Το... colpo grosso παράκαμψης των κυρώσεων και η κανονικότητα...
Μέσω ενός σχεδίου που η κυβέρνηση αποκαλεί «παράλληλες εισαγωγές», η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές κυρώσεις και εισάγει επώνυμα προϊόντα από εταιρείες που κάποτε υποσχέθηκαν να φύγουν από τη Ρωσία – και προφανώς το κάνει νόμιμα.
Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούλιο
Όπως επισημαίνει το Fortune το πρόγραμμα αυτό, που εισήχθη λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο, επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες να αγοράζουν έναν μακρύ κατάλογο προϊόντων που κατασκευάζονται από ξένες εταιρείες — από αυτοκίνητα, προϊόντα τεχνολογίας και ρούχα μέχρι μουσικά όργανα, καλλυντικά και βάρκες— από μία τρίτη χώρα και, χωρίς άδεια από τους κατόχους εμπορικών σημάτων, να τα πωλούν στη Ρωσία.
Αφού αγοράζονται νόμιμα από άλλες χώρες —συχνά από αυτές της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΕΕ), της οποίας ηγείται η Ρωσία: Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κιργιστάν— τα προϊόντα στη συνέχεια πωλούνται σε ρωσικά καταστήματα που λειτουργούν με αλλαγμένα ονόματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης.
Τα αγαπημένα Brands και η κανονικότητα
Το σχέδιο αυτό μετριάζει τον αντίκτυπο της εξόδου των δυτικών εμπορικών σημάτων.
Και όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από αναλυτές, η αδυναμία αγοράς αγαπημένων εμπορικών σημάτων όπως η Zara και η Apple θα επηρεάσει τους Ρώσους πολίτες πιο άμεσα από τις μακροοικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Το Κρεμλίνο θέλει να διατηρήσει μια «αίσθηση κανονικότητας στην καθημερινή ζωή [των Ρώσων]», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κοινωνιολόγος Grigory Yudin,, στον Guardian .
«Η παράλληλη εισαγωγή, επομένως, παίζει το ρόλο της στο να διασφαλίσουμε ότι η ζωή δεν θα διαταραχθεί από τον πόλεμο.
Ο Putin δεν θέλει οι Ρώσοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους λόγω του πολέμου, αλλά να συνεχίσουν να ζουν όπως πριν».
Πώς γίνονται οι παράλληλες εισαγωγές
Η Ρωσία νομιμοποίησε αρχικά τις παράλληλες εισαγωγές στα τέλη Μαρτίου και τον Μάιο δημοσίευσε έναν κατάλογο αγαθών που θα μπορούσαν να εισαχθούν.
«Παράλληλη εισαγωγή δεν σημαίνει άδεια εισαγωγής και κυκλοφορίας παράνομων προϊόντων στη Ρωσία – τα προϊόντα πρέπει να έχουν τεθεί νόμιμα σε κυκλοφορία από τη χώρα εισαγωγής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου όταν δημοσίευσε τη λίστα των προϊόντων.
«Μία από τις αρχές της κατάρτισης της λίστας ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων των εγχώριων καταναλωτών για προϊόντα εκείνων των ξένων εταιρειών που εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά υπό το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε από «μη φιλικές» χώρες», ανέφερε.
Νόμιμη διαδικασία
Τον Ιούνιο, η Ρωσία αφαίρεσε κάθε νομική ευθύνη για παράλληλες εισαγωγές αγαθών και πνευματικής ιδιοκτησίας που προέρχονταν από τη Δύση και μέχρι τον Ιούλιο ο μηχανισμός εισαγωγής λειτουργούσε πλήρως, επιτρέποντας στους Ρώσους να παρακάμψουν τους περιορισμούς εφοδιασμού, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Denis Manturov στις αρχές Ιουλίου .
Οι διαδικτυακοί Ρώσοι λιανοπωλητές όπως η Ozon και η Wildberries έχουν αρχίσει να πωλούν αγαθά μέσω ενός μηχανισμού παράλληλων εισαγωγών στις πλατφόρμες τους.
«Τα αγαθά που εισάγονται με τη βοήθεια παράλληλων εισαγωγών είναι διαθέσιμα στο Ozon», είπε η εταιρεία στο Reuters τον Ιούνιο, προσθέτοντας, «έχουμε ήδη αρχίσει να πουλάμε δημοφιλείς μάρκες ηλεκτρονικών στο Ozon, συμπεριλαμβανομένων των smartphone και των εξαρτημάτων τους».
Τα προβλήματα
Οι παράλληλες εισαγωγές δεν πρέπει να θεωρούνται ιοσοδύμανες με τις γκρίζες εισαγωγές, δήλωσε ο Dmitry Polevoy, επικεφαλής επενδύσεων στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Locko Invest και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο κρατικό Russian Direct Investment Fund, καθώς οι δασμοί πληρώνονται και οι αποστολές τους είναι απολύτως νόμιμες.
«Ο όγκος των εισαγωγών θα είναι πιθανότατα χαμηλότερος από ό,τι πριν από τις τελευταίες κυρώσεις, καθώς τα ζητήματα με τα logistics πρέπει να επιλυθούν», είπε ο Πολεβόι, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να επιβάλουν περιορισμούς για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και το επιπλέον κόστος πιθανότατα θα ωθήσει την τιμή των αγαθών υψηλότερα.
«Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό οι παραγωγοί θα κλείνουν τα μάτια τους στο γεγονός ότι τα προϊόντα τους θα πάνε στη Ρωσία», σημείωσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών