Η Ευρώπη παίρνει ρεκόρ ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του TurkStream
Ο αγωγός TurkStream, ο οποίος φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και στη συνέχεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ήταν αμφιλεγόμενος σε ορισμένες περιοχές της Δύσης από τότε που δημιουργήθηκε.
Τώρα η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας φτάνει σε ιστορικά υψηλά.
Ο TurkStream έχει χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, περίπου τα μισά από τα οποία μένουν στην Τουρκία και τα υπόλοιπα συνεχίζουν προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Η Σερβία και η Ουγγαρία είναι οι κύριοι καταναλωτές.
Σύμφωνα με την S&P Global, οι προμήθειες μέσω TurkStream στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν έντονα τον Ιούλιο, φτάνοντας σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ.
«Επιθέσεις»
Καθώς το αέριο που ρέει μέσω του αγωγού αυξάνεται, τόσο αυξάνονται οι απόπειρες επιθέσεων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τρία μη επανδρωμένα ουκρανικά ταχύπλοα πραγματοποίησαν μια ανεπιτυχή επίθεση εναντίον του ρωσικού πολεμικού πλοίου που φρουρούσε τμήμα του αγωγού τον Μάιο.
Όταν αυτό απέτυχε, η Ουκρανία προφανώς προσπάθησε ξανά με έξι ταχύπλοα drone σκάφη τον Ιούνιο.
Η επίθεση αυτή αποτράπηκε επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο POLITICO ότι η Ουκρανία στοχεύει πλήρως να επιτεθεί στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις αυτές έδειξαν την αυξανόμενη απόγνωση της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της ενόψει της ρωσικής νίκης στο πεδίο της μάχης, καθώς και στο οικονομικό μέτωπο.
Οι ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική ενεργειακή υποδομή δεν είναι κάτι καινούργιο.
Άλλωστε, αν πρέπει να γίνουν πιστευτές κάποιες αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ήταν μια μικρή ουκρανική επιχείρηση που κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream.
Αλλά τα σχόλια του Galushchenko είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις θα είναι μεταξύ των τελευταίων τακτικών της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε το POLITICO:
Όταν ρωτήθηκε εάν η «απάντηση» του Zelensky θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία να στοχεύει τις τεράστιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας - μακράν ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομίας της - ο Galushchenko απάντησε: «Θα ήταν μόνο δίκαιο».
«Όταν απαντούσαμε στην επίθεση της Ρωσίας, θα απαντούσαμε ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση, επιτιθέμενοι στην ενεργειακή τους υποδομή», είπε ο Galushchenko.
Οι τακτικές των ΗΠΑ
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει το χτύπημα όχι μόνο της ρωσικής υποδομής αλλά και της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ στην περίπτωση του TurkStream.
Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι τη στιγμή της αποτυχημένης ουκρανικής επίθεσης τον Ιούνιο, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης RQ-4 Global Hawk βρισκόταν σε αυτήν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Putin είπε στη συνάντηση της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai τον Οκτώβριο:
Συνεχίζουμε να προμηθεύουμε αέριο στην Ευρώπη μέσω των αγωγών TurkStream και, αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ουκρανικές τρομοκρατικές ομάδες σχεδιάζουν να κάνουν ζημιά και εκεί.
Τα πλοία μας φρουρούν τους αγωγούς που εκτείνονται κατά μήκος του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά δέχονται συνεχώς επιθέσεις από μη επανδρωμένα οχήματα, με αγγλόφωνους ειδικούς και συμβούλους σαφώς να εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό αυτών των επιθέσεων.
Τους αναχαιτίσαμε.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε επίσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022 ότι απέτρεψε επιθέσεις στο Turkstream, αλλά τέτοιες απορρίπτονται συνήθως στη Δύση.
Οι Moscow Times, ένα δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα το Άμστερνταμ, πιστεύει ότι η Μόσχα προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς προκειμένου να βάλει τις βάσεις για να κατηγορήσει την Ουκρανία αφού η Ρωσία καταστρέψει τους δικούς της αγωγούς - ξανά.
Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την καταστροφή των Nord Streams, ο πρώην διευθυντής της CIA προέβλεψε ότι η Ρωσία θα άρχιζε σύντομα να καταστρέφει περισσότερους από τους άλλους αγωγούς της:
Το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής πιστεύει ότι το να λέει η Ρωσία ότι αποτρέπει τις επιθέσεις στον TurkStream είναι πραγματικά μια λεπτή απειλή, γράφοντας: «Αυτό είναι πιθανότατα ένα τέχνασμα χειραγώγησης της Ευρώπης την παραμονή του χειμώνα, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μειώσει τις προμήθειες ανά πάσα στιγμή».
Η στάση της Τουρκίας
Μια ανάλυση που συνδέεται περισσότερο με την πραγματικότητα είναι από τον Fatih Yurtsever, πρώην αξιωματικό του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος πιστεύει ότι η Ρωσία επισημαίνει τις αποτυχημένες επιθέσεις σε μια προσπάθεια να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στο πλευρό της:
Η Ρωσία προσπαθεί να λάβει την υποστήριξη της Τουρκίας κατά της Ουκρανίας ισχυριζόμενη ότι τα πλοία της βρίσκονται στην ΑΟΖ της Τουρκίας για την προστασία του αγωγού TurkStream.
Στην πραγματικότητα, η πραγματική πρόθεση της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ουκρανίας.
Για το σκοπό αυτό, προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι η Ουκρανία θα σαμποτάρει τον αγωγό TurkStream στην τουρκική ΑΟΖ.
Η Ουκρανία δεν είναι επί του παρόντος ικανή να σαμποτάρει τον TurkStream, ούτε έχει νόημα η Ουκρανία να εμπλακεί σε μια τέτοια πράξη που θα αντιμετωπίσει άμεσα την Τουρκία.
Η Ρωσία προσπαθεί να επωφεληθεί από πρόσφατα γεγονότα, όπως η επίθεση με πλοίο πληροφοριών, προκειμένου να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Τουρκίας και της Ουκρανίας, επιδιώκοντας επίσης να ευθυγραμμίσει την Τουρκία πιο στενά με τα δικά της συμφέροντα.
ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα;
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Άγκυρα αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις να ανοίξει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ.
Στις 17 Νοεμβρίου, ο διοικητής του τουρκικού ναυτικού επανέλαβε σε μια ομιλία του ότι η Τουρκία δεν θέλει το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα:
Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε μόνοι μας αυτά τα μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα και ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα. …
Στόχος μας είναι το Montreux να γίνει σεβαστό.
Έχουμε παράσχει ασφάλεια για όλους στη Μαύρη Θάλασσα.
Ως Τουρκία, παρέχουμε ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.
Δεν πρέπει οι ΗΠΑ να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή.
Γι' αυτό δεν θέλουμε καμία χώρα ή ΝΑΤΟ να μπει στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Erdogan έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στις πιέσεις της Δύσης για το θέμα, αλλά το ΝΑΤΟ ενδέχεται να αποκτά ερείσματα σύμφωνα με άρθρο της 20ης Νοεμβρίου στο Bloomberg.
Επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, το Bloomberg αναφέρει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία πλησιάζουν σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινής δύναμης εκκαθάρισης ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Bloomberg καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να περιγράψει την πιθανή προσπάθεια ως ειρηνική και εκτός ΝΑΤΟ:
Το προτεινόμενο σχέδιο θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα και θα επικεντρώνεται στη μείωση του κινδύνου που θέτουν οι λανθασμένες νάρκες στις ναυτιλιακές διαδρομές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Δεν θα θεωρούνταν προσπάθεια του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, θα ήταν η πρώτη κοινή δράση των συμμάχων της Μαύρης Θάλασσας από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής.
Ο ρόλος της Ρουμανίας
Ακούγεται αρκετά αθώο. Αλλά οι δυτικοί σκέφτονται ξεκάθαρα να χρησιμοποιήσουν τη Ρουμανία και κάθε ναρκοκαθαριστή ως Δούρειο Ίππο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Το σχέδιο «ναρκοκαθαριστής» ακούγεται πολύ γνωστό σε ένα πρόσφατο άρθρο στο War on the Rocks από τον Aaron Stein, συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council.
Το άρθρο τιτλοφορείται "Side-Stepping Türkiye: Το σχέδιο «ναρκοκαθαριστής» ενισχύει τη συμμαχική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα".
Τα ναρκοκαθαριστικά πλοία είναι καθαρά αμυντικά και επομένως δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνα όσο η παροχή πολεμικών πλοίων στις δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας για τα ένοπλα πολιτικά πλοία συνοδείας στην περιοχή.
Αυτό θα πρέπει να καθησυχάσει την Άγκυρα και να είναι ένα σημείο πιθανής συνεργασίας, παρά ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.
Μόλις μεταφερθούν στη Ρουμανία, αυτά τα πλοία (και ενδεχομένως δύτες εκκαθάρισης) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά διμερών ασκήσεων μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης που αναπτύσσονται σε σε γειτονικές χώρες ή πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτές οι διμερείς ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες του ΝΑΤΟ και αποτελούν έναν τρόπο διεξαγωγής ασκήσεων με μέλη του ΝΑΤΟ χωρίς να απαιτείται η επίσημη έγκριση της Τουρκίας.
Τα προφανή οφέλη των διμερών ασκήσεων έχουν επιπλέον οφέλη για το ΝΑΤΟ ευρύτερα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των περιφερειακών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα.
Η Ρουμανία έχει επίσης ανακαλύψει σημαντικά υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία έχει αρχίσει να αξιοποιεί.
Οι ΗΠΑ τονίζουν το γεγονός ότι η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί περαιτέρω προκειμένου να προστατευθούν αυτά τα ενεργειακά πλεονεκτήματα.
Από το Ατλαντικό Συμβούλιο τον Ιούλιο:
Στην ανακοίνωσή του στη σύνοδο κορυφής αυτόν τον μήνα, το ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη στρατηγική αξία της Μαύρης Θάλασσας καθώς και την πιθανή χρήση υβριδικών τακτικών από τη Ρωσία για να υπονομεύσει τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους.
Το ΝΑΤΟ, με την ηγεσία των ΗΠΑ, πρέπει να διατηρήσει έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα στις ενέργειες της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.
Τουλάχιστον, η Δύση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους επιδεικνύοντας αλληλεγγύη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και προωθώντας την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εγχώριας παραγωγής ενέργειας τόσο από ορυκτά καύσιμα όσο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ενέργειες πρέπει να συνδυαστούν με την ανάπτυξη μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχειρησιακής ικανότητας μέσω ενός συνδυασμού απόκτησης σύγχρονων όπλων και κοινών ασκήσεων.
Η Ρουμανία έχει τη δυνατότητα να προωθήσει περαιτέρω αυτές τις προσπάθειες με το έργο της Neptun Deep, ενώ άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους αυξάνοντας τη συμβολή τους σε έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα.
Η Τουρκία ως Ενεργειακός Κόμβος
Η Τουρκία έχει επωφεληθεί πολύ αρνούμενη να ακολουθήσει τις αυτοκαταστροφικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και συνεχίζει να λειτουργεί ως κύριος κόμβος για την αποφυγή κυρώσεων.
Αυτό καθιστά την Τουρκία έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο ορυκτών καυσίμων ως κρίσιμο σημείο μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.
Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίσει τις (πολύ μειωμένες) εξαγωγές στην Ευρώπη και παρέχει στην Τουρκία τέλη μεταφοράς και φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για εσωτερική χρήση.
Ο Putin και ο Erdogan έχουν συζητήσει συχνά την επέκταση του ρόλου της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου, και ενώ οι αναφορές δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες, αυτό σημαίνει επίσης ότι η Άγκυρα και η Μόσχα συνεχίζουν να ξεκαθαρίζουν τις λεπτομέρειες ενώ εργάζονται για μια συμφωνία.
Σύμφωνα με το Ατλαντικό Συμβούλιο: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος — αλλά όχι με το να κάνει all-in για ρωσικό αέριο».
Η κρυφή απειλή ολοκληρώνεται με τα εξής:
Η διερεύνηση φανταστικών ευκαιριών ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία σε βάρος των πραγματικών κινδύνων έκθεσης στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν θα μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο.
Το αντίθετο, θα σήμαινε το τέλος αυτού του ονείρου.
Επίσης, το American Enterprise Institute γράφει ότι «ο Biden πρέπει να σκοτώσει τον TurkStream για να προωθήσει τη διατλαντική ενεργειακή ασφάλεια».
Και το διατλαντικό μέρος αυτής της ενεργειακής ασφάλειας είναι φυσικά ο απώτερος στόχος για την Ουάσιγκτον.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο TurkStream προέκυψε αφού οι ΗΠΑ και η ΕΕ ουσιαστικά σκότωσαν τον αγωγό Ρωσίας-Βουλγαρίας South Stream το 2014.
Το έργο θα είχε μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, φθάνοντας στη Βουλγαρία και στη συνέχεια περνώντας από τη Σερβία και την Ουγγαρία στην Αυστρία .
Αντίθετα, η Ρωσία στράφηκε προς την Τουρκία και άνοιξε τον TurkStream στις αρχές του 2020 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή του αγωγού.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ βοήθησαν να «σκοτωθεί» ο αγωγός EastMed που θα έφερνε φυσικό αέριο από κοιτάσματα ανοιχτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη μέσω Κύπρου.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland είπε τότε ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και η λύση αντί αυτού ήταν οι αυξημένες αποστολές LNG στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα και οι χώρες στα Βαλκάνια που λαμβάνουν σήμερα φυσικό αέριο μέσω του TurkStream αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητα εισαγωγής LNG.
Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ελλάδας ολοκλήρωσε πρόσφατα μια συμφωνία με την Total Energies για παραδόσεις LNG σε περίπτωση που περιοριστούν ή σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου από την TurkStream.
Και η Ελλάδα έλαβε εισαγωγές ρεκόρ LNG το 2022, επιτρέποντάς της να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο βόρεια προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Βουλγαρία φράζει τον αγωγό TurkStream
Ενώ οι απόπειρες επιθέσεων στον αγωγό συνεχίζονται, η προτιμώμενη μέθοδος της Δύσης για να εμποδίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του TurkStream φαίνεται να χρησιμοποιεί τη Βουλγαρία.
Το πολιτικό δράμα που στροβιλίζεται γύρω από τον TurkStream στη Σόφια και η πιθανή απώλεια ρωσικού πετρελαίου και τι θα σήμαινε αυτό για τη βουλγαρική οικονομία έχει φέρει την κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Τον Οκτώβριο, η Βουλγαρία πρόσθεσε επιπλέον φόρο 10,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Turkstream. Αυτή η κίνηση εξόργισε τη Σερβία και την Ουγγαρία - πιθανώς τις μόνες ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν σε φιλικούς όρους με τη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto περιέγραψε την κίνηση ως μια ακόμη προσπάθεια να καταστήσει αδύνατη την ουγγρορωσική ενεργειακή συνεργασία.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλει φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
www.bankingnews.gr
Τώρα η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας φτάνει σε ιστορικά υψηλά.
Ο TurkStream έχει χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, περίπου τα μισά από τα οποία μένουν στην Τουρκία και τα υπόλοιπα συνεχίζουν προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Η Σερβία και η Ουγγαρία είναι οι κύριοι καταναλωτές.
Σύμφωνα με την S&P Global, οι προμήθειες μέσω TurkStream στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν έντονα τον Ιούλιο, φτάνοντας σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ.
«Επιθέσεις»
Καθώς το αέριο που ρέει μέσω του αγωγού αυξάνεται, τόσο αυξάνονται οι απόπειρες επιθέσεων.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τρία μη επανδρωμένα ουκρανικά ταχύπλοα πραγματοποίησαν μια ανεπιτυχή επίθεση εναντίον του ρωσικού πολεμικού πλοίου που φρουρούσε τμήμα του αγωγού τον Μάιο.
Όταν αυτό απέτυχε, η Ουκρανία προφανώς προσπάθησε ξανά με έξι ταχύπλοα drone σκάφη τον Ιούνιο.
Η επίθεση αυτή αποτράπηκε επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο POLITICO ότι η Ουκρανία στοχεύει πλήρως να επιτεθεί στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Οι δηλώσεις αυτές έδειξαν την αυξανόμενη απόγνωση της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της ενόψει της ρωσικής νίκης στο πεδίο της μάχης, καθώς και στο οικονομικό μέτωπο.
Οι ουκρανικές επιθέσεις στη ρωσική ενεργειακή υποδομή δεν είναι κάτι καινούργιο.
Άλλωστε, αν πρέπει να γίνουν πιστευτές κάποιες αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ήταν μια μικρή ουκρανική επιχείρηση που κατέστρεψε τους αγωγούς Nord Stream.
Αλλά τα σχόλια του Galushchenko είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις θα είναι μεταξύ των τελευταίων τακτικών της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε το POLITICO:
Όταν ρωτήθηκε εάν η «απάντηση» του Zelensky θα μπορούσε να περιλαμβάνει την Ουκρανία να στοχεύει τις τεράστιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας - μακράν ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομίας της - ο Galushchenko απάντησε: «Θα ήταν μόνο δίκαιο».
«Όταν απαντούσαμε στην επίθεση της Ρωσίας, θα απαντούσαμε ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση, επιτιθέμενοι στην ενεργειακή τους υποδομή», είπε ο Galushchenko.
Οι τακτικές των ΗΠΑ
Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει το χτύπημα όχι μόνο της ρωσικής υποδομής αλλά και της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ στην περίπτωση του TurkStream.
Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι τη στιγμή της αποτυχημένης ουκρανικής επίθεσης τον Ιούνιο, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης RQ-4 Global Hawk βρισκόταν σε αυτήν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Putin είπε στη συνάντηση της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai τον Οκτώβριο:
Συνεχίζουμε να προμηθεύουμε αέριο στην Ευρώπη μέσω των αγωγών TurkStream και, αν κρίνουμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ουκρανικές τρομοκρατικές ομάδες σχεδιάζουν να κάνουν ζημιά και εκεί.
Τα πλοία μας φρουρούν τους αγωγούς που εκτείνονται κατά μήκος του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά δέχονται συνεχώς επιθέσεις από μη επανδρωμένα οχήματα, με αγγλόφωνους ειδικούς και συμβούλους σαφώς να εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό αυτών των επιθέσεων.
Τους αναχαιτίσαμε.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε επίσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2022 ότι απέτρεψε επιθέσεις στο Turkstream, αλλά τέτοιες απορρίπτονται συνήθως στη Δύση.
Οι Moscow Times, ένα δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα το Άμστερνταμ, πιστεύει ότι η Μόσχα προβάλλει τέτοιους ισχυρισμούς προκειμένου να βάλει τις βάσεις για να κατηγορήσει την Ουκρανία αφού η Ρωσία καταστρέψει τους δικούς της αγωγούς - ξανά.
Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την καταστροφή των Nord Streams, ο πρώην διευθυντής της CIA προέβλεψε ότι η Ρωσία θα άρχιζε σύντομα να καταστρέφει περισσότερους από τους άλλους αγωγούς της:
Το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής πιστεύει ότι το να λέει η Ρωσία ότι αποτρέπει τις επιθέσεις στον TurkStream είναι πραγματικά μια λεπτή απειλή, γράφοντας: «Αυτό είναι πιθανότατα ένα τέχνασμα χειραγώγησης της Ευρώπης την παραμονή του χειμώνα, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να μειώσει τις προμήθειες ανά πάσα στιγμή».
Η στάση της Τουρκίας
Μια ανάλυση που συνδέεται περισσότερο με την πραγματικότητα είναι από τον Fatih Yurtsever, πρώην αξιωματικό του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος πιστεύει ότι η Ρωσία επισημαίνει τις αποτυχημένες επιθέσεις σε μια προσπάθεια να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στο πλευρό της:
Η Ρωσία προσπαθεί να λάβει την υποστήριξη της Τουρκίας κατά της Ουκρανίας ισχυριζόμενη ότι τα πλοία της βρίσκονται στην ΑΟΖ της Τουρκίας για την προστασία του αγωγού TurkStream.
Στην πραγματικότητα, η πραγματική πρόθεση της Ρωσίας είναι να δημιουργήσει ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ουκρανίας.
Για το σκοπό αυτό, προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι η Ουκρανία θα σαμποτάρει τον αγωγό TurkStream στην τουρκική ΑΟΖ.
Η Ουκρανία δεν είναι επί του παρόντος ικανή να σαμποτάρει τον TurkStream, ούτε έχει νόημα η Ουκρανία να εμπλακεί σε μια τέτοια πράξη που θα αντιμετωπίσει άμεσα την Τουρκία.
Η Ρωσία προσπαθεί να επωφεληθεί από πρόσφατα γεγονότα, όπως η επίθεση με πλοίο πληροφοριών, προκειμένου να φέρει μια σφήνα μεταξύ της Τουρκίας και της Ουκρανίας, επιδιώκοντας επίσης να ευθυγραμμίσει την Τουρκία πιο στενά με τα δικά της συμφέροντα.
ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα;
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Άγκυρα αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις να ανοίξει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ.
Στις 17 Νοεμβρίου, ο διοικητής του τουρκικού ναυτικού επανέλαβε σε μια ομιλία του ότι η Τουρκία δεν θέλει το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα:
Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε μόνοι μας αυτά τα μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα και ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα. …
Στόχος μας είναι το Montreux να γίνει σεβαστό.
Έχουμε παράσχει ασφάλεια για όλους στη Μαύρη Θάλασσα.
Ως Τουρκία, παρέχουμε ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.
Δεν πρέπει οι ΗΠΑ να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή.
Γι' αυτό δεν θέλουμε καμία χώρα ή ΝΑΤΟ να μπει στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Erdogan έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στις πιέσεις της Δύσης για το θέμα, αλλά το ΝΑΤΟ ενδέχεται να αποκτά ερείσματα σύμφωνα με άρθρο της 20ης Νοεμβρίου στο Bloomberg.
Επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, το Bloomberg αναφέρει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία πλησιάζουν σε συμφωνία για τη δημιουργία κοινής δύναμης εκκαθάρισης ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Bloomberg καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να περιγράψει την πιθανή προσπάθεια ως ειρηνική και εκτός ΝΑΤΟ:
Το προτεινόμενο σχέδιο θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα και θα επικεντρώνεται στη μείωση του κινδύνου που θέτουν οι λανθασμένες νάρκες στις ναυτιλιακές διαδρομές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Δεν θα θεωρούνταν προσπάθεια του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, θα ήταν η πρώτη κοινή δράση των συμμάχων της Μαύρης Θάλασσας από την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής.
Ο ρόλος της Ρουμανίας
Ακούγεται αρκετά αθώο. Αλλά οι δυτικοί σκέφτονται ξεκάθαρα να χρησιμοποιήσουν τη Ρουμανία και κάθε ναρκοκαθαριστή ως Δούρειο Ίππο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Το σχέδιο «ναρκοκαθαριστής» ακούγεται πολύ γνωστό σε ένα πρόσφατο άρθρο στο War on the Rocks από τον Aaron Stein, συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council.
Το άρθρο τιτλοφορείται "Side-Stepping Türkiye: Το σχέδιο «ναρκοκαθαριστής» ενισχύει τη συμμαχική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα".
Τα ναρκοκαθαριστικά πλοία είναι καθαρά αμυντικά και επομένως δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνα όσο η παροχή πολεμικών πλοίων στις δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας για τα ένοπλα πολιτικά πλοία συνοδείας στην περιοχή.
Αυτό θα πρέπει να καθησυχάσει την Άγκυρα και να είναι ένα σημείο πιθανής συνεργασίας, παρά ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.
Μόλις μεταφερθούν στη Ρουμανία, αυτά τα πλοία (και ενδεχομένως δύτες εκκαθάρισης) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά διμερών ασκήσεων μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης που αναπτύσσονται σε σε γειτονικές χώρες ή πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτές οι διμερείς ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις ικανότητες του ΝΑΤΟ και αποτελούν έναν τρόπο διεξαγωγής ασκήσεων με μέλη του ΝΑΤΟ χωρίς να απαιτείται η επίσημη έγκριση της Τουρκίας.
Τα προφανή οφέλη των διμερών ασκήσεων έχουν επιπλέον οφέλη για το ΝΑΤΟ ευρύτερα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των περιφερειακών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα.
Η Ρουμανία έχει επίσης ανακαλύψει σημαντικά υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία έχει αρχίσει να αξιοποιεί.
Οι ΗΠΑ τονίζουν το γεγονός ότι η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί περαιτέρω προκειμένου να προστατευθούν αυτά τα ενεργειακά πλεονεκτήματα.
Από το Ατλαντικό Συμβούλιο τον Ιούλιο:
Στην ανακοίνωσή του στη σύνοδο κορυφής αυτόν τον μήνα, το ΝΑΤΟ αναγνώρισε τη στρατηγική αξία της Μαύρης Θάλασσας καθώς και την πιθανή χρήση υβριδικών τακτικών από τη Ρωσία για να υπονομεύσει τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους.
Το ΝΑΤΟ, με την ηγεσία των ΗΠΑ, πρέπει να διατηρήσει έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα στις ενέργειες της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.
Τουλάχιστον, η Δύση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους επιδεικνύοντας αλληλεγγύη ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και προωθώντας την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εγχώριας παραγωγής ενέργειας τόσο από ορυκτά καύσιμα όσο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι ενέργειες πρέπει να συνδυαστούν με την ανάπτυξη μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχειρησιακής ικανότητας μέσω ενός συνδυασμού απόκτησης σύγχρονων όπλων και κοινών ασκήσεων.
Η Ρουμανία έχει τη δυνατότητα να προωθήσει περαιτέρω αυτές τις προσπάθειες με το έργο της Neptun Deep, ενώ άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους αυξάνοντας τη συμβολή τους σε έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό παράγοντα.
Η Τουρκία ως Ενεργειακός Κόμβος
Η Τουρκία έχει επωφεληθεί πολύ αρνούμενη να ακολουθήσει τις αυτοκαταστροφικές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και συνεχίζει να λειτουργεί ως κύριος κόμβος για την αποφυγή κυρώσεων.
Αυτό καθιστά την Τουρκία έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο ορυκτών καυσίμων ως κρίσιμο σημείο μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη.
Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στη Ρωσία να συνεχίσει τις (πολύ μειωμένες) εξαγωγές στην Ευρώπη και παρέχει στην Τουρκία τέλη μεταφοράς και φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για εσωτερική χρήση.
Ο Putin και ο Erdogan έχουν συζητήσει συχνά την επέκταση του ρόλου της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου, και ενώ οι αναφορές δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες, αυτό σημαίνει επίσης ότι η Άγκυρα και η Μόσχα συνεχίζουν να ξεκαθαρίζουν τις λεπτομέρειες ενώ εργάζονται για μια συμφωνία.
Σύμφωνα με το Ατλαντικό Συμβούλιο: «Η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος — αλλά όχι με το να κάνει all-in για ρωσικό αέριο».
Η κρυφή απειλή ολοκληρώνεται με τα εξής:
Η διερεύνηση φανταστικών ευκαιριών ενεργειακής συνεργασίας με τη Ρωσία σε βάρος των πραγματικών κινδύνων έκθεσης στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν θα μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο.
Το αντίθετο, θα σήμαινε το τέλος αυτού του ονείρου.
Επίσης, το American Enterprise Institute γράφει ότι «ο Biden πρέπει να σκοτώσει τον TurkStream για να προωθήσει τη διατλαντική ενεργειακή ασφάλεια».
Και το διατλαντικό μέρος αυτής της ενεργειακής ασφάλειας είναι φυσικά ο απώτερος στόχος για την Ουάσιγκτον.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο TurkStream προέκυψε αφού οι ΗΠΑ και η ΕΕ ουσιαστικά σκότωσαν τον αγωγό Ρωσίας-Βουλγαρίας South Stream το 2014.
Το έργο θα είχε μεταφέρει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, φθάνοντας στη Βουλγαρία και στη συνέχεια περνώντας από τη Σερβία και την Ουγγαρία στην Αυστρία .
Αντίθετα, η Ρωσία στράφηκε προς την Τουρκία και άνοιξε τον TurkStream στις αρχές του 2020 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή του αγωγού.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ βοήθησαν να «σκοτωθεί» ο αγωγός EastMed που θα έφερνε φυσικό αέριο από κοιτάσματα ανοιχτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη μέσω Κύπρου.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland είπε τότε ότι θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και η λύση αντί αυτού ήταν οι αυξημένες αποστολές LNG στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα και οι χώρες στα Βαλκάνια που λαμβάνουν σήμερα φυσικό αέριο μέσω του TurkStream αυξάνουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητα εισαγωγής LNG.
Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ελλάδας ολοκλήρωσε πρόσφατα μια συμφωνία με την Total Energies για παραδόσεις LNG σε περίπτωση που περιοριστούν ή σταματήσουν οι ροές φυσικού αερίου από την TurkStream.
Και η Ελλάδα έλαβε εισαγωγές ρεκόρ LNG το 2022, επιτρέποντάς της να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο βόρεια προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Βουλγαρία φράζει τον αγωγό TurkStream
Ενώ οι απόπειρες επιθέσεων στον αγωγό συνεχίζονται, η προτιμώμενη μέθοδος της Δύσης για να εμποδίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του TurkStream φαίνεται να χρησιμοποιεί τη Βουλγαρία.
Το πολιτικό δράμα που στροβιλίζεται γύρω από τον TurkStream στη Σόφια και η πιθανή απώλεια ρωσικού πετρελαίου και τι θα σήμαινε αυτό για τη βουλγαρική οικονομία έχει φέρει την κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Τον Οκτώβριο, η Βουλγαρία πρόσθεσε επιπλέον φόρο 10,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Turkstream. Αυτή η κίνηση εξόργισε τη Σερβία και την Ουγγαρία - πιθανώς τις μόνες ευρωπαϊκές χώρες που παραμένουν σε φιλικούς όρους με τη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto περιέγραψε την κίνηση ως μια ακόμη προσπάθεια να καταστήσει αδύνατη την ουγγρορωσική ενεργειακή συνεργασία.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Επιτροπή της ΕΕ ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλει φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών