Σύμφωνα με τη Μόσχα, η «περιορισμένη» χρήση πυρηνικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου, αλλά μάλλον τον προκαλεί
Αμερικανοί βουλευτές επικεντρώθηκαν πρόσφατα στην τροποποίηση των επιθετικών υποβρυχίων για να εγκαταστήσουν πυραύλους cruise που εκτοξεύονται με πυρηνικά (SLCM-N).
Την περασμένη εβδομάδα κάλεσαν τον Αντιναύαρχο Johnny Wolfe προκειμένου να συζητήσουν τις πολυπλοκότητες και τις αβεβαιότητες σχετικά με τον οπλισμό επιθετικών υποβρυχίων με SLCM-N.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ενίσχυση της πυρηνικής τους αποτροπής κατά της Κίνας και της Ρωσίας, σύμφωνα με τους Asia Times.
Το SLCM-N είναι ένας πύραυλος cruise με πυρηνική κεφαλή χαμηλής ισχύος που εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας ή επιθετικά υποβρύχια (SSN).
Προτάθηκε για πρώτη φορά το 2018 μαζί με την έκδοση χαμηλής απόδοσης (με λιγότερο από 10 κιλοτόνους εκρηκτική ισχύ) της κεφαλής W76 για τον οπλισμό υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. \
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του προγράμματος SLCM-N στα μάτια των Αμερικανών νομοθετών, στρατιωτικών και μελετητών;
Πρώτα απ 'όλα, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα SLCM-Ns θα επέτρεπαν στις ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε μια «περιορισμένη» πυρηνική σύγκρουση σε αντίθεση με τα «μαζικά αντίποινα».
«Εάν η σύγκρουση περάσει στο πυρηνικό κατώφλι, οι χαμηλότερες αποδόσεις θα σηματοδοτούσαν ξεκάθαρο ενδιαφέρον για περιορισμό της έντασής της», έγραψε ο υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Alan Cummings.
Επιπλέον, η χρήση θαλάσσιων πυραύλων cruise με πυρηνικά όπλα μπορεί να μην θεωρηθεί ως «νομιμοποίηση» ενός πυρηνικού χτυπήματος αντιποίνων στην αμερικανική επικράτεια σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ.
Εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο για τους αντιπάλους των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν αμέσως την προέλευση του χτυπήματος μετά από μια επίθεση.
Η τοποθέτηση SLCM-N σε αμερικανικά υποβρύχια θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να διατηρήσει μια ευρεία και διαρκή παρουσία στον Βόρειο Ατλαντικό, τον Αρκτικό Ωκεανό και την Ασία-Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Kyle Balzer του American Enterprise Institute.
«Λόγω της χαμηλής αναγνώρισης των υποθαλάσσιων εκτοξευτών, το Πεκίνο και η Μόσχα θα πρέπει να υποθέσουν για το ακριβές σημείο εκτόξευσης, έγραψε ο Balzer για το Breaking Defense στις 28 Φεβρουαρίου.
«Εάν αναπτυχθούν σε επιλεγμένα πλοία επιφανείας, καθώς και σε υποβρύχια, το αποτρεπτικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο», σημείωσε.
Ατμόσφαιρα ασάφειας;
Ο Balzer τόνισε ότι η ανάπτυξη SLCM-N σε υποβρύχια και πλοία επιφανείας θα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα ασάφειας: η Ρωσία και η Κίνα δεν θα ήταν σίγουρες εάν τα πλοία είναι πυρηνικά ή όχι, περιπλέκοντας έτσι τη λήψη αποφάσεων και δημιουργώντας πρόσθετη αποτροπή .
Οι Αμερικανοί βουλευτές προωθούν το πρόγραμμα τα τελευταία αρκετά χρόνια.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αναπτύξει πυρηνικά οπλισμένο πύραυλο cruise από το 1991, η κυβέρνηση Trump υποστήριξε το 2018 ότι ο SLCM-N θα «παρείχε την απαραίτητη μη στρατηγική περιφερειακή παρουσία» στην Ευρώπη και την Ασία και θα συνεισέφερε «στην αποτροπή και την προστασία των συμμάχων, ειδικά στην Ασία».
Το πρόγραμμα SLCM-N ανατράπηκε από τον πρόεδρο Joe Biden το 2022 ως μια υπερβολική και δαπανηρή λύση.
Ωστόσο, μετά από μια έντονη συζήτηση, η πρωτοβουλία ψηφίστηκε στο πλαίσιο του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας για το οικονομικό έτος 2024 με πρόσχημα την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και τα υποτιθέμενα σχέδια της Κίνας να «εισβάλει» στην Ταϊβάν, γράφει το Spuntik.
Έγινε νόμος τον Δεκέμβριο του 2023 με οδηγίες για την επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας του SLCM-N έως το 2034.
Είναι δυνατή η «περιορισμένη» πυρηνική σύγκρουση;
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην μειώσουν το πυρηνικό όριο και να εξετάσουν την πιθανότητα περιορισμένης ανταλλαγής πυρηνικών πληγμάτων.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η «περιορισμένη» χρήση πυρηνικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου, αλλά μάλλον τον προκαλεί.
Σχολιάζοντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει πυρηνικά όπλα χαμηλής ισχύος στα υποβρύχια ή τα σκάφη επιφανείας της τον Απρίλιο του 2020, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova καταδίκασε την εν λόγω κίνηση ως αποσταθεροποιητική.
Ρωσία: Ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος
«Αυτοί που θέλουν να θεωρητικοποιούν την ευελιξία του αμερικανικού πυρηνικού δυναμικού πρέπει να καταλάβουν ότι, σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, τέτοιες ενέργειες δικαιολογούν αντίποινα με τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία», είπε η Zakharova.
Τον Μάιο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην παραδώσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές βόμβες χαμηλής ισχύος B61-12.
Η Μόσχα είπε ότι θα αντιμετωπίσει τα F-16 στην Ουκρανία ως πυρηνικά οπλικά συστήματα, ανεξάρτητα από το μοντέλο τους, και θα θεωρήσει την ανάπτυξή τους σκόπιμη πρόκληση.
Η Κίνα έχει επίσης επικρίνει επανειλημμένα την Ουάσιγκτον για τη στροφή σε πυρηνικά όπλα χαμηλής ισχύος ως επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το Πεκίνο σήμανε επίσης συναγερμό για τα σχέδια της AUKUS (Σύμφωνο Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ) να κατασκευάσει πυρηνικά υποβρύχια στην Αυστραλία ως παραβίαση των αρχών μη διάδοσης των συγκεκριμένων όπλων.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν πυρηνικό δόγμα που δεν προβλέπει το πρώτο χτύπημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών