Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και κρίσιμο για τα ελληνικά συμφέροντα γεωπολιτικό πόκερ είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει βυθιστεί σε ένα νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας μετά την πανωλεθρία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στις τοπικές εκλογές που έφερε τον πρωθυπουργό Zoran Zaev να προαναγγείλει την απόφαση του να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα, την οποία όμως ακόμα δεν έχει ανακοινώσει.
Οι εξελίξεις αυτές έφεραν τον Hristijan Mickoski, τον ηγέτη του δεξιού και εθνικιστικού VMRO-DPMNE, να θέσει τελεσίγραφο στο Zaev και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να παραδώσουν την εξουσία, το οποίο και παρήλθε χωρίς απάντηση, γεγονός που οδήγησε στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.
Η πρόταση μομφής είναι προγραμματισμένη να ψηφιστεί μεθαύριο Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, με τον Mickoski να υποστηρίζει πως διαθέτει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία - τουλάχιστον 61 βουλευτές – προκειμένου να περάσει η πρόταση μομφής και να ρίξει την κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, ο Zoran Zaev, ο οποίος είχε προαναγγείλει την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα λόγω της εκλογικής ήττας, δεν το έχει πράξει ακόμα, ενώ δέχεται και πιέσεις από βουλευτές του να μην προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια.
Υπενθυμίζεται πως ο Zaev είχε διαμηνύσει πως η παραίτηση του δεν συνδεόταν με την πτώση της κυβέρνησης και με την κήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών με τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων DUI και BESA, θα μπορούσε να συνεχίσει το έργο της για την επόμενη διετία.
Η πολιτική ανατροπή
Ωστόσο, η απόφαση του αλβανικού κόμματος BESA (διαθέτει 4 βουλευτές) να εγκαταλείψει το κυβερνητικό στρατόπεδο και να ενώσει τις δυνάμεις του με το VMRO-DPMNE ανέτρεψε τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Μάλιστα αλβανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως πίσω από αυτήν την απόφαση του BESA κρύβεται η Τουρκία και ο πρόεδρος, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος φέρεται να το χρηματοδοτεί, με απώτερο στόχο να μπορεί να έχει λόγο και να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.
Η κίνηση αυτή του BESA ήταν που ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε τον Mickoski να έχει τον πρώτο λόγο υποστηρίζοντας ότι το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές) μαζί με το κόμμα Levica (2 βουλευτές) και τα αλβανικά BESA (4 βουλευτές) και «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (12 βουλευτές) έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Εφόσον κατά την ψηφοφορία της πρότασης μομφής δεν υπάρξουν διαρροές της τελευταίας στιγμής (ήδη Αλβανοί βουλευτές υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να συνταχθούν με το αριστερό και αντιαλβανικο κόμμα Levica), ο Mickoski θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, διαφορετικά υποστήριξε πως η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.
Στον αέρα η Συμφωνία των Πρεσπών
Η πολιτική αυτή εξέλιξη δημιουργεί ερωτήματα πρώτα από όλα για το μέλλον και την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών που με τη σειρά της θα κρίνει και ποια θα είναι η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Mickoski είπε την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία» γεγονός που αν μη τι άλλο ακυρώνει – εμμέσως πλην σαφώς – την ίδια την ουσία της Συμφωνίας.
«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Zoran Zaev τον προσδιορισμό.
Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω.
Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία - είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Zoran Zaev - δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε o Mickoski.
Εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία κατηγόρησαν το VMRO-DPMNE ότι απειλεί την ευρωπαϊκή και νατοϊκή πορεία της χώρας.
«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες.
Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει
Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Mickoski, τον Apasiev και τον Gruevski να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα» ανέφερε ο Zaev ύστερα από την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του.
Από την πλευρά του ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, ο Ali Ahmeti, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI έχει αναφέρει ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κόμματα στη χώρα εκτός από αυτά που αντιτίθενται στις Συμφωνίες της Οχρίδας, των Πρεσπών, στη συμφωνία φιλίας Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, καθώς και στο ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.
Γεωπολιτικό πόκερ
Τυχόν επικράτηση του Mickoski θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Πιθανή μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ανατρέψει την ευρωπαϊκή και νατοϊκή τροχιά της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που θα ενισχύσει την παρουσία της Ρωσίας και της Τουρκίας στο βόρειο γείτονα μας, βάζοντας επί της ουσίας τέλος στις ευρωπαϊκές προσδοκίες των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας.
Επιπλέον, η συνύπαρξη σε μια πιθανή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, του κόμματος Levica που είναι γνωστό για τις αντιαλβανικές του θέσεις με δύο αλβανικά κόμματα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος αλλά και για τη σταθερότητα του ίδιου του κράτους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών