Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, οι οποίες αποσύρουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την πανδημία, υπό το βάρος του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ -Κίνας, καθώς η κυβέρνηση του Joe Biden ενίσχυσε τις κυρώσεις εναντίον του Πεκίνου, υιοθετώντας νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ και επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, καθώς η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.
Ήδη η Κίνα αντέδρασε εκφράζοντας «την έντονη αντίθεσή της» στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση 1% στις 15.491 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές μεταβολές στις 7.255 μονάδες.
Στις 6.921 μονάδες με πτώση 1,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,4% στις 26.410 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 1% στις 8.292 μονάδες.
Τα futures της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,4%.
Ευρωζώνη: Επιβεβαιώθηκε στο ρεκόρ του 4,9% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2021
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο του 2021, επιβεβαίωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), με το 50% τουλάχιστον της αύξησης να οφείλεται στο άλμα των τιμών της ενέργειας.
Η Eurostat ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε στο 4,9%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση της Eurostat.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση αναθεωρήθηκε σε 0,4% από 0,5% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Η ΕΚΤ θέλει να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2,0% μεσοπρόθεσμα και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή.
Η τράπεζα αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα επιβραδυνθεί το 2022, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Αναλύοντας το σύνολο από έτος σε έτος, η ακριβότερη ενέργεια προσέθεσε 2,57 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό, οι υπηρεσίες 1,16 μονάδες, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά 0,64 μονάδες και τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός επιπλέον 0,49 μονάδες, σύμφωνα με την Eurostat.
Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ένα μέτρο που η ΕΚΤ αποκαλεί δομικό πληθωρισμό, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση.
Επισήμως υπό χρεοκοπία η κινεζική Evergrande - Αποσύρθηκαν οι αξιολογήσεις από την S&P, παραμένει το «selective default»
Επισήμως υπό χρεοκοπία βρίσκεται πλέον ο κινεζικός όμιλος ακινήτων China Evergrande Group, καθώς κηρύχθηκε σε αθέτηση υποχρεώσεων από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global μετά την απώλεια της προθεσμίας πληρωμής ομολόγων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Εκτιμούμε ότι ο όμιλος China Evergrande και ο υπεράκτιος χρηματοδοτικός του βραχίονας Tianji Holding απέτυχαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές κουπονιών για τα εκκρεμή δολαριακά ομόλογά τους», ανέφερε ο S&P.
BoJ: Αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα, επιμένει στη χαλαρή νομισματική πολιτική
Σε σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία προχωρά η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά διατηρεί την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και ενισχύει τη στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η απόφαση της BοJ, που στηρίζεται στη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού σταδιακά επουλώνεται, ήρθε λίγες ώρες αφότου η Βρετανία έγινε η πρώτη οικονομία της G7 που αύξησε τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας.
Η Bank of Japan ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο, θα μειώσει τη συμμετοχή της σε εμπορικούς τίτλους και εταιρικά ομόλογα, στα 5 τρισ. γιεν περίπου (43,97 δισ. δολάρια) έναντι του προηγουμένου ορίου την 20 τρισ. γιεν.
Σε μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση, η BοJ διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και αυτό για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων γύρω στο 0%.
Η BοJ παρέτεινε επίσης κατά έξι μήνες την προθεσμία του Μαρτίου 2022 για το πρόγραμμα δανείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τροποποιήσεις στους όρους, για να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές τράπεζες συνεχίζουν να διοχετεύουν κεφάλαια σε μικρές επιχειρήσεις.
«Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία έχουν βελτιωθεί συνολικά, παρά τις συνεχιζόμενες σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις εγχώριες και ξένες οικονομίες», ανέφερε η BoJ σε δήλωση που συνόδευε την απόφαση.
Στο κόκκινο η Ασία
Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, την εξάπλωση της Omicron και την κλιμάκωση της σινοαμερικανικής έντασης.
Ο Asia Dow υποχωρεί 0,8% στις 3.736 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 1,8% στις 28.545 μονάδες.
Ο Hang Seng σημείωνε πτώση 1,2% στις 23.545 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωνε απώλειες 1,2% στις 3.632 μονάδες.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 71,47 δολ. το βαρέλι με πτώση 1,2 ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει απώλειες 1,25% στα 74,12 δολ. το βαρέλι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών