Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την κατάργηση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, η Ινδία ίσως επιβάλει φόρο στα «αδήλωτα» εισοδήματα

Μετά την κατάργηση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, η Ινδία ίσως επιβάλει φόρο στα «αδήλωτα» εισοδήματα
Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως επιβληθεί φόρος ακόμα και 200% επί του ποσού ανταλλαγής
Την επιβολή φόρου ακόμα και 60% στα «αδήλωτα» εισοδήματα εξετάζει η κυβέρνηση της Ινδίας, καθώς μετά την απόφασή της να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1000 ρουπιών, οι πολίτες που αντάλλαξαν τα μετρητά τους ήταν πολύ λιγότεροι από ότι αναμενόταν.
Η επιβολή του φόρου αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για τους πολίτες να αποκαλύψουν τον πλούτο τους (μέσω της ανταλλαγής των χαρτονομισμάτων) άμεσα.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως επιβληθεί φόρος ακόμα και 200% επί του ποσού ανταλλαγής, αν αποδειχθεί πως ο εκάστοτε πολίτης εκμεταλλεύτηκε την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων (λήγει στις 30 Δεκεμβρίου η σχετική προθεσμία) για να «ξεπλύνει» χρήμα.
Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, προς το παρόν τα παραπάνω αποτελούν μόνο συζητήσεις.

Αρνητικό ρεκόρ για τη ρουπία

Σε επίπεδο – αρνητικό ρεκόρ υποχώρησε χθες 24 Νοεμβρίου η ινδική ρουπία, στον απόηχο του χαμού που έχει προκληθεί με την κατάργηση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.
Ειδικότερα, η ισοτιμία ρουπίας/δολαρίου έφτασε στο 68,8650, σπάζοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του Αυγούστου 2013, στα 68,845.
Για το σύνολο του Νοεμβρίου, η ρουπία έχει υποχωρήσει (κατά μέσο όρο, πηγή: Bloomberg) 2,9% σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.
Να σημειωθεί πως οι ξένες τοποθετήσεις σε κρατικά και εταιρικά ινδικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά 1,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα οι μη εγχώριοι επενδυτές έχουν αποσύρει 1,9 δισ. δολάρια από το χρηματιστήριο.

Ο άμεσος κίνδυνος για την οικονομία

Το ινδικό ΑΕΠ (ύψους περίπου ΑΕΠ) αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμούς άνω του 6% μετά το 2000, ωστόσο φέτος ίσως οι προβλέψεις για ανάπτυξη κοντά στο 7,5% ίσως δεν επαληθευθούν.
Αυτό διότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες έχουν καταρρεύσει από τις 8 Νοεμβρίου 2016 που καταργήθηκαν τα χαρτονομίσματα, αποτελούν το 56% του ινδικού ΑΕΠ!
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή τη στιγμή η ινδική οικονομία «έχει μπει στο ψυγείο», με τις συναλλαγές να είναι ελάχιστες.
Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ρυθμό ανάπτυξης κατά 2% χαμηλότερο το 2016.
Ο πρωθυπουργός Narendra Mondi εκφράζει την αισιοδοξία πως η κανονικότητα θα επανέλθει από το νέο έτος.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ανακοίνωσε την απόσυρση των χαρτονομισμάτων 500 και 1000 ρουπιών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την αχαλίνωτη διαφθορά, τη διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων και το «μαύρο χρήμα».
Αν και η αξία των δύο χαρτονομισμάτων ήταν μόνο 7,53 και 30,14 δολάρια, ήταν σίγουρα πολλαπλάσια από το μέσο ημερήσιο εισόδημα στην Ινδία που είναι περίπου 272 ρουπίες.
Ωστόσο, η αντίδραση των πολιτών ήταν οργισμένη.
Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται εδώ και μέρες έξω από τις τράπεζες για να ανταλλάξουν τα εν λόγω χαρτονομίσματα, τα οποία να σημειωθεί πως αντιστοιχούν στο 80% αυτών που κυκλοφορούν συνολικά στην τοπική αγορά.
Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν ουσιαστικά χωρίς… ρουπία στην τσέπη τους, γεγονός που τους ανάγκασε να στήνονται ατελείωτες ώρες στις ουρές για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα με κέρματα!
Η Κεντρική Τράπεζα υποστήριξε ότι χαρτονομίσματα μικρής ονομαστικής αξίας είναι διαθέσιμα, τόσο από την ίδια όσο και από τις άλλες τράπεζες και ζήτησε από τον κόσμο να μην αγχώνεται και να μην συσσωρεύει χρήματα, χωρίς όμως να πείθει τους πολίτες…
Ωστόσο, φαίνεται πως ένας από τους στόχους της κυβέρνησης, η εθελοντική αποκάλυψη του πλούτου δηλαδή, εν μέρει επιτυγχάνεται.

Οι κερδισμένοι

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιτήδειοι και ο χρυσός, ο οποίος πάντα αποτελεί την πρώτη επιλογή σε καιρούς κρίσης, πανικού ή αβεβαιότητας.
Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή το πολύτιμο μέταλλο στην ασιατική χώρα πωλείται έναντι περίπου 2.800 δολαρίων ανά ουγγιά, τιμή υπερδιπλάσια από τα 1.225 δολάρια που διαπραγματεύεται στην παγκόσμια αγορά.
Επισημαίνεται πως η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγοραστής χρυσού στον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι το ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησης της, περίπου 1.000 τόνοι, πωλούνται στη «μαύρη αγορά».

Η UBS παροτρύνει την Αυστραλία να ακολουθήσει το… παράδειγμα της Ινδίας

Παρά το χάος που επικράτησε και επικρατεί στην Ινδία από την απόσυρση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, η UBS συμβουλεύει την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας να ακολουθήσει το παράδειγμα της ασιατικής χώρας.
«Η απόσυρση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας στην Αυστραλία θα συμβάλλει θετικά στην εγχώρια οικονομία.
Στα οφέλη περιλαμβάνονται η μείωση του εγκλήματος, η αύξηση των φορολογικών εσόδων και το “στίγμα” στις τραπεζικές καταθέσεις», σημειώνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, τονίζοντας πως θα αυξηθούν ταυτόχρονα και οι πληρωμές μέσω κάρτας.
Στην Αυστραλία το 92% των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία είναι των 50 και 100 δολαρίων, με τα υψηλότερης αξίας να αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό.
Σημειώνεται το δρόμο άνοιξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία, προκειμένου να παταχθεί το «μαύρο χρήμα», αποφάσισε να μην τυπώνει το χαρτονομίσματα των 500 ευρώ από το 2018, κάτι που θα βοηθήσει στη σταδιακή του απόσυρση από την αγορά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης