Επισημαίνεται ότι η απόφαση θα αφορά μόνον όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι το τέλος του 2020
Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ έγινε στις 17 Απριλίου 2024 και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί, να συζητηθεί και να καθαρογραφεί η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει ό,τι είτε θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα ή μετά την καθαρογραφή της τον Απρίλιο του 2025.
Σύμφωνα με τον Λουκά Αποστολίδη ο οποίος χειρίζεται αρκετές χιλιάδες υποθέσεις, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου έχουν ισχύ νόμου, ουσιαστικά αναμένεται να επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.
Επισημαίνεται ότι η απόφαση θα αφορά μόνον όσους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι το τέλος του 2020, ενώ για τους υπολοίπους που είτε δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, είτε προσέφυγαν καθυστερημένα, δεν δικαιούνται αναδρομικά, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν παραγραφεί δια νόμου, όπως ορίζει ο νόμος Βρούτση.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.
Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.
Υπογραμμίζεται ότι τα Δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των Δώρων είναι αντισυνταγματική.
Η απόφαση αυτή πάντως, δεν ακυρώνει τα αναδρομικά Δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των Δώρων από τον Άρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων.
Ο λόγος που ο Άρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των Δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως δηλώνει στην ο Λουκάς Αποστολίδης, πολλοί δικαιούχοι να παραπονούνται από την πολύχρονη καθυστέρηση για αποφάσεις για τις οποίες καλείται να πληρώσει το κράτος, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις, που αφορούν αποφάσεις για τις οποίες εισπράττει, να λαμβάνονται σε λίγους μήνες.
Παράλληλα, η απόφαση για την επέκταση των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι την 31.07.2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί για λόγους έκτακτους ανάγκης.
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά από τα κομμένα δώρα στις επικουρικές από το 2012 ολόκληρα, δηλαδή 2 έξτρα επικουρικές συντάξεις το χρόνο και αναδρομικά από τα κομμένα Δώρα των κύριων συντάξεων (είχαν ήδη περικοπεί από το πρώτο μνημόνιο που είχε κριθεί τότε συνταγματική και είχαν απομείνει 800 ευρώ το χρόνο για όλους, καθώς επίσης και αναδρομικά από τις μειώσεις (ποσοστιαίες ανάλογα με το ποσό) των επικουρικών συντάξεων.
Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι του τ.ΙΚΑ διεκδικούν αναδρομικά από 500 ευρώ έως 2.500 ευρώ, των ΔΕΚΟ ως 4.000 ευρώ και του δημοσίου ως 3.000 ευρώ.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών