Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παγίδα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία: Ανακοινώνει «γέφυρα για την ένταξη» στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής

Νέα παγίδα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία: Ανακοινώνει «γέφυρα για την ένταξη» στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής
Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν επίσης βασικός πολεμικός στόχος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin
Το ΝΑΤΟ πρόκειται να αποκαλύψει το σχέδιο προετοιμασίας της Ουκρανίας, να αναλάβει τις ευθύνες της ένταξης στη συμμαχία κατά την ετήσια σύνοδό του στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα (9-11/7).
Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο άμεσης ένταξης, αλλά για τα βήματα ώστε «να εμπλακεί μια ολόκληρη διοίκηση» και τον τρόπο για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεισφέρει πλήρως στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που ενταχθεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 5 Ιουλίου ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden.
«Οι Σύμμαχοι θα επιβεβαιώσουν ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ [και] θα κάνουν σημαντικές νέες ανακοινώσεις σχετικά με το πώς θα αυξηθεί η στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος.
Η προσπάθεια είναι μέρος μιας μεγαλύτερης «γέφυρας για την ένταξη», η οποία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Ουκρανία να αναλάβει στρατιωτικές ευθύνες εντός του ΝΑΤΟ από «την πρώτη ημέρα» της ένταξής της.
Αν και η Ουκρανία έχει επιδιώξει την ένταξή της στην αμυντική συμμαχία εδώ και αρκετό καιρό, είναι απίθανο αυτή να εγκριθεί σύντομα, καθώς εξαρτάται από την ομόφωνη ψήφο όλων των κρατών μελών και απαιτεί από τα νέα κράτη μέλη να πληρούν ορισμένα πρότυπα διακυβέρνησης και εδαφικής ακεραιότητας.

Η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν επίσης βασικός πολεμικός στόχος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Putin είπε ότι οι στόχοι της σύγκρουσης είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και ο εξαναγκασμός της ουδετερότητάς της στις διεθνείς υποθέσεις.
Ο αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, επικαλέστηκε τον πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ζήτημα πότε και όχι εάν.
Ως εκ τούτου, είπε ο αξιωματούχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί από τους συμμάχους τους θα εργαστούν την επόμενη εβδομάδα για να «θεσμοποιήσουν» τους στρατιωτικούς δεσμούς της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ μέσω 20-30 διμερών συμφωνιών ασφαλείας που θα ανακοινωθούν από την Ουκρανία και διάφορα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν επίσης ένα βασικό παραδοτέο, είπε ο αξιωματούχος, για να «βοηθήσουν την Ουκρανία με συντονισμό εκπαίδευσης, συντονισμό εξοπλισμού, επιμελητεία [και] υποστήριξη ανάπτυξης».
«Θα έχει μια πολιτική επικάλυψη, η οποία θα επικεντρωθεί στην άμυνα, την οικοδόμηση θεσμών και τη διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, και θα έχει επίσης μια οικονομική υπόσχεση που συνδέεται με αυτό».

Το θεσμικό πλαίσιο

Η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των αναγκών ασφαλείας της Ουκρανίας έχει γίνει βασικός στόχος της κυβέρνησης Biden και των συμμάχων της, οι οποίοι έχουν πει ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να απειλήσει τη ροή όπλων προς την Ουκρανία.
Τέτοιοι φόβοι προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την κριτική του πρώην προέδρου Donald Trump στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι στη συμμαχία δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Γεγονός που έσπευσε να επισημάνει ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι ο αριθμός των χωρών του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα έχει αυξηθεί απότομα από εννέα σε 23.
«Αυτή η κατεύθυνση ταξιδιού είναι σημαντική», είπε ο αξιωματούχος.
«Και… για να βάλουμε ένα ποσό σε δολάρια, μόλις από το 2020 το ΝΑΤΟ συλλογικά ξοδεύει επιπλέον 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση».
Το ΝΑΤΟ θα συγκαλέσει την 75η ετήσια σύνοδο κορυφής του στις 9 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης