(upd2) Με 26.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε το πλοίο Razoni από το λιμάνι της Οδησσού νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 1 Αυγούστου, αποτελώντας το πρώτο που αναχωρεί από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή, ανακοινώνοντας πως το πλοίο σημαίας Σιέρα Λεόνε κατευθύνεται προς τον Λίβανο, ενώ την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Έσοδα 1 δις δολάρια
«Η Ουκρανία μαζί με τους εταίρους έκανε ένα ακόμα βήμα σήμερα για να σταματήσει την παγκόσμια πείνα» ανέφερε σε δήλωση του ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Oleksandr Kubrakov, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να αποκαταστήσει τα λιμάνια της έτσι ώστε να αρχίσει η εξαγωγή των σιτηρών.
Όπως είπε, η άρση του αποκλεισμού θα αποφέρει στην ουκρανική οικονομία έσοδα της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ξένο συνάλλαγμα.
A moment: The Razoni making her way out of the port of Odesa with 26,000 tonnes of Ukrainian grain.
— James Waterhouse (@JamWaterhouse) August 1, 2022
A small but significant start . pic.twitter.com/7CpoaoqtdM
Ο Kubrakov τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα άλλα 16 φορτωμένα με περίπου 580.000 τόνους σιτηρά πλοία, τα οποία έχουν «κολλήσει» στα ουκρανικά λιμάνια από όταν άρχισε η ρωσική εισβολή, ενώ εκτίμησε πως τα λιμάνια θα αποκτήσουν την κανονική μεταφορική τους ικανότητα εντός των επόμενων εβδομάδων.
Χαιρετίζει ο ΟΗΕ την αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά: Το πρώτο βήμα…
Την ικανοποίηση του για την πρώτη αναχώρηση πλοίου με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού έκανε λόγο ο ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα Antonio Guterres να χαιρετίζει θερμά την εξέλιξη αυτή.
«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια» επισημαίνει ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο πλοίο με σιτηρά θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη 2/8, γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.Mısır yüklü Sierra Leone bandıralı kuru yük gemisi #Razoni, Lübnan'a gitmek üzere #Odessa Limanı'ndan hareket etti. pic.twitter.com/iqPkZCKSNX
— ?? Mavi Vatan (@Patrie_Bleue) August 1, 2022
Κρεμλίνο: Πολύ θετική εξέλιξη
Για πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο το Κρεμλίνο αναφερόμενο στον απόπλου του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά από το λιμάνι της Οδησσού
«Η αναχώρηση αυτού του πλοίου από το λιμάνι της Οδησσού είναι πολύ θετική, μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης.
Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες θα εφαρμοστούν από όλα τα μέρη και ότι οι μηχανισμοί θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά» ήταν το σχόλιο του εκπρόσωπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Τοποθέτηση Μ. Βρετανίας
Για πολύ σημαντικό πρώτο βήμα έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Liz Truss, η οποία κάλεσε τη Μόσχα να μην εργαλιοποιεί «τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων».
«Τα πλοία αυτά πρέπει να έχουν ασφαλή διέλευση.
Δεν πρέπει να επαναληφθεί ο ρωσικός βομβαρδισμός του λιμανιού της Οδησσού.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Putin μπορεί αληθινά να μετριάσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, που έχει δημιουργήσει, είναι τερματίζοντας τη βάναυση εισβολή του στην Ουκρανία» υποστήριξε η Truss.
Η συμφωνία
Η συμφωνία, που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους αντιπροσώπους της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών υπό διεθνή επίβλεψη.
Μια παρόμοια συμφωνία που υπεγράφη ταυτόχρονα, εγγυάται επίσης στη Μόσχα την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων παρά τις δυτικές κυρώσεις.
Αυτές οι δύο συμφωνίες αναμένεται να επιτρέψουν την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα πλοία και το φορτίο τους θα επιθεωρούνται στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Κοινού Κέντρου Συντονισμού (CCC) που εγκαινιάσθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Βάσει της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.
Ανακούφιση
Από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba είπε πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή το Φεβρουάριο, είναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».
«Ημέρα ανακούφισης για τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους φίλους μας της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς τα πρώτα ουκρανικά δημητριακά αναχωρούν από την Οδησσό έπειτα από μήνες ρωσικού αποκλεισμού.
Η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος, αν η Ρωσία σεβαστεί το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Kuleba.
Τι ανακοίνωσε η Τουρκία
Ένα βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο θα τηρηθεί η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης που υπεγράφη ανάμεσα σε Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη.
«Το πλοίο Razoni απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο.
Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη.
Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναχωρήσεις μέσω των συμφωνημένων «θαλάσσιων διαδρόμων» καθώς «οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών