γράφει : Άλκης Τσαβδαράς
Ο Ολυμπιακός έκανε το χρέος του στον 4ο όμιλο του UEFA Europa League, χάρη στο νικηφόρο 2-1 κόντρα στην Αντβέρπ. Την ίδια ώρα, οι έτερες ομάδες του ομίλου, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Φενέρμπαχτσε τέθηκαν αντιμέτωπες και το σίγουρο είναι ότι δεν τρόμαξαν κανέναν.
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Νίκη με σκορ 2-1 για τον Ολυμπιακό κόντρα στην Αντβέρπ για την πρεμιέρα του UEFA Europa League. Ο 4ος όμιλος απαρτίζεται επίσης από Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Φενέρμπαχτσε. Οι δύο ομάδες έδωσαν τη μεταξύ τους μάχη στη Γερμανία (1-1). Μετέδωσα το παιχνίδι για την Cosmote TV. Ας βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα απ’ αυτά που παρακολουθήσαμε.
Τα πάνω και τα κάτω των μεταγραφών της Άιντραχτ
Για το τι άλλαξε στην Άιντραχτ, σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο κείμενο, την ημέρα της κλήρωσης. Σχετικά με τους νεοαποκτηθέντες. Η απουσία του αρχηγού Ρόντε (τραυματίστηκε και θα λείψει για αρκετό καιρό) αναπληρώθηκε στη μεσαία γραμμή με την απόκτηση του Κρίστιαν Γιάκιτς (Ντινάμο Ζάγκρεμπ). Ναι, έκανε ορισμένα μικρολαθάκια ο Κροάτης, αλλά ξεχώρισε στον τομέα των κερδισμένων μονομαχιών, στην αντοχή και στις μακρινές μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Καλή προσθήκη.
Η επίθεση πρέπει αναγκαστικά να συγκριθεί με τον Αντρέ Σίλβα των 28 γκολ πέρσι. Στο 4-2-3-1 που επέλεξε ο Γκλάσνερ, ο Ράφαελ Μπορέ έπαιξε δεξιά και ο Σαμ Λάμερς στην κορυφή. Για τους δύο νεοφερμένους επιθετικούς (παίζουν κάλλιστα και δίπλα-δίπλα) ήταν η πρώτη συνύπαρξη στη νέα ομάδα. Λογικό να μη ρολάρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους, όπως και στο γενικότερο σύνολο των «Αετών». Θέλουν ακόμα χρόνο για να κριθούν, θέλουν χρόνο για να δέσουν. Δημιουργικά το πρόβλημα είναι μεγάλο. Δύσκολη υπόθεση το γκολ, μιας και οι νεοφερμένοι Χάουγκε, Λίντστρεμ δεν «τραβάνε», ενώ ο Καμάντα απέχει από τον κλασικό Ιάπωνα οργανωτή, ο οποίος έλαμψε προ διετίας.
Η Φρανκφούρτη ακόμα εξαρτάται από τον Κόστιτς
Η απόδοση του Φίλιπ Κόστιτς την Πέμπτη (16/09) μας υπενθύμισε, γιατί αφενός η Λάτσιο τον επιθυμούσε διακαώς και αφετέρου η Άιντραχτ έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει. Πάνω από το 50% της ανάπτυξης του παιχνιδιού των Γερμανών καταλήγει στον Σέρβο εξτρέμ. Είτε παίζοντας σε όλη την πλευρά, είτε μόνο ως επιθετικογενής, η παρουσία του είναι σούπερ-απαραίτητη. Πάνω του κρίνεται η θετική ή η αρνητική εικόνα της Φρανκφούρτης. Ξεκάθαρα πράγματα.
Αμυντικά μας έκανε εντύπωση η έλλειψη στα μπακ. Απουσίαζε ο τραυματίας αριστερός μπακ Λεντς. Αναγκάστηκε να έρθει από τα δεξιά ο Ντουρμ και να παίξει εκεί ο Ντα Κόστα. Κάποτε στα πρόθυρα της Εθνικής Γερμανίας, τώρα σκιά του εαυτού του. Τουλάχιστον 10 λανθασμένες πάσες, είτε υπό πίεση, είτε όχι. Κάκιστη παρένθεση, σε μία ανασφαλή αμυντική γραμμή. Αυτό ίσως να δικαιολογείται από τη μη σταθερή επιλογή του νέου κόουτς, Όλιβερ Γκλάσνερ, ανάμεσα σε 3άδα ή 4άδα. Αλλά πέραν των βασικών Λεντς και Ντουρμ, τα μπακ-απ τους είναι μετριότατα.
Οντότητα ο Βαλένσια στην επίθεση της Φενέρμπαχτσε
Μετέδωσα τις τουρκικές Μπεσίκτας (Τετάρτη με Ντόρτμουντ) και Φενέρμπαχτσε (Πέμπτη με Άιντραχτ). Στα ρόστερ τους θα έκανα μία ανταλλαγή. Μπατσουαγί στη Φενέρ και Βαλένσια στην Μπεσίκτας. Αν συνέβαινε αυτό, τότε η Μπεσίκτας θα είχε έναν φορ-σκόρερ που θα της έδινε πολλά γκολ.
Θωρηκτό ο έμπειρος στράικερ από τον Ισημερινό. Η τριετία στο Μεξικό του έκανε καλό. Πέρσι σταμάτησε στα 12 γκολ. Δυσκοόλεψε επί (σχεδόν) 90’ τον βράχο της γερμανικής άμυνας, Χίντερεγκερ. Αυτό σημαίνει πως αν μη τι άλλο κάτι έκανε σωστά. Κάνει δουλειά, πολλή δουλειά στο γήπεδο. Δεν είναι να τον αφήνεις μακριά από την επίβλεψή σου.
Φυσικά βρίσκεται υπό πίεση ο προπονητής Βίτορ Περέιρα, που επέστρεψε στην Πόλη. Βασικό μέλημά του είναι να κρατήσει στα ύψη τη διάθεση του Μεσούτ Οζίλ. Δύσκολο εγχείρημα. Ο Γερμανός μέσος άνοιξε το σκορ στη Φρανκφούρτη στο 10’. Και μετά, τίποτα... Αυτές οι χαμένες στιγμές του μέσα στο γήπεδο είναι άκρως ανησυχητικές. Το ότι ο Πέλκας, μετά από τραυματισμό, πρόσφερε τα ίδια (αν είχε σκοράρει το πέναλτι, σίγουρα περισσότερα) σε 15 λεπτά που αγωνίστηκε, μας δείχνει τη... βαρεμάρα (δεν είναι, αλλά έτσι φαίνεται) του σταρ της Φενέρ.
Ο νεοαποκτηθείς Ρόσι (δεινός σκόρερ στην MLS) μπορεί να απειλήσει μόνο όταν η Φενέρμπαχτσε θα έχει ως στόχο να παίξει στην... κόντρα. Περασμένα μεγαλεία για τον Λουίζ Γκουστάβο στη μεσαία γραμμή. Πιο ποιοτικός, γρήγορος και αποτελεσματικός εμφανίστηκε ο Γιαντάς δίπλα του. Έλειπε φυσικά και ο δυναμικός Καχβετσί.
Άμυνα α λα... Μπέκενμπαουερ
Γιατί χαρακτηρίζουμε έτσι την άμυνα; Ως μονάδες ξεχωρίζουν όλοι τους με θετικά στοιχεία. Ο Κονγκολέζος Τισεράν με θητεία στην Bundesliga (απών την Πέμπτη). O Ούγγρος Σάλαϊ (ενδιαφέρθηκε η Ντόρτμουντ το καλοκαίρι), ο Νοτιοκορεάτης Κιμ και ο έμπειρος Σερντάρ Αζίζ. Όποιος κι’ αν αγωνιστεί, θα κάνει σωστή αμυντική δουλειά.
Τι παρατηρήσαμε; Κάποια στιγμή διατηρούν τάσεις να γίνονται... Μπέκενμπαουερ. Τι εννοούμε, για όσους νεώτερους δεν γνωρίζουν; Αρχίζουν τις κούρσες από την άμυνα, προσπαθώντας να περάσουν όποιον βρουν μπροστά τους. Εκεί, με το κατάλληλο πρέσινγκ, μπορεί να γίνει εύκολα το λάθος και εν συνεχεία θα υπάρχει άπλετος χώρος για επίθεση. Και το σημαντικότερο: θα είναι ήδη κοντά στην αντίπαλη περιοχή.
Να θυμίσουμε επίσης πως άπαντες «κοιμήθηκαν» παντελώς στο 1-1 του Λάμερς κόντρα στην Άιντραχτ. Αντιθέτως τα άκρα που είδαμε, με Καντριόγλου και Οσαγί-Σάμουελ, είναι άκρως απειλητικά επιθετικά και τίμια αμυντικά. Όπου άκρα, δεν ευτυχήσαμε να δούμε τον δαιμώνιο Σανγκαρέ από τα δεξιά.
Ανέτοιμη η Άιντραχτ, εγκλωβισμένη η Φενέρμπαχτσε
Συμπερασματικά: καμία από τις δύο δεν μας τρόμαξε, άρα ούτε θα τρομάξει τον Ολυμπιακό. Για την Άιντραχτ γνωρίζουμε ότι μπορεί σε έναν μήνα να είναι πιο ανταγωνιστική, αλλά το ρόστερ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και ο κόουτς Όλιβερ Γκλάσνερ αργεί να δημιουργήσει ένα καλό σύνολο.
Η Φενέρμπαχτσε και ο Περέιρα πρέπει να επιλέξουν. Θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στον Μεσούτ Οζίλ ή θα τον αφήσουν στον πάγκο για να... προχωρήσει παρακάτω η ομάδα. Στο δεύτερο σενάριο, η Φενέρ ανεβάζει το επίπεδο κινδύνου για τον αντίπαλο.
www.bnsports.gr
Σχόλια αναγνωστών