κατοικίας του εργαζόμενου.
Αρμόδια για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης και τη χορήγηση οποιασδήποτε βεβαίωσης σχετικής με την ασφάλιση είναι τα Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών των Τοπικών Διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ. Στις περιπτώσεις αυτές, ακολουθούνται οι οδηγίες της εσωτερικής νομοθεσίας όσον αφορά την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.
Προσυνταξιοδοτική Βεβαίωσης ελληνικού Χρόνου Ασφάλισης
Στις εν λόγω περιπτώσεις το αίτημα υποβάλλεται από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, κάτοικο Ελλάδας, ή νόμιμο εκπρόσωπό του, στο Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών.
Η χορήγηση ελληνικής προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης στο πλαίσιο εφαρμογής των Κανονισμών Ε.Ε. ή των Δ.Σ.Κ.Α. αφορά κυρίως κατοίκους εξωτερικού.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών λαμβάνουν το σχετικό αίτημα από τον αρμόδιο φορέα του εξωτερικού:
Για την πιστοποίηση του ελληνικού χρόνου ασφάλισης το Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών, εφόσον απαιτείται, θα προβαίνει στην αναζήτηση των ελλειπόντων ασφαλιστικών στοιχείων ή δικαιολογητικών απευθείας από τον ασφαλισμένο, καθώς και στον έλεγχο για τυχόν υποβληθείσα Υπεύθυνη Δήλωση Απώλειας Ασφαλιστικών Βιβλιαρίων.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών