Η κινεζική οικονομία επενδύσει στο… ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο – Οι υποθέσεις με βάση τα στοιχεία για τα αποθέματα χρυσού της PBoC
Τους πρώτους έξι μήνες του 2023 η κινεζική κεντρική τράπεζα αγόρασε περίπου 353 τόνους.
Αν και η ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του 2023 μειώθηκε κατά 34% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, άρκεσε για να ωθήσει ανοδικά την τιμή του χρυσού.
Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στον κόσμο της παγκόσμιας οικονομίας είναι πόσο χρυσό κατέχει η κινεζική κεντρική τράπεζα - η People's Bank of China (PBoC).
To σύνολο των αποθεμάτων χρυσού PBoC δεν μπορεί να μετρηθεί παρακολουθώντας πόσος χρυσός εξορύσσεται ή εισάγεται στην Κίνα, επειδή σχεδόν όλος πωλείται μέσω της αγοράς της Σαγκάης σε ιδιωτες.
Η PBoC αποκτά χρυσό στο εξωτερικό με δολάρια και τον στέλνει το μέταλλο στο Πεκίνο χωρίς… να αφήνει ίχνη στις εκθέσεις των τελωνείων.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μάθει κάποιος πόσα αγοράζει η κινεζική κεντρική τράπεζα: μέσω ανθρώπων που βρίσκονται σε στενή επαφή με τις τράπεζες και τα διυλιστήρια που ασχολούνται με την PBoC.
Το σημείο εκκίνησης είναι τα στοιχεία που αποκάλυψε το 2015 ένας εμπειρογνώμονας του κλάδου που εργαζόταν για μια από τις μεγάλες εταιρείες συμβούλων πολύτιμων μετάλλων.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η PBoC κατείχε περίπου 3.300 τόνους μέχρι τότε.
Δύο άλλες πηγές για τις αγορές της κεντρικής τράπεζας που δεν έχουν αναφερθεί - η διαφορά μεταξύ των συνολικών εκτιμώμενων αγορών από την κεντρική τράπεζα και των αγορών που δηλώνονται - μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των τριμηνιαίων κινήσεων της PBoC
Οι μη δηλωμένες αγορές μπορούν ως επί το πλείστον να τεκμηριωθούν μόνο από την κινεζική κεντρική τράπεζα.
Κάθε τρίμηνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) δημοσιεύει ένα μόνο άθροισμα που απεικονίζει πόσος χρυσός εκτιμάται ότι έχει αγοραστεί από όλες τις κεντρικές τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μαζί.
Αυτή η εκτίμηση, με βάση τα δημόσια δεδομένα και τις πληροφορίες του κλάδου, περιλαμβάνει τις αναφερόμενες και μη δηλωθείσες αγορές.
Από το WGC σχετικά με την επίσημη εκτίμηση του τομέα τους: Καθαρές αγορές (δηλαδή ακαθάριστες αγορές μείον τις ακαθάριστες πωλήσεις) από κεντρικές τράπεζες και άλλους επίσημους φορείς του τομέα, συμπεριλαμβανομένων υπερεθνικών οντοτήτων όπως το ΔΝΤ.
Οι ανταλλαγές… εξαιρούνται.
Μια … ζωτική πηγή είναι οι εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με μη καταγεγραμμένες πωλήσεις και αγορές.
Η τριμηνιαία εκτίμηση του WGC είναι συνήθως υψηλότερη από τα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, οποιαδήποτε διαφορά αντανακλά τις μη δηλωθείσες αγορές.
Είναι ισχυρή η υπόθεση ότι το 80% αυτών των μη δηλωμένων αγορών σχετίζονται με κρυφές αγορές από την PBoC.
Τα στοιχεία και η υπόθεση
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Το WGC αποκάλυψε ότι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περίπου 459 τόνους χρυσού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι δηλωθείσες αγορές από όλες τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν σε 109 τόνους.
Το 80% της διαφοράς των 350 τόνων είναι 280 τόνοι, η ποσότητα που απέκτησε κρυφά η PBoC (κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 ανέφερε ότι οι αλλαγές στα επίσημα αποθέματά της σε χρυσό ήταν μηδενικές).
Tον Δεκέμβριο του 2022, οι Financial Times έγραψαν σχετικά με τις μυστικές αγορές της κινεζικής κεντρικής τράπεζας το 3ο τρίμηνο του 2022:
Ο Mark Bristow, διευθύνων σύμβουλος της Barrick Gold, του δεύτερου μεγαλύτερου ορυχείου χρυσού στον κόσμο, δήλωσε ότι η Κίνα αγόρασε τόνους χρυσού γύρω στα υψηλά του 2000 με βάση τις συζητήσεις του με πολλές πηγές.
Η εκτίμηση του Bristow ταιριάζει με την εκτίμηση της αγοράς για 280 τόνους, επιβεβαιώνοντας ότι η προσέγγισή μου είναι λογική.
Η PBoC ανέφερε ότι αγόρασε 103 τόνους κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023, ενώ οι μη δηλωμένες αγορές ανήλθαν σε 250 τόνους, συνολικά 353 τόνους σε καθαρές προσθήκες.
Παρόλο που οι αγορές εκ μέρους της PBoC το πρώτο εξάμηνο του 2023 μειώθηκαν κατά 34% από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η ζήτηση ήταν ακόμα ισχυρή ώθησε ανοδικά την τιμή του εμπορεύματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι αυξημένες αγορές των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να διατηρήσουν, να στηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς χρυσού και να τονώσουν την ιδιωτική ζήτηση.
Η κατοχή χρυσού: Συνολικά, σύμφωνα με τη υπόθεση που αναπτύσεται η κινεζική κεντρική τράπεζα κατέχει επί του παρόντος 5.029 μετρικούς τόνους χρυσού συνολικά που είναι σχεδόν 3.000 τόνοι περισσότεροι από ό,τι έχει δημοσιοποιήσει στους 2.113 τόνους.
Η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα όσον αφορά την κατοχή χρυσού από τη δημόσια τράπαζα μετά τις ΗΠΑ.
Τα ιδιωτικά αποθέματα χρυσού στην Κίνα ανέρχεται σε 24.698 τόνους, και επομένως τα συνολικά αποθέματα στην ηπειρωτική χώρα (πλην Σαγκάης) είναι 29.727 τόνοι.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών