Την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο επιθυμητό 2% μέχρι το 2023 εξέφρασε με δηλώσεις της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 7 Φεβρουαρίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει υπάρχει λόγος απότομης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν πρέπει να συμβεί πριν από τον τερματισμό του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ειδικότερα, όπως είπε η κυρία Lagarde, «τα τελευταία 20 χρόνια, η ΕΚΤ διασφάλισε τη σταθερότητα των τιμών, με μέσο ποσοστό πληθωρισμού 1,7% από τις αρχές του 1999.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Σχετικά με την ανάπτυξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «η τριμηνιαία ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, γεγονός που επέτρεψε ακόμα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να ανακάμψει στο προ πανδημίας επίπεδό του».
Η συγκράτηση της δυναμικής της ανάπτυξης προήλθε κυρίως από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.
Τα σχετικά μέτρα περιορισμού έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα, ιδίως στις υπηρεσίες καταναλωτών όπως τα ταξίδια, ο τουρισμός, η φιλοξενία και η ψυχαγωγία.
Το τρέχον κύμα πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του 2022.
Δύο άλλους παράγοντες που θεωρεί η Lagarde τροχοπέδη είναι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και το υψηλό ενεργειακό κόστος, που αναμένεται να επιβραδύνουν έτι περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα.
«Ωστόσο, ο οικονομικός αντίκτυπος του τρέχοντος κύματος πανδημίας φαίνεται να είναι λιγότερο επιζήμιος για τη δραστηριότητα σε σχέση με τα προηγούμενα.
Επιπλέον, τα προαναφερθέντα σημεία συμφόρησης θα εξακολουθήσουν να επιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αρχίσουν να χαλαρώνουν. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει ξανά αργότερα εντός του έτους».
Πληθωρισμός
Σύμφωνα με την κυρία Lagarde, ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας στο 5,1% από 5,0% τον Δεκέμβριο.
«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός στο εγγύς μέλλον.
Οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι ο κύριος λόγος για τις ανατιμήσεις.
Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν επίσης αυξηθεί, λόγω εποχικών παραγόντων, του αυξημένου κόστους μεταφοράς και της υψηλότερης τιμής των λιπασμάτων.
Σε σύγκριση με τις προσδοκίες μας τον Δεκέμβριο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν ανοδική κλίση, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα» επεσήμανε, προσθέτοντας:
«Οι δείκτες μας υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% έως το 2023 και θα παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο στη συνέχεια».
Συνοψίζοντας, η πρόεδρος της ΕΚΤ, είπε: «Η οικονομία της ζώνης του ευρώ συνέχισε να ανακάμπτει, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο.
Αν και η προοπτική για τον πληθωρισμό είναι αβέβαιη, είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Υπάρχει μια καθορισμένη αλληλουχία μεταξύ του τέλους των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας και της ημερομηνίας τερματισμού των πράξεων ανοιχτής αγοράς.
Δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίου πριν ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων.
Επιπλέον, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προτού το Διοικητικό Συμβούλιο αισθανθεί αρκετά βέβαιο ότι είναι κατάλληλη μια κλίση του επιτοκίου πολιτικής μας.
Και οι τρεις προϋποθέσεις εννοούνται ως διασφαλίσεις έναντι της πρόωρης αύξησης των επιτοκίων.
Τέλος, οποιαδήποτε προσαρμογή στην πολιτική μας θα είναι σταδιακή».
www.bankingnews.gr
Lagarde (ΕΚΤ): Αύξηση επιτοκίων στο τέλος του QE - O πληθωρισμός στο 2% έως το 2023
Επιβράδυνση «βλέπει» για την ευρωπαϊκή οικονομία η Christine Lagarde, αλλά και επαναφορά...
Σχόλια αναγνωστών