Βρετανία και ΗΠΑ συμφώνησαν να θέσουν τέλος σε μια μακροχρόνια εμπορική διαμάχη με αντικείμενο τις κρατικές ενισχύσεις σε Airbus και Boeing και να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν από το κράτος οι κινεζικές εταιρείας, στο ίδιο πνεύμα με την πενταετή δασμολογική εκεχειρία που ανακοίνωσαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες πριν από δύο ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.
Από κοινού, οι συμφωνίες θέτουν τέλος στον 17 ετή εμπορικό πόλεμο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις ενισχύσεις στην μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών παγκοσμίως
Καθιερώνουν επίσης ένα κοινό μέτωπο κατά της χρηματοδότησης «εκτός αγοράς (σ.σ. δηλαδή μέσω κρατικων ενισχύσεων)», με στόχο στον τον ραγδαία αναπτυσσόμενο αεροδιαστημικό τομέα της Κίνας.
Η συμφωνία
Η διαμάχη είχε πυροδοτήσει έναν δασμολογικό πόλεμο διάρκειας ενός μηνός ο οποίος έπληξε προϊόντα όπως το σκωτζέζικο ουίσκι έως ότου ήρθησαν οι δασμοί στις αρχές του έτους για να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις.
Αποφασίστηκε πενταετής αναστολή των τιμωρητικών δασμών, ενώ οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να παρέχουν οποιαδήποτε χρηματοδότηση με όρους αγοράς.
Αβεβαιότητα
Ωστόσο, οι δύο συμφωνίες Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ και ΕΕ-ΗΠΑ αυξάνουν στη ν πραγματικότητα την αβεβαιότητα σχετικά με μια βασική πηγή διατλαντικών εμπορικών εντάσεων.
«Αυτό θα υποστηρίξει θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι σπουδαία νέα για το σκωτσέζικο ουίσκι και άλλες εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, οι οποίοι δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον τους πλέον τιμωρητικούς δασμούς, δήλωσε η βρετανός υπουργός εμπορίου Liz Truss.
Ζημίες
Η Scotch Whisky Association χαιρέτισε τη συμφωνία και δήλωσε ότι τα μέλη της είχαν χάσει 600 εκατομμύρια στερλίνες λόγω των δασμών των ΗΠΑ έως και 25% που επιβλήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υποργείο εμπορίου το αμερικανικό ουίσκι εξακολουθούσε να επιβαρύνεται από σασμούς 25% στη Βρετανία και την ΕΕ όσον αφορά μια ξεχωριστή διαφωνία σχετικά με το χάλυβα και το αλουμίνιο.
Παγκόσμια Βρετανία
Η Βρετανία, της οποίας η ικανότητα διαπραγμάτευσης εμπορικών συμφωνιών ανεξάρτητα από την ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για τη νέα της «παγκόσμια Βρετανία», έχει μακρά ιστορία ως ένα από τα τέσσερα βασικά κράτη που συμμετέχουν στην Airbus, μια σχέση που προηγήθηκε της ένταξής της στην ΕΕ και τα εργοστάσια της στο Ηνωμένο Βασίλειο κατασκευάζουν τα φτερά για εμπορικά αεροσκάφη της Airbus.
Ξεχωριστή συμφωνία
Τον Δεκέμβριο, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έφυασαν κοντά σε μια ξεχωριστη συμφωνία για τον τομέα της αεροδιαστημικής αλλά αυτή απεσύρθη εν μέσω ανησυχιών για θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε το Reuters.
Ένας αξιωματούχος που βρέθηκε κοντά στις συνομιλίες δήλωσε στο πρακτορείο ότι δεν ήταν δυνατό εκείνη τη στιγμή να επιτευχθεί μια ισορροπημένη συμφωνία.
Η Airbus, η οποία απσχολείο 14.000 υπαλλήλους στη Βρετανία, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τον κίνδυνο να μεταφερθεί στο εξωτερικό, περιορίζοντας την ικανότητα της Βρετανίας να διαπραγματεύεται ανεξάρτητα για το κλάδο της αεροδιαστημικής .
www.bankingnews.gr
Συμφωνία και της Βρετανίας με τις ΗΠΑ για πενταετές moratorium στους δασμούς για την υπόθεση Airbus - Boeing
Μετά τη συμφωνία και με την ΕΕ μπαίνει τέλος στον 17ετή εμπορικό «πόλεμο» στο πλαίσιο του ΠΟΕ για την επιδοτήσεις στις εταιρείες αεροναυπηγικής
Σχόλια αναγνωστών