Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημος ακρωτηριασμός στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ - Η Κίνα τις διαλύει με το... άγνωστο αντιμόνιο

Επίσημος ακρωτηριασμός στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των ΗΠΑ - Η Κίνα τις διαλύει με το... άγνωστο αντιμόνιο
Πρόκειται για ιδιαίτερα άσχημα νέα για τους Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων που εξαρτώνται από εισαγωγές πόρων
Η Κίνα επιβάλει ελέγχους εξαγωγών σε μέταλλα, μεταλλεύματα και οξείδια αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι εταιρείες που επιδιώκουν να εξάγουν αυτά τα υλικά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδειες εξαγωγής για προϊόντα διπλής χρήσης.
Πρόκειται για ιδιαίτερα άσχημα νέα για τους Αμερικανούς κατασκευαστές όπλων που εξαρτώνται από εισαγωγές πόρων.
Στην εξήγησή του για την απόφαση της περασμένης Πέμπτης να εισαγάγει ελέγχους στις εξαγωγές αντιμονίου, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είπε ότι το μέτρο δεν στοχεύει σε καμία χώρα, αλλά στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Κίνας και στην εκπλήρωση των «υποχρεώσεων μη διάδοσης» της ΛΔΚ.
Όμως, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής μεταλλεύματος αντιμονίου το 2023, και τις ΗΠΑ κορυφαίο αγοραστή, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς, ποιον οι περιορισμοί μπορεί να πλήξουν τελικά... περισσότερο.
Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ θεωρεί το αντιμόνιο «κρίσιμο για την οικονομική και εθνική ασφάλεια – παρόμοιο με τα στοιχεία σπάνιων γαιών, συν το κοβάλτιο και το ουράνιο».
Τα αμερικανικά επιχειρηματικά μέσα το έχουν περιγράψει ως «το πιο σημαντικό ορυκτό που... δεν έχετε ακούσει ποτέ».
Αυτό συμβαίνει επειδή εκτός από μια μακρά λίστα μη στρατιωτικών χρήσεων που κυμαίνονται από επιβραδυντικά φλόγας, μπαταρίες μολύβδου και πλαστικά, μέχρι κεραμικά, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και ρούχα ασφαλείας, το αντιμόνιο έχει μια απίστευτη εφαρμογή σε στρατιωτικά είδη, από σφαίρες διάτρησης θωράκισης και πυρομαχικά ιχνηθέτη. σε γυαλιά νυχτερινής όρασης, σκοπευτικά λέιζερ, εξοπλισμό επικοινωνιών και ακόμη και εξαρτήματα σε πυρηνικά όπλα.
Η Κίνα έχει τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα σκληρού, ανθεκτικού στη θερμότητα και τη διάβρωση υλικού στον κόσμο, με 640.000 μετρικούς τόνους το 2023. Η Ρωσία είναι στη δεύτερη θέση, με 350.000 τόνους και η Βολιβία είναι τρίτη, με 310.000 τόνους.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Αυστραλία, Tουρκία, Καναδάς βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα, με τα αποθέματά τους στους 140.000, 99.000 και 78.000 τόνους, αντίστοιχα.
Τα αποθέματα των ΗΠΑ ανέρχονται σε 60.000 τόνους.
Η Κίνα εξόρυξε τουλάχιστον 40.000 τόνους αντιμονίου το 2023 και μαζί με τη Ρωσία και το Τατζικιστάν φέρεται να ελέγχει έως και το 90% της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού αντιμονίου.
Οι ΗΠΑ έκλεισαν το τελευταίο τους ορυχείο αντιμονίου το 2001, αφήνοντάς το πλήρως εξαρτημένο από τις εισαγωγές.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε την επαναλειτουργία ενός εγκαταλειμμένου ορυχείου αντιμονίου στο Αϊντάχο το 2023, με την Perpetua Resources να λαμβάνει δάνειο 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την US Export-Import Bank, την επίσημη υπηρεσία εξαγωγικών πιστώσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να το αναπτύξει τον Απρίλιο. Το ορυχείο αναμένεται να επανέλθει στο διαδίκτυο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
Η Κίνα, μια ηγέτιδα στην εξόρυξη, έχει προχωρήσει για να ενισχύσει σταδιακά τον έλεγχό της στα στρατηγικά ορυκτά της και τα ορυκτά σπάνιων γαιών. Ο ολοένα και πιο άγριος παγκόσμιος οικονομικός ανταγωνισμός και οι δεκαετίες αποβιομηχάνισης στο εσωτερικό έχουν αφήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αναζητούν εναλλακτικές πηγές κρίσιμων ορυκτών, με συγκρούσεις και απόπειρες πραξικοπήματος σε όλο τον κόσμο, από την Ουκρανία και τη Βολιβία έως τη Βενεζουέλα και την Αφρική να αποδίδονται τουλάχιστον εν μέρει στην ανάπτυξη.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα μπορούσε μόνη της να προσγειώσει στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, να σταματήσει τα αμερικανικά άρματα μάχης και να σταματήσει τους πιο προηγμένους πυραύλους εδάφους-αέρος της χώρας, εάν σταματήσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, με τις ΗΠΑ να μην είναι σχεδόν έτοιμες να αντικαταστήσουν τις κινεζικές εισαγωγές με εγχώριες ή φιλικές πηγές της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης