Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες – Τα φτωχά νοικοκυριά οι μεγάλοι χαμένοι του πληθωρισμού

ΕΕ: Να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες – Τα φτωχά νοικοκυριά οι μεγάλοι χαμένοι του πληθωρισμού
Αντιμετώπιση των ανισοτήτων προτείνει η έκθεση της ΕΕ για την κατάσταση δήμων και περιφερειών
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών δημοσίευσε, στο πλαίσιο των εργασιών της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, την ετήσια έκθεσή της ΕΕ για την κατάσταση των περιφερειών και των πόλεων για το 2022.
Η Έκθεση σκιαγραφεί τον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στις περιφέρειες της ΕΕ, προτρέπει την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας, προειδοποιεί ότι η μη εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο Σχέδιο Ανάκαμψης κινδυνεύει να διευρύνει τις περιφερειακές διαφορές και εξετάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η φετινή Έκθεση στοχεύει να είναι το σημείο εκκίνησης για έναν βαθύτερο προβληματισμό για το πώς οι πολιτικές της ΕΕ μπορούν να προωθήσουν καλύτερα την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, τη δίκαιη μετάβαση και την εδαφική συνοχή στο μέλλον. Κρίσιμο εργαλείο για την πρόοδο και την ευημερία της ΕΕ θεωρεί την πολιτική συνοχής. Η έκθεση συνοδεύεται από τα αποτελέσματα του Περιφερειακού και Τοπικού Βαρόμετρου, μιας έρευνας σε περίπου 2.500 τοπικούς και περιφερειακούς πολιτικούς που διεξήχθη από το IPSOS, οι οποίοι ρωτήθηκαν για την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, τα βασικά θέματα της ΕΕ για τις περιφέρειες και τις πόλεις, όπου θα ήθελαν να δαπανηθούν τα χρήματα της ΕΕ, και για την επιρροή των περιφερειών και των πόλεων στη χάραξη πολιτικής.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση, οι πόλεις και οι περιφέρειες της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται περισσότερο, όχι μόνο ως προς το ότι υποδέχονται την πλειονότητα των προσφύγων, αλλά και από τις οικονομικές κυρώσεις και την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Θεωρείται πως η εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ιδίως το αέριο, είναι παράγοντας κινδύνου, καθώς είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθεί από τις εισαγωγές πετρελαίου ή άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται πως η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων Ουκρανών στην Ευρώπη, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και εφοδιασμού τροφίμων.
Ειδικότερα για τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, διαπιστώνεται πως ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είχε επιπτώσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε ολόκληρη την ΕΕ, με σαφές χάσμα μεταξύ Ανατολής-Δύσης: "Από τη Φινλανδία στα βόρεια έως την Ελλάδα στα νότια, σχεδόν κάθε περιοχή στις χώρες κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και στην Τσεχία, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις του πολέμου. Οι περιφέρειες με μεσαία-υψηλή τρωτότητα βρίσκονται κυρίως κατά μήκος της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου, του μεγαλύτερου μέρους της Ιταλίας, μεγάλων τμημάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και της Γερμανίας.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην Έκθεση πως η αλληλεγγύη κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ένωση, με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να έχουν υποδεχθεί το υψηλότερο ποσοστό προσφύγων, καθώς και ανθεκτικότητα, προσαρμόζοντας τη χρήση ενέργειας και παρέχοντας στήριξη στους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά το μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών εγκαινίασε την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δήμων και Περιφερειών για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, η οποία θα αξιοποιήσει την υφιστάμενη εμπειρία στις διαπεριφερειακές και διαδημοτικές εταιρικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.
Ειδική αναφορά γίνεται στο αυξημένο κόστος καλλιέργειας αγροτικών τροφίμων λόγω της αύξησης των τιμών στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές και στην ενέργεια. Όπως εκτιμάται, η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Σημειώνεται πως οι περιφέρειες με υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στη γεωργία, ιδίως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία, είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στον τουρισμό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνεται πως επηρεάζονται ιδιαίτερα χώρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή και προορισμοί με παραδοσιακά υψηλά ποσοστά Ρώσων τουριστών, όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, επισημαίνεται πως πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα νοικοκυριά. Σύμφωνα με την Έκθεση αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες περιοχές στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, ενώ πλήττονται και χώρες που έχουν ανάμεσα στον πληθυσμό τους υψηλό ποσοστό Ουκρανών και είναι πιθανόν να υποδεχθούν μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων, όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Λετονία και η Πολωνία.
Επιπλέον, μέσω της Έκθεσης απευθύνεται έκκληση για δράση σχετικά με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας. Κατά την έκθεση, τα προβλήματα που προκαλούνται από την αύξηση των ανισοτήτων, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και την υψηλή ανεργία των νέων, εξακολουθούν να αποτελούν πραγματική πρόκληση για την ΕΕ.
Εν συνεχεία, υπογραμμίζεται η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και αναφέρεται πως από τον Ιούνιο του 2022, 21 κράτη - μέλη, είχαν λάβει εκταμίευση προχρηματοδότησης περίπου 13% της συνολικής τους κατανομής. Πέντε κράτη μέλη - Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία - έχουν επίσης λάβει την πρώτη τυπική πληρωμή, έχοντας εκπληρώσει ορόσημα και στόχους που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζεται. Παρατηρείται ακόμα, πως στην Εσθονία, στην Ελλάδα, στη Σλοβακία και στη Σουηδία, ο "ψηφιακός μετασχηματισμός" είναι ο δεύτερος πιο υποστηριζόμενος πυλώνας πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης