Γιατί η Wall Street δεν έχει διορθώσει;
Πολλοί ξένοι οίκοι έχουν προβλέψει ότι θα δούμε μεγάλης κλίμακας διόρθωση -20% στην Wall και ειδικά στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500…
Διόρθωση -20% σημαίνει ότι από τις 4.500 μονάδες θα υποχωρήσει στις 3.600 μονάδες.
Μάλιστα όλο και περισσότεροι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι η διόρθωση είναι θέμα χρόνου και ότι η συντήρηση στα ψηλά απλά θα ανοίξει τον δρόμο της μεγάλης διόρθωσης όταν θα εμφανιστεί η τέλεια καταιγίδα.
Ενώ όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η διόρθωση είναι λογικό σενάριο έως σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί και το ερώτημα είναι γιατί;
1)Παρατηρούμε εσχάτως μείωση της έκθεσης των μικροεπενδυτών στην Wall Street.
Ήταν η βασική αιτία πριν μήνες για την άνοδο της Wall καθώς ότι χρήματα συγκέντρωναν από τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης τα επένδυαν σε μετοχές.
Μάλιστα αποδεικνύεται ότι με βάση τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ο μέσος αμερικανός πήρε έως και 2,5 φορές τον ετήσιο μισθό του σε ορισμένες περιπτώσεις.
Το δωρεάν χρήμα κατευθύνθηκε σε αγορές μετοχών και κρυπτονομισμάτων.
2)Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, οπότε οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να αυξάνονται με αποτέλεσμα να δούμε εκροές από τις μετοχές.
3)Τα P/E δηλαδή η σχέση χρηματιστηριακή αξία προς κέρδη έχει φθάσει στο 24 στην Wall και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 33 και σε ακραίες περιπτώσεις στο 1000.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι μετοχές είναι φούσκα και με βάση τον δείκτη Buffett indicator, τον δείκτη που συγκρίνει την συνολική κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500 στα 36,9 τρισεκ. δολάρια με το ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Ποιοι κρατούν την αγορά;
Α)Η πρώτη πηγή που έχει ενεργοποιηθεί για να αποτρέψει την διόρθωση είναι οι επαναγορές ιδίων μετοχών που θα φθάσουν στα 884 δισεκ. δολάρια το 2021 και μόνο το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 θα αγγίξουν τα 230 δισεκ. δολάρια.
Οι επαναγορές 884 δισεκ. αναλογούν σε 4,4 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Δηλαδή οι επαναγορές ιδίων μετοχών στην Wall Street είναι 4,4 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.
Οι επαναγορές δεν έχουν μόνο στόχο να στηρίξουν τις ακριβές μετοχές αλλά αποτελούν και ένα τρόπο να επαναπατρίσουν ρευστότητα οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες….
Β)Οι εισροές σε μετοχές παγκοσμίως θα φθάσει στο 1 τρισεκ. δολάρια το 2021 εξέλιξη πρωτοφανή…
Μόνο το 2021 τα κεφάλαια από μικρούς επενδυτές έφθαναν τα 4,1 δισεκ. δολάρια εισροές ημερησίως.
Γ) Ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι η ποσοτική χαλάρωση «QE» δεν έχει καμία επίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο «ψυχολογικός» σύνδεσμος μεταξύ της Fed και των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι εμφανής.
Η FED μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια αλλά δεν θα εγκαταλείψει τις αγορές μετοχών και ομολόγων στην τύχη τους.
Δ)Μόνο οι κεντρικές τράπεζες και τα δημοσιονομικά κίνητρα στην διετία 2020 με 2021 θα φθάσουν στα 30 τρισεκ. δολάρια που αναλογούν σε 150 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος σε όρους δολαρίου.
Υπό αυτό το πρίσμα ενώ μια διόρθωση είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και αναγκαία… αυτή καθυστερεί γιατί όλες αυτές οι δυνάμεις κρατούν ζωντανά χρηματιστήρια και μετοχές…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών