Nagel: Η Bundesbank δεν θα χρειαστεί κεφαλαιακές ενέσεις αλλά δεν θα δίνει και μερίσματα στην κυβέρνηση
Ο Joachim Nagel, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα πρηγούμενα χρόνια.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει 1 τρισ. ευρώ γερμανικά ομόλογα από το 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο μάλιστα ο προκάτοχος του Nagel, Jens Weidmann, είχε επανειλημμένα καταψηφίσει.
Η κλίμακα των αγορών της κεντρικής τράπεζας ώθησε ανοδικά τις τιμές των ομολόγων, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά ομόλογα έχουν αρνητικές αποδόσεις.
Αυτές οι αρνητικές αποδόσεις - και το πρόσφατο κύμα αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ - σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας πιέζεται από το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των τόκων που πρέπει πληρώνει στις εμπορικές τράπεζες για τις καταθέσεις τους και αυτών που κερδίζει από τα ομόλογα.
Η Bundesbank απορρόφησε τη ζημιά του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ του 2022, αντλώντας από τα κεφάλαια ασφαλείας της.
Ο Nagel διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι απώλειες από τα ομόλογα τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν πιθανότατα τα υπόλοιπα 19,2 δισ. ευρώ που έχει λάβει σε προβλέψεις και τα 2,5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια.
Gros: Η Bundesbank θα έχει τις υψηλότερες ζημιές
O Daniel Gros, συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, εκτίμησε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα θα υποστεί ζημίες 193 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις της σε κρατικά ομόλογα την επόμενη δεκαετία, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη εθνική κεντρική τράπεζα στην ευρωζώνη.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι αν η Bundesbank καταγράφει επί πολλά χρόνια χρόνια υψηλές ζημιές, θα πληγεί η αξιοπιστία της που κερδήθηκε με κόπο.
«Η δημόσια κριτική θα αυξηθεί», δήλωσε η Ulrike Neyer, καθηγήτρια νομισματικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine του Ντίσελντορφ.
«Πρώτον, γιατί δεν θα υπάρχουν μερίσματα προς την κυβέρνηση. Δεύτερον, επειδή οι άνθρωποι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας κινδυνεύει. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτή η κριτική δεν είναι απολύτως δικαιολογημένη».
Ο Nagel υποβάθμισε τις απώλειες, λέγοντας ότι η Bundesbank μπορεί να ττα βγάλει πέρα.
«Τα βάρη θα περάσουν και μετά θα αρχίσουμε να βγάζουμε ξανά κέρδη».
Nagel: Η Bundesbank δεν θα χρειαστεί κεφαλαιακές ενέσεις αλλά δεν θα δίνει και μερίσματα στην κυβέρνηση
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι ενώ ο ισολογισμός της Bundesbank ήταν «στερεός» και δεν θα απαιτήσει κεφαλαιακές ενέσεις εκ μέρους του Δημοσίου, η επιδείνωση της οικονομικής της απόδοσης θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα της γερμανικής κυβέρνησης.
Την τελευταία δεκαετία, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει διανείμει περισσότερα από 22 δισ. ευρώ από τα κέρδη της στην κυβέρνηση.
Η έλλειψη μερισμάτων της Bundesbank έρχεται σε μια περίοδο που τα οικονομικά του Βερολίνου είναι υπό πίεση λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι ετήσιοι τόκοι που πληρώνει η Γερμανία για το χρέος της έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια - από 4 δισ. ευρώ σε 40 δισ. ευρώ.
«Οι γερμανοί υπουργοί Οικονομικών επωφελήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα φθηνά επιτόκια», δήλωσε ο Frank Schäffler, βουλευτής του γερμανικού κόμματος FDP, του οποίου ηγείται ο Lindner.
«Τώρα το μπούμερανγκ επιστρέφει — όχι μόνο από την άποψη του τεράστιου υψηλότερου κόστους των τόκων στον προϋπολογισμό αλλά και της απουσίας κερδών της Bundesbank. Δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα».
To AfD ζητά εκ νέου αποχώρηση από το ευρώ
Ο βουλευτής του AfD Peter Boehringer, πρώην επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag, δήλωσε:
«Το AfD έχει από καιρό ασκήσει κριτική στο γεγονός ότι μια μη ανεξάρτητη Bundesbank έχει γίνει παίγνιο των συμφερόντων άλλων και γι' αυτό απαιτούμε από τη Γερμανία να αποσυρθεί από το Ευρωσύστημα».
Οι περισσότεροι αναλυτές βεβαίως πιστεύουν ότι οι ζημιές δεν έχουν σημασία για τις κεντρικές τράπεζες.
«Τα κέρδη είναι πάντα καλύτερα από τις ζημίες», δήλωσε ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.
«Όμως διάφοροι κεντρικοί τραπεζίτες δικαίως έχουν καταστήσει σαφές στο παρελθόν ότι θα μπορούσαν να λειτουργούν ακόμη και με αρνητικά ίδια κεφάλαια, εφόσον η αξιοπιστία τους στους πολίτες είναι άθικτη».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών