Παρότι όπως αναμενόταν δεν αποκάλυψαν πολλά για τη νομισματική πολιτική ωστόσο έστειλαν ξεκάθαρες προειδοποιήσεις ειδικά προς τον αμερικανό πρόεδρο
(upd4) Μήνυμα κυρίως προς τον Αμερικανό πρόεδρο D. Trump αλλά και προς τις αγορές, έστειλαν από το Jackson Hole των ΗΠΑ οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Ο διοικητής της ECB Mario Draghi προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την επιστροφή στον προστατευτισμό αλλά και στους λόγους που προκάλεσαν την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση και οι οποίοι μπορεί έχουν αναδρομική ισχύ.
Η J. Yellen η επικεφαλής της Fed προειδοποίησε για την πορεία των αγορών τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνη η υπερβολική αισιοδοξία.
Παρότι όπως αναμενόταν δεν αποκάλυψαν πολλά για τη νομισματική πολιτική, ωστόσο έστειλαν ξεκάθαρες προειδοποιήσεις ειδικά προς τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ενώ οι παρεμβάσεις τους από το Jackson Hole των ΗΠΑ είχαν και μια πολιτική χρεία.
Draghi (ΕΚΤ): Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζει δυναμικά - Σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή στον προστατευτισμό
Στη δυναμική συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης αναφέρθηκε σήμερα (25/8/2017) ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, κατά την ομιλία του στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η επιστροφή στον εμπορικό προστατευτισμό συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο.
Εστιάζοντας στο παγκόσμιο εμπόριο και τον προστατευτισμό, ο Draghi προειδοποίησε ότι η «ανοικτότητα» στο εμπόριο βρίσκεται υπό κίνδυνο, ενώ τόνισε ότι μια επιστροφή στον προστατευτισμό συνιστά σοβαρό κίνδυνο.
Όπως τόνισε ο Draghi, στις ΗΠΑ η ανάκαμψη είναι εμφανής εδώ και χρόνια, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι σε πρώιμο στάδιο.
Αναφερθείς στη νομισματική πολιτική, ο Draghi δήλωσε ότι όταν είναι ευνοϊκή, η χαλαρή ρύθμιση διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις οικονομικές ανισορροπίες.
Παράλληλα, σε σχόλια που έκανε μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Draghi δήλωσε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και ένας σημαντικός βαθμός διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής κρίνεται ακόμη κατάλληλος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Draghi, ο τομέας στον οποίο χρειαζόμαστε σήμερα ιδιαίτερη προσοχή είναι η διασυνοριακή χρηματοδότηση.
Οι θεσμοί που διευκολύνουν τη σύγκλιση της δημοσιονομικής ρύθμισης και εποπτείας, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι επιτροπές της Βασιλείας, έχουν καθοριστική σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Μέσα σε αυτές τις επιτροπές, σύμφωνα με τον Draghi, έχει γίνει σημαντική δουλειά για την ενίσχυση της μικροπροληπτικής ρύθμισης, καθώς και για τον σχεδιασμό και τη βαθμονόμηση των μακροπροληπτικών εργαλείων.
Αυτό το έργο ήταν απαραίτητο για τουλάχιστον τρεις λόγους, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
«Ο πρώτος λόγος είναι ότι η χρηματοδότηση είναι ο πιο κινητός παράγοντας παραγωγής και επομένως είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επικίνδυνες διαρροές», δήλωσε ο Draghi.
Αυτό καθιστά τη σύγκλιση της δημοσιονομικής ρύθμισης ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας βιώσιμης ανοικτής οικονομίας, συνέχισε.
«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μόλις πρόσφατα έχουμε δει τους κινδύνους της οικονομικής “ανοικτότητας” σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ρύθμιση», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Τρίτον, η χρηματοπιστωτική ρύθμιση αλληλεπιδρά με την νομισματική πολιτική.
Η χαλαρή ρύθμιση συνεπάγεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές υποτιμούν τα κίνητρα που οδηγούν σε συμπεριφορά που είναι ατομικά κερδοφόρα αλλά κοινωνικά δαπανηρή, δήλωσε ο Draghi.
Ο Draghi δήλωσε ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι ευνοϊκή, η χαλαρή ρύθμιση διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις οικονομικές ανισορροπίες.
Αντίθετα, το ισχυρότερο ρυθμιστικό καθεστώς που έχουμε τώρα επέτρεψε στις οικονομίες να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων χωρίς σημαντικές παρενέργειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία υπήρξε καθοριστική για την σταθεροποίηση της ζήτησης και του πληθωρισμού παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Draghi.
Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ επεκτατική, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην αναζωπυρωθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.
«Εστιάζουμε στο πώς θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία, και πώς θα την κάνουμε πιο δυναμική, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Draghi, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες πολιτικές πρέπει να δώσουν έμφαση στον ανταγωνισμό, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι το βάρος της αναπτυξιακής δυναμικής πρέπει να πέσει στην παραγωγικότητα.
Όπως υπογράμμισε, χωρίς ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η κυκλική ανάκαμψη παγκοσμίως δεν θα οδηγήσει σε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει ότι θα καταστεί πιο δύσκολο να επιλύσουμε χρέος και δημογραφικές προκλήσεις.
Όταν μιλάμε για την παγκόσμια οικονομία, το «κλειδί» για την ένταση της παραγωγικότητας είναι η «ανοικτότητα», τόνισε ο Draghi, προσθέτοντας πως το ελεύθερο εμπόριο και οι επενδυτικές και οικονομικές ροές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάχυση της τεχνολογίας.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι για χρόνια η κοινωνική συναίνεση στις ελεύθερες αγορές αποδυναμώνεται, ενώ τόνισε ότι οι κοινωνίες πιστεύουν ότι οι συντονισμένες προσπάθειες για μια ελεύθερη αγορά ξεπερνούν σε κόστος τα οφέλη.
Οι κοινωνίες ενδιαφέρονται για το αν η οικονομική ελευθερία είναι δίκαιη, ασφαλής ή εξισωτική, συνέχισε ο Draghi, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Polanyi, ο προστατευτισμός είναι η φυσική απάντηση των κοινωνιών στην απόλυτη οικονομική ελευθερία,
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, οι εγχώριες κοινωνικές πολιτικές είναι απαραίτητες για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι είναι εξίσου σημαντική η δέσμευση να εργαστούμε μέσα από πολλαπλούς θεσμούς.
Κύριο ερώτημα για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι το κατά πόσο έφτασε το τέλος της οικονομικής ελευθερίας.
Προσωρινά εμπόδια έχουν τεθεί στο 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου σήμερα, από 1% το 2000, δήλωσε ο Draghi, προσθέτοντας ότι κι όμως ακόμη τα 3/4 του πληθυσμού θεωρούν ευνοϊκούς τους διεθνείς εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς.
Οι πλούσιες κοινωνίες, όμως, είναι πιο αρνητικές στην ελεύθερη οικονομία σε σχέση με πριν την κρίση, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως παρ' όλα αυτά, στις αναπτυγμένες οικονομίες η σημασία του εμπορίου ολοένα μεγαλώνει.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ελεύθερο εμπόριο είναι κρίσιμο για να μπορέσει μια οικονομία να ευνοηθεί από την εμπροσθοβαρή καινοτομία.
«Η στροφή στον προστατευτισμό συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δυναμική της ανάκαμψης παγκοσμίως.
Για να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντισταθούμε στον προστατευτισμό», ανέφερε ο Draghi.
Για να δώσουμε μεγαλύτερη δυναμική στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να αυξήσουμε την ανάπτυξη ΑΕΠ, και για να γίνει αυτό με τις κοινωνίες να γερνάνε θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, δήλωσε ο Draghi.
Για τις προηγμένες τεχνολογικά οικονομίες, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα στο εμπόριο, διευκρίνισε.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Draghi, το ελεύθερο εμπόριο απειλείται και αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτής της αντίδρασης (κατά του ανοιχτού εμπορίου) αποτελούν ζωτικό μέρος του συνδυασμού των πολιτικών για δυναμική ανάπτυξη.
Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν στις εγχώριες αγορές, ωστόσο ορισμένες μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μόνο μέσω μιας πολυμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Η πολυμερής συνεργασία, συνέχισε ο ίδιος, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα.
Όπως δήλωσε ο Draghi, η ευρωπαϊκή εμπειρία παρέχει ορισμένες ιδέες για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αλλά και τις προκλήσεις που συνεπάγονται.
Δείχνει επίσης τη σημασία της διασφάλισης ότι, ανά πάσα στιγμή, το ανοιχτό εμπόριο παραμένει υπό δημοκρατικό έλεγχο.
Τα θεσμικά όργανα απαρτίζονται κατ' ανάγκη από εμπειρογνώμονες, που, όμως, είναι σημαντικό να παραμένουν πάντοτε υπόλογοι σε εκλεγμένους αντιπροσώπους που θέτουν τις παραμέτρους και έχουν τον τελευταίο λόγο, κατέληξε ο Draghi.
Yellen (Fed): Κίνδυνος από την υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές - Η κρίση μας έχει δώσει μαθήματα
Σαφή προειδοποίηση στις αγορές ότι επικρατεί υπερβολική αισιοδοξία απεύθυνε από το Jackson Hole των ΗΠΑ η επικεφαλής τη Fed J. Yellen.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω της αυξημένης αισιοδοξίας που υπάρχει στις αγορές μετοχών και ομολόγων και ότι οι αλγόριθμοι καθοδηγούν τις μετοχές, υπονοώντας ουσιαστικά αντί να κοιτούν τα θεμελιώδη μεγέθη και στηρίζονται μόνο στις κινήσεις trading.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε η Yellen, οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση 2007 - 2009 έχουν ενδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς θα είναι μέτριες.
Η Yellen δήλωσε ότι κάποιες ρυθμίσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη ρευστότητα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι υπερβολικής αισιοδοξίας θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα.
«Όλοι οι πάρα πολύ γνωστοί κίνδυνοι υπερβολικής αισιοδοξίας, μόχλευσης και μετασχηματισμού ωριμότητας», θα επανέλθουν «αργά ή γρήγορα» με νέους τρόπους που απαιτούν πολιτικές απαντήσεις, δεδομένης της τεχνολογίας, της ρύθμισης και της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε η πρόεδρος της Fed.
Η Yellen τόνισε ότι το πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κρίση «είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να απορροφήσει, αντί να ενισχύσει, απροσδόκητα σοκ», αλλά «υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνουμε» και «δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβούν νέες κρίσεις».
«Ξαναμάθαμε αυτό το μάθημα μέσα από τον πόνο που προκάλεσε η κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Yellen.
«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν νέες κρίσεις, αλλά αν διατηρήσουμε αυτό το μάθημα φρέσκο στις αναμνήσεις μας - παράλληλα με το οδυνηρό κόστος που προέκυψε από την πρόσφατη κρίση - και ενεργήσουμε ανάλογα, έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία θα βιώσουν λιγότερες κρίσεις και θα ανακάμψουν από οποιαδήποτε μελλοντική κρίση πιο γρήγορα, θα διαφυλάξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον πόνο που υπέστησαν κατά την κρίση που μας έπληξε πριν από μια δεκαετία», πρόσθεσε η κεντρική τραπεζίτης.
«… οι αλγοριθμικοί traders και οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μεγαλύτερη παρουσία σε διάφορες αγορές από ό,τι στο παρελθόν και η βούληση αυτών των θεσμών να υποστηρίξουν τη ρευστότητα σε συνθήκες άγχους είναι αβέβαιη», προειδοποίησε η Yellen.
«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους δείκτες για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε η Yellen.
Τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους, σύμφωνα με την ίδια, προσθέτοντας ότι ούτε οι εποπτικές μετρήσεις «δεν είναι τέλειες».
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Yellen, η ρευστότητα της αγοράς για τα εταιρικά ομόλογα παραμένει «ισχυρή συνολικά», ενώ η υγιής κατάσταση της αγοράς είναι εμφανής στα χαμηλά spreads προσφοράς-ζήτησης, στον μεγάλο αριθμό εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.
«Η ισορροπία της έρευνας δείχνει ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα χωρίς να περιορίζουν αδικαιολόγητα τη διαθεσιμότητα πίστωσης ή την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η πρόεδρος της Fed.
Ορισμένες αλλαγές σε επιμέρους κανονισμούς μπορεί να δικαιολογούνται, δήλωσε η Yellen, αναφέροντας συγκεκριμένα την πιθανή χαλάρωση του ορίου του κανόνα Volcker για το trading μετοχών των τραπεζών και την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τις μεσαίες και μικρότερες τράπεζες.
«Μπορεί να χρειαστούν μέτρα», συμφώνησε, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα σε τμήματα της αγοράς ομολόγων, αν και αυτό το σύστημα παραμένει, σύμφωνα με τη Yellen, «ανθεκτικό».
Συνολικά, δήλωσε η πρόεδρος της Fed, «οποιαδήποτε προσαρμογή στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι μέτρια και να διατηρήσει την αύξηση της ανθεκτικότητας» σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που, όπως είπε, πλέον είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές κρίσεις.
Η Yellen δεν αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική, αλλά τα σχόλιά της συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα προς το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο που ζήτησαν να χαλαρώσουν ορισμένοι κανόνες που περιλαμβάνονται στον νόμο Dodd-Frank και άλλους κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι επιβράδυναν την οικονομία.
Η Yellen δήλωσε ότι αυτή και άλλα μέλη της Fed δεν αντιτίθενται στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν διαφορετικοί κανονισμοί στην πράξη και «στην εξέταση των κατάλληλων προσαρμογών».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας.
«Ήδη μερικές αναμνήσεις από αυτή την εμπειρία μπορεί να ξεθωριάζουν - αναμνήσεις σχετικά με το πόσο δαπανηρή ήταν η οικονομική κρίση», τόνισε η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Η σταθερότητα του σημερινού συστήματος μας προφυλάσσει από μια επανάληψη της κρίσης, δήλωσε η Yellen, ενώ συνολικά, η ρυθμιστική αλλαγή βοήθησε τις τράπεζες και την οικονομία να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Οι μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση «οδήγησαν στην επιστροφή της ανάπτυξης των δανείων και της κερδοφορίας μεταξύ των τραπεζών των ΗΠΑ», ανέφερε.
«Οι υλικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις των κεφαλαιακών ρυθμίσεων στα ευρύτερα μέτρα δανεισμού δεν είναι άμεσα εμφανή», πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed.
Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
ForexLive: Οι δύο επιλογές του Mario Draghi το Jackson Hole
O επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi έχει δύο επιλογές σύμφωνα με το Forexlive, είτε μια "επιθετική" (hawkish) μετατόπιση τώρα ή μια "επιθετική" (hawkish) αργότερα.
Η αγορά το γνωρίζει.
Η αγορά το γνωρίζει εδώ και μήνες και γι 'αυτό σε κάθε πτώση του ευρώ αγοράζει.
Αν κοιτάξετε την τοποθέτηση CFTC, το ευρώ είναι long σταθερά από τον Μάιο του 2017 όταν ο Macron κέρδισε τις εκλογές στη Γαλλία.
Ο Draghi προσπάθησε να βάλει φρένο στην ανατίμηση του ευρώ καθ 'όλη αυτή την περίοδο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Από τον Μάιο του 2017 η ιστομία ευρώ/δολαρίου ανήλθε σε 1,1875 δολάρια από 1,0900 δολάρια.
Η μεγαλύτερη βουτιά σε αυτή την περίοδο ήταν 248 pips τον Αύγουστο του 2017.
Αυτός είναι ένας καλός οδηγός σύμφωνα με το ForexLive για το τι πρέπει να περιμένουμε σήμερα από την ομιλία του Mario Draghi.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αφήσει έναν υπαινιγμό - ακόμα και ακούσια - ότι το tappering είναι επικείμενο και ότι η νομισματκή πολιτική πρέπει να είναι πιο αυστηρή, επειδή η ανάπτυξη αυξάνεται.
Σύμφωνα με το ForexLive υπάρχουν δύο επιλογές είτε αποφεύγει τη νομισματική πολιτική (ή δεν λέει τίποτα νέο) και το ευρώ πέφτει γύρω στα 100 pips.
Ή τελικά αποκαλύτει κάτι "επιθετικό" (hawkish) και η ισοτιμία ευρώ. δολαρίου θα διαμορφωθεί στα 1,2 δολάρια.
Στο Jackson Hole των ΗΠΑ είναι στραμμένο το «βλέμμα» των επενδυτών παγκοσμίως, καθώς χθες (24/8/2017) ξείνησε το 3ήμερο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών, με τους αναλυτές να εκτιμούν, ωστόσο, ότι δεν αναμένονται… σπουδαίες ανακοινώσεις.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς θέλουν να αποφύγουν τα ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές.
Tο θέμα της φετινής (2017) διάσκεψης «Στήριξη της δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας», υπογραμμίζει τις προκλήσεις τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο, που από το 1978 διοργανώνει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της πολιτείας του Κάνσας, μια από τις 12 περιφερειακές κεντρικές τράπεζες που συνθέτουν από κοινού την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη νομισματική πολιτική στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Σήμερα (25/8), θα μιλήσουν η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen στις 10 ώρα Αμερικής ή 17:00 ώρα Ελλάδος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, στις 22:00 ώρα Ελλάδος.
Ενώ οι περισσότεροι δεν αναμένουν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να μελετήσουν προσεχτικά τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών, για μια οποιαδήποτε ένδειξη που θα μπορούσε να υποδηλώσει μια αλλαγή στην πολιτική τους κατά τους ερχόμενους μήνες.
Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο Draghi επρόκειτο να εξαγγείλει από το Jackson Hole μια στροφή στη σημερινή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Ωστόσο, πλέον εκτιμάται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα περιοριστεί να μιλήσει για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις στο νομισματικό πεδίο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη γερμανική χρηματιστηριακή εφημερίδα «Börsenzeitung», ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποφύγει βεβιασμένες εξαγγελίες και λόγω των γερμανικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί αργότερα ότι άσκησε επιρροή στην έκβαση των εκλογών.
Έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να περιοριστούν στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που επηρεάζουν τις νομισματικές τους στρατηγικές.
Η Fed προέβη σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου τον περασμένο Ιούνιο, διαμορφώνοντάς το στο 1% με 1,25%.
Οι προσδοκίες της αγοράς για μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή μόλις στο 37,6%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Την ίδια ώρα, «θολό» είναι και το τοπίο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, με οποιαδήποτε απόφαση για περιορισμό του να μην αναμένεται πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.
Yellen και Draghi δεν θέλουν να «ξυπνήσουν» τις «αρκούδες»
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Yellen και ο Draghi θα αποφύγουν σημαντικές ανακοινώσεις, φοβούμενοι ακόμη ότι θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή για μια παγκόσμια διόρθωση στις αγορές.
Οι συνθήκες στις αγορές και στην οικονομία παγκοσμίως δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες αυτή τη στιγμή, με τις αμερικανικές μετοχές να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως μια σημαντική διόρθωση της αγοράς συνιστά έναν «μεγάλο κίνδυνο» για τις παγκόσμιες προοπτικές, ενώ θεωρούν πως αυτός είναι λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με προσοχή και αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας με έναν πολύ βαθμιαίο τρόπο.
Μετά από χρόνια αγορών ομολόγων με στόχο να τονώσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για την σταδιακή απόσυρση - το λεγόμενο tapering.
Οι καθαρές αγορές assets από κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συρρικνωθούν απότομα από περίπου 100 δισ. δολ. τον μήνα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup.
Η Fed έχει ήδη ξεκινήσει το tapering, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα.
Δεδομένης αυτής της ριψοκίνδυνης προοπτικής, τόσο η Yellen όσο και ο Draghi αναμένεται να πουν πολύ λίγα στο Jackson Hole, ώστε να αποφύγουν μια πρόκληση ταραχής στις αγορές.
Αναλυτές εκτιμούν πως η ομιλία της Yellen θα περιοριστεί πιθανότατα σε τρέχοντα θέματα, ενώ δεν αναμένεται να αναφερθεί σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις της Fed.
Αλλά ούτε ο Draghi αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα μια μείωση του QE στο Jackson Hole, σύμφωνα με αναλυτές.
Αν μιλήσει για τη νομισματική πολιτική, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα που έστειλε από την Πορτογαλία τον Ιούνιο, όταν είπε ότι με μια βελτιωμένη οικονομία δεν έχει νόημα η κεντρική τράπεζα να κρατά το πόδι σταθερά στο γκάζι.
Τότε ο Draghi είχε πυροδοτήσει ένα sell-off στα ομόλογα και μια ισχυρή άνοδο του ευρώ, ακόμη και εάν αργότερα προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλιά του.
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο υπογράμμιζαν την ανάγκη να μην στέλνονται τα λάθος μηνύματα στις αγορές.
UBS: Στο Jackson Hole δεν θα αποκαλυφθούν τα μυστικά των κεντρικών τραπεζών - Τι θα πουν για τις μετοχές
Η FOMC η αρμόδια επιτροπή νομισματική πολιτική της FED παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξομάλυνση του ισολογισμού του της FED.
Δεν θα έχουμε μεγάλα νέα στο Jackson Hole αναφέρει σε έκθεση της η ελβετική τράπεζα UBS.
Οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων, όπως είπε ο Πρόεδρος Yellen και η FOMC, εξαρτώνται από την αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση παραμένουν προς δημοσιοποίηση, αλλά στο Jackson Hole δεν θα γίνουν αποκαλύψεις.
Η FOMC έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι θα αναβάλει τις αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος του ισολογισμού.
Η "χρηματοπιστωτική σταθερότητα" έχει σημασία, αλλά δεν είναι νέα εξέλιξη
Όπως σημειώσαμε, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου 2017 αποκάλυψαν αμφότερα θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Τον Ιούλιο, "ένας αριθμός" συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι πολύ χαμηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν απότομα ή να προκαλέσουν υπερβολική ανάληψη κινδύνων.
Επιπλέον, η FOMC συζήτησε την αποτίμηση των μετοχών ως πιθανή πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας μαζί με τα εμπορικά ακίνητα.
Ωστόσο, η FOMC φαίνεται άνετη με τους τρέχοντες κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, παρόλο που θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Τι λέει λοιπόν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα;
Υποπτευόμαστε ότι η πρόεδρος Yellen θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να συζητήσει ευρύτερα τη διάκριση μεταξύ των πτυχών χρηματοοικονομικής σταθερότητας και των οικονομικών συνθηκών.
Θα κάνει απογραφή από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τις δυνάμεις που καθορίζουν αυτά τα ποσοστά.
Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν βραδύτερη αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ από ό, τι συμβαίνει ιστορικά, παγκόσμια αύξηση αποταμιεύσεων για πολύ ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και ο ισολογισμός της Fed που συνεχίζει να ασκεί κάποια καθοδική πίεση στα επιτόκια.
Θα σημειώσει ότι οι αποτιμήσεις μετοχών είναι υψηλές από μερικές μετρήσεις, αλλά από άλλες μπορεί να δικαιολογούνται.
Θα αφιερώσει χρόνο σε στενά πιστωτικά περιθώρια, ειδικά στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της Fed, της συνεχιζόμενης επέκτασης και της γενικευμένης ανάληψης κινδύνου.
Τέλος, θα αναγνωρίσει ότι τμήματα της επιτροπής βλέπουν τα εμπορικά ακίνητα ως δυνητικό κίνδυνο υποδηλώνοντας την υπερβολική ανάληψη κινδύνων.
Λοιπόν, τι γίνεται με τις οικονομικές συνθήκες;
Η Yellen θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να διαφοροποιήσει τους οικονομικούς όρους από τις ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το υψηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών, τα αυστηρά πιστωτικά περιθώρια και οι χαμηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις του δημόσιου είναι σε μεγάλο βαθμό αντικείμενο συζήτησης.
Θα σημειώσει ότι οι εύκολες οικονομικές συνθήκες δεν αποτελούν, από μόνες τους, πρόβλημα για τη νομισματική πολιτική.
Αντίθετα, αποτελούν έναν από τους πολλούς παράγοντες που ενημερώνουν για τις προοπτικές της για την οικονομία.
Οι ευκολότεροι οικονομικοί όροι πρέπει, αν είναι ίσοι, να υποστηρίζουν τη συνολική ζήτηση.
Τι πρέπει να περιμένουμε;
Πολύ λίγα.
Συνολικά, η ομιλία της προέδρου Yellen θα αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο η FOMC σκέφτεται τα θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά θα ειπωθούν πολύ λίγα πράγματα που θα μας ενημερώσουν για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.
Είναι πιθανόν να επαναλάβει ότι μετά την κρίση έχει καταστεί το σύστημα ασφαλέστερο.
BofA Merrill Lynch: Μην «κρατάτε την αναπνοή σας» για το Jackson Hole - Ο Draghi δεν θα ανακοινώσει τίποτα
Αν η παρέμβαση του Mario Draghi στη σύνοδο του Lindau την περασμένη Πέμπτη ήταν ένας οδηγός για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε οι επενδυτές δεν χρειάζεται να... κρατούν την ανάσα τους για το τι θα ακόσουν στο Jackson Hole.
Αυτό αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch στο σημερινό της σχόλιο, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς για τα μηνύματα που θα δώσει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης στο συμπόσιο του Jackson Hole.
Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την Ευρωζώνη σηματοδοτούν αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δείχνει να μην είναι πρόθυμο να αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Οι σκέψεις της διοίκησης σχετικά με τη μελλοντική πορεία της ΕΚΤ είναι απίθανο να εμφανιστούν σήμερα, Παρασκευή, αναφέρει η Bank of America.
Αυτή η ηρεμία, ωστόσο, δημιουργεί πάλι πρόσφορο έδαφος για τα γεράκια.
Για παράδειγμα, η ολλανδική εφημερίδα Fd. ανέφερε την αυξητική απογοήτευση μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Βόρειας Ευρωζώνης σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ.
Και ο Πρόεδρος της Bundesbank, J. Weidmann επανέλαβε ότι προκαλεί σκεπτικισμό ένα μακροχρόνιο QE.
Μάλιστα, ο τελευταίος υποστήριξε πως μια επέκταση του QE έως το 2018 ενδέχεται να μην είναι αναγκαία, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, αλλά παραδέχτηκε ότι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ δεν πρέπει να σταματήσουν απότομα.
Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι η επιμονή του ότι οι τεχνικές παράμετροι της QE δεν πρέπει να αλλάξουν, αναφέρει η BofA ML.
Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της BofA για την αποκλιμάκωση του ρυθμού αγορών του QE στα 40 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2018 και στη συνέχεια μια πιο τακτική μείωση των μηνιαίων αγορών, η οποία δεν θα απαιτούσε επίσημες αλλαγές στην τρέχουσα ρύθμιση του QE, ολοκληρώνει η BofA.
Η ομιλία του Draghi στο Jackson Hole - Μικρά περιθώρια κινήσεων σχετικά με το QE
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σήμερα (25/8/2017) στο Jackson Hole.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ήταν πριν τρία χρόνια όταν στην προηγούμενη εμφάνιση του στη διάσκεψη της Fed ο πρόεδρος της ΕΚΤ που προετοίμασε το έδαφος για τη ποσοτική χαλάρωση.
Τότε, η ευρωζώνη αντιμετώπιζε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, με την ανεργία κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και αναιμική οικονομική ανάπτυξη.
Τώρα αυτές οι ανησυχίες έχουν εξαφανιστεί και τα μέλη της ΕΚΤ προετοιμάζονται να συζητήσουν για το πότε σταματήσεις αγορές ομολόγων.
Αλλά ενώ οι traders περιμένουν τυχόν σημάδια πολιτικής στη σημερινή (25/8/2017) ομιλία του, είναι απίθανο ο Draghi να δηλώσει ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε.
Έπειτα από ένα QE άνω των 2 τρισ. ευρώ, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο και οι αξιωματούχοι είναι εκτιμούν ότι τα bullish σχόλια ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια αδικαιολόγητη σύσφιξη στην αγορά.
«Όταν ο Draghi χρησιμοποίησε τέτοιες περιστάσεις για να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα -για παράδειγμα ''ό,τι χρειαστεί το 2012 ή το Jackson Hole του 2014 για το ενδεχόμενο ενός QE- κάθε φορά σχετιζόταν με κάτι διττό» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Gilles Moec επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος στη Merrill Lynch.
Ωστόσο, προσθέτει ότι «τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα» και «ένας κίνδυνος του να είναι λεπτομερείς στο Jackson Holes είναι απλό να παρερμηνευτεί».
Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, ο Draghi σκοπεύει να εστιάσει στο θέμα της διάσκεψης: «Η προώθηση μιας δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας».
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτό αφήνει περιθώριο στον Draghi να παρουσιάσει κάποιους από τους παράγοντες που θα μπορούν να επηρεάσουν το δ.σ. της ΕΚΤ όταν θα συνεδριάσει στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένως μιλήσει για υπομονή και σύνεση όσον αφορά στα μέτρα νομισματικής πολιτικής, έχει πει ελάχιστα δημοσίως μετά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στις 20 Ιουλίου.
Σε ομιλία του στο Lindau της Γερμανίας, ο ίδιος εστίασε στη σημασία της έρευνας για τη στήριξη αποφάσεων πολιτικής και κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να απορρίψουν τα παλιά παραδείγματα που δεν λειτουργούν πλέον.
«Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συζητούν για το Jackson Hole υπήρχε μια προσδοκία ότι ο Draghi και η ΕΚΤ θα είχε ολοκληρώσει τον κύκλο, διότι ήταν στο Jackson Hole όπου έθεσε τα θεμέλια για το QE» είπε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι περίμεναν ότι -καθώς η οικονομία πήγαινε καλύτερα- ο Draghi θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το αντίθετο αυτή τη φορά.
Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο γι' αυτό».
(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 24 Αυγούστου ώρα 21:48)
www.bankingnews.gr
Ο διοικητής της ECB Mario Draghi προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την επιστροφή στον προστατευτισμό αλλά και στους λόγους που προκάλεσαν την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση και οι οποίοι μπορεί έχουν αναδρομική ισχύ.
Η J. Yellen η επικεφαλής της Fed προειδοποίησε για την πορεία των αγορών τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνη η υπερβολική αισιοδοξία.
Παρότι όπως αναμενόταν δεν αποκάλυψαν πολλά για τη νομισματική πολιτική, ωστόσο έστειλαν ξεκάθαρες προειδοποιήσεις ειδικά προς τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, ενώ οι παρεμβάσεις τους από το Jackson Hole των ΗΠΑ είχαν και μια πολιτική χρεία.
Draghi (ΕΚΤ): Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζει δυναμικά - Σοβαρός κίνδυνος η επιστροφή στον προστατευτισμό
Στη δυναμική συνέχιση της παγκόσμιας ανάκαμψης αναφέρθηκε σήμερα (25/8/2017) ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, κατά την ομιλία του στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole των ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η επιστροφή στον εμπορικό προστατευτισμό συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο.
Εστιάζοντας στο παγκόσμιο εμπόριο και τον προστατευτισμό, ο Draghi προειδοποίησε ότι η «ανοικτότητα» στο εμπόριο βρίσκεται υπό κίνδυνο, ενώ τόνισε ότι μια επιστροφή στον προστατευτισμό συνιστά σοβαρό κίνδυνο.
Όπως τόνισε ο Draghi, στις ΗΠΑ η ανάκαμψη είναι εμφανής εδώ και χρόνια, ενώ στην Ευρώπη και την Ιαπωνία είναι σε πρώιμο στάδιο.
Αναφερθείς στη νομισματική πολιτική, ο Draghi δήλωσε ότι όταν είναι ευνοϊκή, η χαλαρή ρύθμιση διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις οικονομικές ανισορροπίες.
Παράλληλα, σε σχόλια που έκανε μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Draghi δήλωσε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και ένας σημαντικός βαθμός διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής κρίνεται ακόμη κατάλληλος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Draghi, ο τομέας στον οποίο χρειαζόμαστε σήμερα ιδιαίτερη προσοχή είναι η διασυνοριακή χρηματοδότηση.
Οι θεσμοί που διευκολύνουν τη σύγκλιση της δημοσιονομικής ρύθμισης και εποπτείας, όπως το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι επιτροπές της Βασιλείας, έχουν καθοριστική σημασία στο πλαίσιο αυτό.
Μέσα σε αυτές τις επιτροπές, σύμφωνα με τον Draghi, έχει γίνει σημαντική δουλειά για την ενίσχυση της μικροπροληπτικής ρύθμισης, καθώς και για τον σχεδιασμό και τη βαθμονόμηση των μακροπροληπτικών εργαλείων.
Αυτό το έργο ήταν απαραίτητο για τουλάχιστον τρεις λόγους, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
«Ο πρώτος λόγος είναι ότι η χρηματοδότηση είναι ο πιο κινητός παράγοντας παραγωγής και επομένως είναι πιο πιθανό να προκαλέσει επικίνδυνες διαρροές», δήλωσε ο Draghi.
Αυτό καθιστά τη σύγκλιση της δημοσιονομικής ρύθμισης ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία μιας βιώσιμης ανοικτής οικονομίας, συνέχισε.
«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μόλις πρόσφατα έχουμε δει τους κινδύνους της οικονομικής “ανοικτότητας” σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ρύθμιση», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Τρίτον, η χρηματοπιστωτική ρύθμιση αλληλεπιδρά με την νομισματική πολιτική.
Η χαλαρή ρύθμιση συνεπάγεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές υποτιμούν τα κίνητρα που οδηγούν σε συμπεριφορά που είναι ατομικά κερδοφόρα αλλά κοινωνικά δαπανηρή, δήλωσε ο Draghi.
Ο Draghi δήλωσε ότι όταν η νομισματική πολιτική είναι ευνοϊκή, η χαλαρή ρύθμιση διακινδυνεύει να υπονομεύσει τις οικονομικές ανισορροπίες.
Αντίθετα, το ισχυρότερο ρυθμιστικό καθεστώς που έχουμε τώρα επέτρεψε στις οικονομίες να αντέξουν μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων χωρίς σημαντικές παρενέργειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία υπήρξε καθοριστική για την σταθεροποίηση της ζήτησης και του πληθωρισμού παγκοσμίως, πρόσθεσε ο Draghi.
Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ επεκτατική, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην αναζωπυρωθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην κρίση.
«Εστιάζουμε στο πώς θα σταθεροποιήσουμε την οικονομία, και πώς θα την κάνουμε πιο δυναμική, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής», δήλωσε ο Draghi, προσθέτοντας ότι οι εγχώριες πολιτικές πρέπει να δώσουν έμφαση στον ανταγωνισμό, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι το βάρος της αναπτυξιακής δυναμικής πρέπει να πέσει στην παραγωγικότητα.
Όπως υπογράμμισε, χωρίς ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η κυκλική ανάκαμψη παγκοσμίως δεν θα οδηγήσει σε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει ότι θα καταστεί πιο δύσκολο να επιλύσουμε χρέος και δημογραφικές προκλήσεις.
Όταν μιλάμε για την παγκόσμια οικονομία, το «κλειδί» για την ένταση της παραγωγικότητας είναι η «ανοικτότητα», τόνισε ο Draghi, προσθέτοντας πως το ελεύθερο εμπόριο και οι επενδυτικές και οικονομικές ροές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάχυση της τεχνολογίας.
Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι για χρόνια η κοινωνική συναίνεση στις ελεύθερες αγορές αποδυναμώνεται, ενώ τόνισε ότι οι κοινωνίες πιστεύουν ότι οι συντονισμένες προσπάθειες για μια ελεύθερη αγορά ξεπερνούν σε κόστος τα οφέλη.
Οι κοινωνίες ενδιαφέρονται για το αν η οικονομική ελευθερία είναι δίκαιη, ασφαλής ή εξισωτική, συνέχισε ο Draghi, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Polanyi, ο προστατευτισμός είναι η φυσική απάντηση των κοινωνιών στην απόλυτη οικονομική ελευθερία,
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, οι εγχώριες κοινωνικές πολιτικές είναι απαραίτητες για την παγκόσμια ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι είναι εξίσου σημαντική η δέσμευση να εργαστούμε μέσα από πολλαπλούς θεσμούς.
Κύριο ερώτημα για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, είναι το κατά πόσο έφτασε το τέλος της οικονομικής ελευθερίας.
Προσωρινά εμπόδια έχουν τεθεί στο 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου σήμερα, από 1% το 2000, δήλωσε ο Draghi, προσθέτοντας ότι κι όμως ακόμη τα 3/4 του πληθυσμού θεωρούν ευνοϊκούς τους διεθνείς εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς.
Οι πλούσιες κοινωνίες, όμως, είναι πιο αρνητικές στην ελεύθερη οικονομία σε σχέση με πριν την κρίση, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πως παρ' όλα αυτά, στις αναπτυγμένες οικονομίες η σημασία του εμπορίου ολοένα μεγαλώνει.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ελεύθερο εμπόριο είναι κρίσιμο για να μπορέσει μια οικονομία να ευνοηθεί από την εμπροσθοβαρή καινοτομία.
«Η στροφή στον προστατευτισμό συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δυναμική της ανάκαμψης παγκοσμίως.
Για να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντισταθούμε στον προστατευτισμό», ανέφερε ο Draghi.
Για να δώσουμε μεγαλύτερη δυναμική στην παγκόσμια οικονομία, θα πρέπει να αυξήσουμε την ανάπτυξη ΑΕΠ, και για να γίνει αυτό με τις κοινωνίες να γερνάνε θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, δήλωσε ο Draghi.
Για τις προηγμένες τεχνολογικά οικονομίες, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άνοιγμα στο εμπόριο, διευκρίνισε.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Draghi, το ελεύθερο εμπόριο απειλείται και αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτής της αντίδρασης (κατά του ανοιχτού εμπορίου) αποτελούν ζωτικό μέρος του συνδυασμού των πολιτικών για δυναμική ανάπτυξη.
Ορισμένες από αυτές τις πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν στις εγχώριες αγορές, ωστόσο ορισμένες μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά μόνο μέσω μιας πολυμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Η πολυμερής συνεργασία, συνέχισε ο ίδιος, είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τη δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα.
Όπως δήλωσε ο Draghi, η ευρωπαϊκή εμπειρία παρέχει ορισμένες ιδέες για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αλλά και τις προκλήσεις που συνεπάγονται.
Δείχνει επίσης τη σημασία της διασφάλισης ότι, ανά πάσα στιγμή, το ανοιχτό εμπόριο παραμένει υπό δημοκρατικό έλεγχο.
Τα θεσμικά όργανα απαρτίζονται κατ' ανάγκη από εμπειρογνώμονες, που, όμως, είναι σημαντικό να παραμένουν πάντοτε υπόλογοι σε εκλεγμένους αντιπροσώπους που θέτουν τις παραμέτρους και έχουν τον τελευταίο λόγο, κατέληξε ο Draghi.
Yellen (Fed): Κίνδυνος από την υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές - Η κρίση μας έχει δώσει μαθήματα
Σαφή προειδοποίηση στις αγορές ότι επικρατεί υπερβολική αισιοδοξία απεύθυνε από το Jackson Hole των ΗΠΑ η επικεφαλής τη Fed J. Yellen.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω της αυξημένης αισιοδοξίας που υπάρχει στις αγορές μετοχών και ομολόγων και ότι οι αλγόριθμοι καθοδηγούν τις μετοχές, υπονοώντας ουσιαστικά αντί να κοιτούν τα θεμελιώδη μεγέθη και στηρίζονται μόνο στις κινήσεις trading.
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε η Yellen, οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση 2007 - 2009 έχουν ενδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς θα είναι μέτριες.
Η Yellen δήλωσε ότι κάποιες ρυθμίσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη ρευστότητα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι υπερβολικής αισιοδοξίας θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα.
«Όλοι οι πάρα πολύ γνωστοί κίνδυνοι υπερβολικής αισιοδοξίας, μόχλευσης και μετασχηματισμού ωριμότητας», θα επανέλθουν «αργά ή γρήγορα» με νέους τρόπους που απαιτούν πολιτικές απαντήσεις, δεδομένης της τεχνολογίας, της ρύθμισης και της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε η πρόεδρος της Fed.
Η Yellen τόνισε ότι το πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κρίση «είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να απορροφήσει, αντί να ενισχύσει, απροσδόκητα σοκ», αλλά «υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνουμε» και «δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβούν νέες κρίσεις».
«Ξαναμάθαμε αυτό το μάθημα μέσα από τον πόνο που προκάλεσε η κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Yellen.
«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν νέες κρίσεις, αλλά αν διατηρήσουμε αυτό το μάθημα φρέσκο στις αναμνήσεις μας - παράλληλα με το οδυνηρό κόστος που προέκυψε από την πρόσφατη κρίση - και ενεργήσουμε ανάλογα, έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία θα βιώσουν λιγότερες κρίσεις και θα ανακάμψουν από οποιαδήποτε μελλοντική κρίση πιο γρήγορα, θα διαφυλάξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον πόνο που υπέστησαν κατά την κρίση που μας έπληξε πριν από μια δεκαετία», πρόσθεσε η κεντρική τραπεζίτης.
«… οι αλγοριθμικοί traders και οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μεγαλύτερη παρουσία σε διάφορες αγορές από ό,τι στο παρελθόν και η βούληση αυτών των θεσμών να υποστηρίξουν τη ρευστότητα σε συνθήκες άγχους είναι αβέβαιη», προειδοποίησε η Yellen.
«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους δείκτες για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε η Yellen.
Τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους, σύμφωνα με την ίδια, προσθέτοντας ότι ούτε οι εποπτικές μετρήσεις «δεν είναι τέλειες».
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Yellen, η ρευστότητα της αγοράς για τα εταιρικά ομόλογα παραμένει «ισχυρή συνολικά», ενώ η υγιής κατάσταση της αγοράς είναι εμφανής στα χαμηλά spreads προσφοράς-ζήτησης, στον μεγάλο αριθμό εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.
«Η ισορροπία της έρευνας δείχνει ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα χωρίς να περιορίζουν αδικαιολόγητα τη διαθεσιμότητα πίστωσης ή την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η πρόεδρος της Fed.
Ορισμένες αλλαγές σε επιμέρους κανονισμούς μπορεί να δικαιολογούνται, δήλωσε η Yellen, αναφέροντας συγκεκριμένα την πιθανή χαλάρωση του ορίου του κανόνα Volcker για το trading μετοχών των τραπεζών και την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τις μεσαίες και μικρότερες τράπεζες.
«Μπορεί να χρειαστούν μέτρα», συμφώνησε, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα σε τμήματα της αγοράς ομολόγων, αν και αυτό το σύστημα παραμένει, σύμφωνα με τη Yellen, «ανθεκτικό».
Συνολικά, δήλωσε η πρόεδρος της Fed, «οποιαδήποτε προσαρμογή στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι μέτρια και να διατηρήσει την αύξηση της ανθεκτικότητας» σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που, όπως είπε, πλέον είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές κρίσεις.
Η Yellen δεν αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική, αλλά τα σχόλιά της συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα προς το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο που ζήτησαν να χαλαρώσουν ορισμένοι κανόνες που περιλαμβάνονται στον νόμο Dodd-Frank και άλλους κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι επιβράδυναν την οικονομία.
Η Yellen δήλωσε ότι αυτή και άλλα μέλη της Fed δεν αντιτίθενται στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν διαφορετικοί κανονισμοί στην πράξη και «στην εξέταση των κατάλληλων προσαρμογών».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας.
«Ήδη μερικές αναμνήσεις από αυτή την εμπειρία μπορεί να ξεθωριάζουν - αναμνήσεις σχετικά με το πόσο δαπανηρή ήταν η οικονομική κρίση», τόνισε η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Η σταθερότητα του σημερινού συστήματος μας προφυλάσσει από μια επανάληψη της κρίσης, δήλωσε η Yellen, ενώ συνολικά, η ρυθμιστική αλλαγή βοήθησε τις τράπεζες και την οικονομία να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Οι μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση «οδήγησαν στην επιστροφή της ανάπτυξης των δανείων και της κερδοφορίας μεταξύ των τραπεζών των ΗΠΑ», ανέφερε.
«Οι υλικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις των κεφαλαιακών ρυθμίσεων στα ευρύτερα μέτρα δανεισμού δεν είναι άμεσα εμφανή», πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed.
Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
ForexLive: Οι δύο επιλογές του Mario Draghi το Jackson Hole
O επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi έχει δύο επιλογές σύμφωνα με το Forexlive, είτε μια "επιθετική" (hawkish) μετατόπιση τώρα ή μια "επιθετική" (hawkish) αργότερα.
Η αγορά το γνωρίζει.
Η αγορά το γνωρίζει εδώ και μήνες και γι 'αυτό σε κάθε πτώση του ευρώ αγοράζει.
Αν κοιτάξετε την τοποθέτηση CFTC, το ευρώ είναι long σταθερά από τον Μάιο του 2017 όταν ο Macron κέρδισε τις εκλογές στη Γαλλία.
Ο Draghi προσπάθησε να βάλει φρένο στην ανατίμηση του ευρώ καθ 'όλη αυτή την περίοδο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Από τον Μάιο του 2017 η ιστομία ευρώ/δολαρίου ανήλθε σε 1,1875 δολάρια από 1,0900 δολάρια.
Η μεγαλύτερη βουτιά σε αυτή την περίοδο ήταν 248 pips τον Αύγουστο του 2017.
Αυτός είναι ένας καλός οδηγός σύμφωνα με το ForexLive για το τι πρέπει να περιμένουμε σήμερα από την ομιλία του Mario Draghi.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αφήσει έναν υπαινιγμό - ακόμα και ακούσια - ότι το tappering είναι επικείμενο και ότι η νομισματκή πολιτική πρέπει να είναι πιο αυστηρή, επειδή η ανάπτυξη αυξάνεται.
Σύμφωνα με το ForexLive υπάρχουν δύο επιλογές είτε αποφεύγει τη νομισματική πολιτική (ή δεν λέει τίποτα νέο) και το ευρώ πέφτει γύρω στα 100 pips.
Ή τελικά αποκαλύτει κάτι "επιθετικό" (hawkish) και η ισοτιμία ευρώ. δολαρίου θα διαμορφωθεί στα 1,2 δολάρια.
Στο Jackson Hole των ΗΠΑ είναι στραμμένο το «βλέμμα» των επενδυτών παγκοσμίως, καθώς χθες (24/8/2017) ξείνησε το 3ήμερο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών, με τους αναλυτές να εκτιμούν, ωστόσο, ότι δεν αναμένονται… σπουδαίες ανακοινώσεις.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς θέλουν να αποφύγουν τα ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές.
Tο θέμα της φετινής (2017) διάσκεψης «Στήριξη της δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας», υπογραμμίζει τις προκλήσεις τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριο, που από το 1978 διοργανώνει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της πολιτείας του Κάνσας, μια από τις 12 περιφερειακές κεντρικές τράπεζες που συνθέτουν από κοινού την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη νομισματική πολιτική στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Σήμερα (25/8), θα μιλήσουν η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen στις 10 ώρα Αμερικής ή 17:00 ώρα Ελλάδος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, στις 22:00 ώρα Ελλάδος.
Ενώ οι περισσότεροι δεν αναμένουν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να μελετήσουν προσεχτικά τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών, για μια οποιαδήποτε ένδειξη που θα μπορούσε να υποδηλώσει μια αλλαγή στην πολιτική τους κατά τους ερχόμενους μήνες.
Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, είχε δοθεί η εντύπωση ότι ο Draghi επρόκειτο να εξαγγείλει από το Jackson Hole μια στροφή στη σημερινή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Ωστόσο, πλέον εκτιμάται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα περιοριστεί να μιλήσει για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις στο νομισματικό πεδίο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη γερμανική χρηματιστηριακή εφημερίδα «Börsenzeitung», ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα αποφύγει βεβιασμένες εξαγγελίες και λόγω των γερμανικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί αργότερα ότι άσκησε επιρροή στην έκβαση των εκλογών.
Έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να περιοριστούν στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που επηρεάζουν τις νομισματικές τους στρατηγικές.
Η Fed προέβη σε νέα αύξηση του βασικού της επιτοκίου τον περασμένο Ιούνιο, διαμορφώνοντάς το στο 1% με 1,25%.
Οι προσδοκίες της αγοράς για μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2017 διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή μόλις στο 37,6%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Την ίδια ώρα, «θολό» είναι και το τοπίο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, με οποιαδήποτε απόφαση για περιορισμό του να μην αναμένεται πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.
Yellen και Draghi δεν θέλουν να «ξυπνήσουν» τις «αρκούδες»
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Yellen και ο Draghi θα αποφύγουν σημαντικές ανακοινώσεις, φοβούμενοι ακόμη ότι θα μπορούσαν να δώσουν την αφορμή για μια παγκόσμια διόρθωση στις αγορές.
Οι συνθήκες στις αγορές και στην οικονομία παγκοσμίως δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες αυτή τη στιγμή, με τις αμερικανικές μετοχές να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως μια σημαντική διόρθωση της αγοράς συνιστά έναν «μεγάλο κίνδυνο» για τις παγκόσμιες προοπτικές, ενώ θεωρούν πως αυτός είναι λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με προσοχή και αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας με έναν πολύ βαθμιαίο τρόπο.
Μετά από χρόνια αγορών ομολόγων με στόχο να τονώσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για την σταδιακή απόσυρση - το λεγόμενο tapering.
Οι καθαρές αγορές assets από κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συρρικνωθούν απότομα από περίπου 100 δισ. δολ. τον μήνα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citigroup.
Η Fed έχει ήδη ξεκινήσει το tapering, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα.
Δεδομένης αυτής της ριψοκίνδυνης προοπτικής, τόσο η Yellen όσο και ο Draghi αναμένεται να πουν πολύ λίγα στο Jackson Hole, ώστε να αποφύγουν μια πρόκληση ταραχής στις αγορές.
Αναλυτές εκτιμούν πως η ομιλία της Yellen θα περιοριστεί πιθανότατα σε τρέχοντα θέματα, ενώ δεν αναμένεται να αναφερθεί σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις της Fed.
Αλλά ούτε ο Draghi αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα μια μείωση του QE στο Jackson Hole, σύμφωνα με αναλυτές.
Αν μιλήσει για τη νομισματική πολιτική, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα που έστειλε από την Πορτογαλία τον Ιούνιο, όταν είπε ότι με μια βελτιωμένη οικονομία δεν έχει νόημα η κεντρική τράπεζα να κρατά το πόδι σταθερά στο γκάζι.
Τότε ο Draghi είχε πυροδοτήσει ένα sell-off στα ομόλογα και μια ισχυρή άνοδο του ευρώ, ακόμη και εάν αργότερα προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλιά του.
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο υπογράμμιζαν την ανάγκη να μην στέλνονται τα λάθος μηνύματα στις αγορές.
UBS: Στο Jackson Hole δεν θα αποκαλυφθούν τα μυστικά των κεντρικών τραπεζών - Τι θα πουν για τις μετοχές
Η FOMC η αρμόδια επιτροπή νομισματική πολιτική της FED παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξομάλυνση του ισολογισμού του της FED.
Δεν θα έχουμε μεγάλα νέα στο Jackson Hole αναφέρει σε έκθεση της η ελβετική τράπεζα UBS.
Οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων, όπως είπε ο Πρόεδρος Yellen και η FOMC, εξαρτώνται από την αναμενόμενη πορεία του πληθωρισμού.
Ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση παραμένουν προς δημοσιοποίηση, αλλά στο Jackson Hole δεν θα γίνουν αποκαλύψεις.
Η FOMC έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι θα αναβάλει τις αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος του ισολογισμού.
Η "χρηματοπιστωτική σταθερότητα" έχει σημασία, αλλά δεν είναι νέα εξέλιξη
Όπως σημειώσαμε, τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου 2017 αποκάλυψαν αμφότερα θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Τον Ιούλιο, "ένας αριθμός" συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι πολύ χαμηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν απότομα ή να προκαλέσουν υπερβολική ανάληψη κινδύνων.
Επιπλέον, η FOMC συζήτησε την αποτίμηση των μετοχών ως πιθανή πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας μαζί με τα εμπορικά ακίνητα.
Ωστόσο, η FOMC φαίνεται άνετη με τους τρέχοντες κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, παρόλο που θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Τι λέει λοιπόν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα;
Υποπτευόμαστε ότι η πρόεδρος Yellen θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να συζητήσει ευρύτερα τη διάκριση μεταξύ των πτυχών χρηματοοικονομικής σταθερότητας και των οικονομικών συνθηκών.
Θα κάνει απογραφή από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τις δυνάμεις που καθορίζουν αυτά τα ποσοστά.
Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν βραδύτερη αύξηση του δυνητικού ΑΕΠ από ό, τι συμβαίνει ιστορικά, παγκόσμια αύξηση αποταμιεύσεων για πολύ ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και ο ισολογισμός της Fed που συνεχίζει να ασκεί κάποια καθοδική πίεση στα επιτόκια.
Θα σημειώσει ότι οι αποτιμήσεις μετοχών είναι υψηλές από μερικές μετρήσεις, αλλά από άλλες μπορεί να δικαιολογούνται.
Θα αφιερώσει χρόνο σε στενά πιστωτικά περιθώρια, ειδικά στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της Fed, της συνεχιζόμενης επέκτασης και της γενικευμένης ανάληψης κινδύνου.
Τέλος, θα αναγνωρίσει ότι τμήματα της επιτροπής βλέπουν τα εμπορικά ακίνητα ως δυνητικό κίνδυνο υποδηλώνοντας την υπερβολική ανάληψη κινδύνων.
Λοιπόν, τι γίνεται με τις οικονομικές συνθήκες;
Η Yellen θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να διαφοροποιήσει τους οικονομικούς όρους από τις ανησυχίες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το υψηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών, τα αυστηρά πιστωτικά περιθώρια και οι χαμηλές μακροπρόθεσμες αποδόσεις του δημόσιου είναι σε μεγάλο βαθμό αντικείμενο συζήτησης.
Θα σημειώσει ότι οι εύκολες οικονομικές συνθήκες δεν αποτελούν, από μόνες τους, πρόβλημα για τη νομισματική πολιτική.
Αντίθετα, αποτελούν έναν από τους πολλούς παράγοντες που ενημερώνουν για τις προοπτικές της για την οικονομία.
Οι ευκολότεροι οικονομικοί όροι πρέπει, αν είναι ίσοι, να υποστηρίζουν τη συνολική ζήτηση.
Τι πρέπει να περιμένουμε;
Πολύ λίγα.
Συνολικά, η ομιλία της προέδρου Yellen θα αποσαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο η FOMC σκέφτεται τα θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά θα ειπωθούν πολύ λίγα πράγματα που θα μας ενημερώσουν για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.
Είναι πιθανόν να επαναλάβει ότι μετά την κρίση έχει καταστεί το σύστημα ασφαλέστερο.
BofA Merrill Lynch: Μην «κρατάτε την αναπνοή σας» για το Jackson Hole - Ο Draghi δεν θα ανακοινώσει τίποτα
Αν η παρέμβαση του Mario Draghi στη σύνοδο του Lindau την περασμένη Πέμπτη ήταν ένας οδηγός για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε οι επενδυτές δεν χρειάζεται να... κρατούν την ανάσα τους για το τι θα ακόσουν στο Jackson Hole.
Αυτό αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch στο σημερινό της σχόλιο, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς για τα μηνύματα που θα δώσει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης στο συμπόσιο του Jackson Hole.
Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την Ευρωζώνη σηματοδοτούν αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δείχνει να μην είναι πρόθυμο να αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Οι σκέψεις της διοίκησης σχετικά με τη μελλοντική πορεία της ΕΚΤ είναι απίθανο να εμφανιστούν σήμερα, Παρασκευή, αναφέρει η Bank of America.
Αυτή η ηρεμία, ωστόσο, δημιουργεί πάλι πρόσφορο έδαφος για τα γεράκια.
Για παράδειγμα, η ολλανδική εφημερίδα Fd. ανέφερε την αυξητική απογοήτευση μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Βόρειας Ευρωζώνης σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ.
Και ο Πρόεδρος της Bundesbank, J. Weidmann επανέλαβε ότι προκαλεί σκεπτικισμό ένα μακροχρόνιο QE.
Μάλιστα, ο τελευταίος υποστήριξε πως μια επέκταση του QE έως το 2018 ενδέχεται να μην είναι αναγκαία, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, αλλά παραδέχτηκε ότι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ δεν πρέπει να σταματήσουν απότομα.
Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι η επιμονή του ότι οι τεχνικές παράμετροι της QE δεν πρέπει να αλλάξουν, αναφέρει η BofA ML.
Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της BofA για την αποκλιμάκωση του ρυθμού αγορών του QE στα 40 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2018 και στη συνέχεια μια πιο τακτική μείωση των μηνιαίων αγορών, η οποία δεν θα απαιτούσε επίσημες αλλαγές στην τρέχουσα ρύθμιση του QE, ολοκληρώνει η BofA.
Η ομιλία του Draghi στο Jackson Hole - Μικρά περιθώρια κινήσεων σχετικά με το QE
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σήμερα (25/8/2017) στο Jackson Hole.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ήταν πριν τρία χρόνια όταν στην προηγούμενη εμφάνιση του στη διάσκεψη της Fed ο πρόεδρος της ΕΚΤ που προετοίμασε το έδαφος για τη ποσοτική χαλάρωση.
Τότε, η ευρωζώνη αντιμετώπιζε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, με την ανεργία κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και αναιμική οικονομική ανάπτυξη.
Τώρα αυτές οι ανησυχίες έχουν εξαφανιστεί και τα μέλη της ΕΚΤ προετοιμάζονται να συζητήσουν για το πότε σταματήσεις αγορές ομολόγων.
Αλλά ενώ οι traders περιμένουν τυχόν σημάδια πολιτικής στη σημερινή (25/8/2017) ομιλία του, είναι απίθανο ο Draghi να δηλώσει ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε.
Έπειτα από ένα QE άνω των 2 τρισ. ευρώ, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο και οι αξιωματούχοι είναι εκτιμούν ότι τα bullish σχόλια ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια αδικαιολόγητη σύσφιξη στην αγορά.
«Όταν ο Draghi χρησιμοποίησε τέτοιες περιστάσεις για να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα -για παράδειγμα ''ό,τι χρειαστεί το 2012 ή το Jackson Hole του 2014 για το ενδεχόμενο ενός QE- κάθε φορά σχετιζόταν με κάτι διττό» δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Gilles Moec επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος στη Merrill Lynch.
Ωστόσο, προσθέτει ότι «τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα» και «ένας κίνδυνος του να είναι λεπτομερείς στο Jackson Holes είναι απλό να παρερμηνευτεί».
Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, ο Draghi σκοπεύει να εστιάσει στο θέμα της διάσκεψης: «Η προώθηση μιας δυναμικής παγκόσμιας οικονομίας».
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτό αφήνει περιθώριο στον Draghi να παρουσιάσει κάποιους από τους παράγοντες που θα μπορούν να επηρεάσουν το δ.σ. της ΕΚΤ όταν θα συνεδριάσει στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένως μιλήσει για υπομονή και σύνεση όσον αφορά στα μέτρα νομισματικής πολιτικής, έχει πει ελάχιστα δημοσίως μετά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στις 20 Ιουλίου.
Σε ομιλία του στο Lindau της Γερμανίας, ο ίδιος εστίασε στη σημασία της έρευνας για τη στήριξη αποφάσεων πολιτικής και κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να απορρίψουν τα παλιά παραδείγματα που δεν λειτουργούν πλέον.
«Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να συζητούν για το Jackson Hole υπήρχε μια προσδοκία ότι ο Draghi και η ΕΚΤ θα είχε ολοκληρώσει τον κύκλο, διότι ήταν στο Jackson Hole όπου έθεσε τα θεμέλια για το QE» είπε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι περίμεναν ότι -καθώς η οικονομία πήγαινε καλύτερα- ο Draghi θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το αντίθετο αυτή τη φορά.
Αλλά δεν υπάρχει περιθώριο γι' αυτό».
(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 24 Αυγούστου ώρα 21:48)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών