Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Νέος πρόεδρος ο 69χρονος Masoud Pezeshkian - Νίκησε τον Jalili στον β΄ γύρο των εκλογών

Ιράν: Νέος πρόεδρος ο 69χρονος Masoud Pezeshkian - Νίκησε τον Jalili στον β΄ γύρο των εκλογών
Ο καρδιοχειρούργος Masoud Pezeshkian είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν
Σχετικά Άρθρα
Ο 69χρονος Masoud Pezeshkian είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος νίκησε τον σκληροπυρηνικό Saeed Jalili στον δεύτερο γύρο των χθεσινών προεδρικών εκλογών.
Ο μεταρρυθμιστής Masoud Pezeshkian επικράτησε του υπερσυντηρητικού Saeed Jalili στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 16.384.403 ψήφους έναντι 13.538.179 του αντιπάλου του.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 49,8%.
Εκτιμάται ότι νίκησε προσελκύοντας τη μεσαία αστική τάξη και νέους ψηφοφόρους που έχουν ευρύτατα απογοητευτεί από την εφαρμογή σκληρών μέτρων από τις δυνάμεις ασφαλείας που κατέστειλαν κάθε δημόσια απόκλιση από την πιστή τήρηση του ισλαμικού τυπικού.
Άλλλωστε, ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα προωθήσει μία ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, θα αποκλιμακώσει τις εντάσεις για τις διαπραγματεύσεις που έχουν τελματωθεί με τις μεγάλες δυνάμεις για την αναζωογόνηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και ότι βελτιώσει την προοπτική της ιρανικής κοινωνίας για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.
Ο Pezeshkian, χειρουργός στο επάγγελμα, είναι βουλευτής της Ταμπρίζ, της μεγάλης πόλης του βορειοδυτικού Ιράν, έχοντας περιορισμένη κυβερνητική πείρα, η οποία συνοψίζεται σε μια θέση υπουργού Υγείας από το 2001 ως το 2005 στη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση του Mohammad Khatami.
Ο νέος πρόεδρος του Ιράν έχει συγκεντρώσει τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών που επιζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες, αλλά και πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.
Πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο που είναι πιθανό να είναι ευπρόσδεκτο από τις παγκόσμιες δυνάμεις που ελπίζουν ότι ο ίδιος ενδεχομένως να αναζητήσει την ειρηνική εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο αναπτύσσεται ταχύτατα.
Υποστηρίζει δε, μια αναθέρμανση των σχέσεων του Ιράν με τις δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που πλήττουν σκληρά την οικονομία.

Σαουδική Αραβία-Ιράν: Η ηγεσία του βασιλείου συνεχάρη τον Pezeshkian για την προεδρική εκλογή του

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman συνεχάρησαν τον Masoud Pezeshkian για την εκλογή του στην προεδρία του Ιράν, μετέδωσε το Σάββατο 6/7 το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA.
“Ελπίζω ότι οι δραστηριότητες σας, ως προέδρου θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω εξέλιξη μιας εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, για το καλό των δύο φίλων λαών μας και για τα συμφέροντα απλοποίησης της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας”, ανέφερε η σχετική δήλωση.
Ο Pezeshkian έχει υποσχεθεί ότι θα ανοίξει το Ιράν στον κόσμο και ότι θα δώσει τις ελευθερίες που επιζητούν οι Ιρανοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης