Επέστρεψε στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ - Λέκκας: Δεν επηρεάζει ο σεισμός την χώρα μας
(Συνεχές upd) Μια εβδομάδα συμπληρώνεται από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, με το χάος και στις δύο χώρες να παραμένει.
Το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τα περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους (13,5 εκατομμύρια στην Τουρκία και 5,5 εκατομμύρια στη Συρία) που έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι είτε άστεγοι, είναι άγνωστο.
Η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο καθώς ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί μια και δεκάδες χιλιάδες είναι τα κτήρια που είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα να κατοικηθούν.
Επισήμως οι νεκροί προσεγγίζουν τους 40.000, αριθμός που θα αυξηθεί και άλλο τις επόμενες ημέρες, καθώς εκτιμάται πως χιλιάδες ακόμα άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, τη στιγμή μάλιστα που τα σωστικά συνεργεία αρχίζουν σταδιακά να αποχωρούν μια και πλέον οι ελπίδες για επιζώντες ελαχιστοποιούνται.
Την ίδια στιγμή, αρχίζουν και διατυπώνονται φόβοι για την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων, όπως για παράδειγμα επιδημία χολέρας, στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Κοντά στους 40.000 οι νεκροί
Τους 40.000 προσεγγίζουν οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουλάχιστον 31.643 είναι οι νεκροί και οι τραυματίες φτάνουν τους 80.278.
Στη Συρία, οι νεκροί έφτασαν τους 8.700, εκ των οποίων περίπου οι 4.000 εκτιμάται πως βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχει το καθεστώς του προέδρου Bashar al Assad, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10.000.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, πάνω από 1,05 εκατ. άνθρωποι στην Τουρκία είναι άστεγοι και διανυκτερεύουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί, ενώ συνολικά 190.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές και περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται.
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στη Συρία, όπου εκτιμάται ότι 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τους σεισμούς.
Πλιάτσικο
Την ίδια στιγμή, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων προσπαθούν να αδειάσουν τα εμπορεύματα τους υπό τον φόβο λεηλασιών.
Ήδη σε πολλές πληγείσες πόλεις υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για πλιάτσικο τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε σπίτια που είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Συλλήψεις εργολάβων
Η οργή κατά της κυβέρνησης Erdgogan ξεχειλίζει με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, να ασκούν δριμεία κριτική αφενός για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί επαρκώς την καταστροφή από τις πρώτες ώρες αφετέρου για τις κακοτεχνίες στα κτήρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εντολή για τη σύλληψη 113 από συνολικά 131 ύποπτους εργολάβους, ενώ δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει τις συνθήκες ασφαλείας στις πόλεις και ότι θα τιμωρήσει αυστηρά όσους κάνουν πλιάτσικο.
Μέχρι στιγμής, 12 κατασκευαστές έχουν συλληφθεί στην Τουρκία.
Εκτιμάται πως στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, έχουν καταρρεύσει ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές 24.921 κτίρια.
ΟΗΕ: Στο τέλος τους οι επιχειρήσεις διάσωσης για επιζώντες σε Τουρκία, Συρία
Αν και τα θαύματα στα χαλάσματα και στα συντρίμμια των κτηρίων σε Τουρκία και Συρία δεν σταματούν καθώς περίπου 170 ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς ανασύρθηκε ζωντανή μια 40χρονη γυναίκα, η Sibel Kaya από την επαρχία του Gaziantep, οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων ελαχιστοποιούνται.
Ήδη ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Martin Griffiths ανακοίνωσε πως η φάση των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία «πλησιάζει στο τέλος της» και πως πλέον η έμφαση πρέπει να δοθεί τώρα στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες.
«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε ο Griffiths.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.
Erdogan: Μέτρα κατά της λεηλασίας
Τρεις φορές πιο ισχυροί από τον σεισμό στον Μαρμαρά το 1999 ήταν αυτοί της Δευτέρας 6/2, όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Diyarbakır ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο 11/2 με τη σύζυγό του την περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια», δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.
Ακόμη, κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική αναφέροντας ότι «κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της».
Σημειώνεται ότι στο Diyarbakır οι πολίτες αποδοκίμασαν υπουργό Δικαιοσύνης, Bekir Bozdag, αλλά και τον βουλευτή, Oya Eronat.
Περαιτέρω, ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε τη διαμονή των πληγέντων από τους σεισμούς που πλέον έμειναν άστεγοι στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων, στα οποία διακόπτεται η δια ζώσης διδασκαλία, αλλά και ότι θα παρουσιαστούν τον Μάιο στον στρατό 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο – Απρίλιο.
ΠΟΥ: Έχουν πληγεί 26 εκατομμύρια άνθρωποι
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση.
Ο ΠΟΥ ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.
Στην Τουρκία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότερα από 4.000 κτίρια κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των σεισμών και ότι 15 νοσοκομεία υπέστησαν μερικές ή μεγάλες ζημιές.
Στη Συρία, όπου το σύστημα υγείας έχει ήδη γονατίσει από τα 12 χρόνια πολέμου, τουλάχιστον 20 μονάδες υγείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νοσοκομείων, υπέστησαν ζημιές.
Επέστρεψε η ΕΜΑΚ
Στην Ελλάδα επέστρεψε χθες Κυριακή 12/2 η ελληνική διασωστική αποστολή που συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.
Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.
Για μία μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
«Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας.
Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους.
Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτήν την δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας.
Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ' αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς.
«Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε.
Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο.
Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι.
Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα.
Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα.
Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες.
Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε.
Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν την μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν την μικρή της αδερφή.
«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα.
Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός.
Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.
Ο σεισμός δεν επηρεάζει την Ελλάδα
«Οι Έλληνες πυροσβέστες, η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος σεισμός και το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη Νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο.
«Δεν έχουμε το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αυτό που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη που διεγέρθηκε, έχουμε ένα ρήγμα το οποίο απέχει 500 χλμ από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης.
Συνεπώς κάθε συσχέτιση μεταξύ του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου είναι άστοχη», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Όπως ανέφερε, με βάση μια ταχεία αυτοψία που έκαναν σε όλη την πληγείσα περιοχή η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χιλιομέτρων επί 40 χλμ, διαπίστωσαν ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες.
«Σύμφωνα με υπολογισμούς τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια.
Αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και είναι μία πρόκληση η οποία είναι μπροστά για την Τουρκία, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα», κατέληξε ο κ.Λέκκας.
www.bankingnews.gr
Το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τα περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους (13,5 εκατομμύρια στην Τουρκία και 5,5 εκατομμύρια στη Συρία) που έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι είτε άστεγοι, είναι άγνωστο.
Η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο καθώς ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί μια και δεκάδες χιλιάδες είναι τα κτήρια που είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα να κατοικηθούν.
Επισήμως οι νεκροί προσεγγίζουν τους 40.000, αριθμός που θα αυξηθεί και άλλο τις επόμενες ημέρες, καθώς εκτιμάται πως χιλιάδες ακόμα άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, τη στιγμή μάλιστα που τα σωστικά συνεργεία αρχίζουν σταδιακά να αποχωρούν μια και πλέον οι ελπίδες για επιζώντες ελαχιστοποιούνται.
Την ίδια στιγμή, αρχίζουν και διατυπώνονται φόβοι για την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων, όπως για παράδειγμα επιδημία χολέρας, στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Κοντά στους 40.000 οι νεκροί
Τους 40.000 προσεγγίζουν οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.
Στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουλάχιστον 31.643 είναι οι νεκροί και οι τραυματίες φτάνουν τους 80.278.
Στη Συρία, οι νεκροί έφτασαν τους 8.700, εκ των οποίων περίπου οι 4.000 εκτιμάται πως βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχει το καθεστώς του προέδρου Bashar al Assad, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10.000.
Εκατομμύρια άστεγοιThe raw power of the earthquake that hit Turkey.
— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) February 12, 2023
Watch how much those cars bounce. ? pic.twitter.com/4z8Zyp4RJx
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Fuat Oktay, πάνω από 1,05 εκατ. άνθρωποι στην Τουρκία είναι άστεγοι και διανυκτερεύουν στους προσωρινούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί, ενώ συνολικά 190.000 άτομα απομακρύνθηκαν από τις πληγείσες περιοχές και περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται.
Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στη Συρία, όπου εκτιμάται ότι 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τους σεισμούς.
After the earthquake in Hatay, Turkey a 30-meter-deep rift was formed along the fault. Olive groves were split in two
— Massimo (@Rainmaker1973) February 11, 2023
[source (TR): https://t.co/w21YpmKRUI]pic.twitter.com/g1RHkJDGfq
Πλιάτσικο
Την ίδια στιγμή, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων προσπαθούν να αδειάσουν τα εμπορεύματα τους υπό τον φόβο λεηλασιών.
Ήδη σε πολλές πληγείσες πόλεις υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για πλιάτσικο τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε σπίτια που είτε έχουν καταρρεύσει είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Συλλήψεις εργολάβων
Η οργή κατά της κυβέρνησης Erdgogan ξεχειλίζει με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν, να ασκούν δριμεία κριτική αφενός για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί επαρκώς την καταστροφή από τις πρώτες ώρες αφετέρου για τις κακοτεχνίες στα κτήρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει εντολή για τη σύλληψη 113 από συνολικά 131 ύποπτους εργολάβους, ενώ δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει τις συνθήκες ασφαλείας στις πόλεις και ότι θα τιμωρήσει αυστηρά όσους κάνουν πλιάτσικο.
Μέχρι στιγμής, 12 κατασκευαστές έχουν συλληφθεί στην Τουρκία.
Εκτιμάται πως στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, έχουν καταρρεύσει ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές 24.921 κτίρια.
ΟΗΕ: Στο τέλος τους οι επιχειρήσεις διάσωσης για επιζώντες σε Τουρκία, Συρία
Αν και τα θαύματα στα χαλάσματα και στα συντρίμμια των κτηρίων σε Τουρκία και Συρία δεν σταματούν καθώς περίπου 170 ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς ανασύρθηκε ζωντανή μια 40χρονη γυναίκα, η Sibel Kaya από την επαρχία του Gaziantep, οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων ελαχιστοποιούνται.
Ήδη ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Martin Griffiths ανακοίνωσε πως η φάση των διασώσεων στη Συρία και την Τουρκία «πλησιάζει στο τέλος της» και πως πλέον η έμφαση πρέπει να δοθεί τώρα στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες.
«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε ο Griffiths.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.
Erdogan: Μέτρα κατά της λεηλασίας
Τρεις φορές πιο ισχυροί από τον σεισμό στον Μαρμαρά το 1999 ήταν αυτοί της Δευτέρας 6/2, όπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του στο Diyarbakır ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επισκέφτηκε το Σάββατο 11/2 με τη σύζυγό του την περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια», δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.
Σημείωσε ότι δεν είναι κατοικήσιμα εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια σε όλη τη νότια Τουρκία και οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.(VIDEO) 60-year-old woman rescued from under rubble 166 hours after massive earthquakes in Türkiye
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 13, 2023
• Rescued nearly a week after earthquakes
• She is from SE Adiyaman province
? LIVE updates here: https://t.co/rjJzOvo2mE pic.twitter.com/LlruDqLjdu
Ακόμη, κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική αναφέροντας ότι «κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της».
Σημειώνεται ότι στο Diyarbakır οι πολίτες αποδοκίμασαν υπουργό Δικαιοσύνης, Bekir Bozdag, αλλά και τον βουλευτή, Oya Eronat.
Περαιτέρω, ο Τούρκος πρόεδρος γνωστοποίησε τη διαμονή των πληγέντων από τους σεισμούς που πλέον έμειναν άστεγοι στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων, στα οποία διακόπτεται η δια ζώσης διδασκαλία, αλλά και ότι θα παρουσιαστούν τον Μάιο στον στρατό 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο – Απρίλιο.
ΠΟΥ: Έχουν πληγεί 26 εκατομμύρια άνθρωποι
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πληγεί από τους σεισμούς που συγκλόνισαν την Τουρκία και τη Συρία, όπου δεκάδες μονάδες υγείας υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), απευθύνοντας έκκληση για χρηματοδότηση.
Ο ΠΟΥ ζητεί έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 42,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη των άμεσων υγειονομικών αναγκών.
Στην Τουρκία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότερα από 4.000 κτίρια κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των σεισμών και ότι 15 νοσοκομεία υπέστησαν μερικές ή μεγάλες ζημιές.
Στη Συρία, όπου το σύστημα υγείας έχει ήδη γονατίσει από τα 12 χρόνια πολέμου, τουλάχιστον 20 μονάδες υγείας στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νοσοκομείων, υπέστησαν ζημιές.
Επέστρεψε η ΕΜΑΚ
Στην Ελλάδα επέστρεψε χθες Κυριακή 12/2 η ελληνική διασωστική αποστολή που συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία.
Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.
Για μία μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
«Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας.
Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους.
Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτήν την δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μαςMiracles still happen ??
— Abier (@abierkhatib) February 11, 2023
Pakistani rescue crew risk it all, gone in 2 men deep to rescue a child. #Turkey #Earthquake pic.twitter.com/nvoQph5LyH
«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας.
Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ' αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς.
«Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε.
Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο.
Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι.
Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα.
Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα.
Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες.
Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε.
Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν την μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν την μικρή της αδερφή.
«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα.
Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός.
Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.
Ο σεισμός δεν επηρεάζει την Ελλάδα
«Οι Έλληνες πυροσβέστες, η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος σεισμός και το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη Νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο.
«Δεν έχουμε το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αυτό που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη που διεγέρθηκε, έχουμε ένα ρήγμα το οποίο απέχει 500 χλμ από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης.
Συνεπώς κάθε συσχέτιση μεταξύ του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου είναι άστοχη», τόνισε ο κ. Λέκκας.
Όπως ανέφερε, με βάση μια ταχεία αυτοψία που έκαναν σε όλη την πληγείσα περιοχή η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χιλιομέτρων επί 40 χλμ, διαπίστωσαν ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες.
«Σύμφωνα με υπολογισμούς τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια.
Αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και είναι μία πρόκληση η οποία είναι μπροστά για την Τουρκία, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα», κατέληξε ο κ.Λέκκας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών