Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο άγνωστος ρόλος του Κατάρ - Πώς σκορπίζει το χάος στη Μέση Ανατολή και τροφοδοτεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Ευρώπη

Ο άγνωστος ρόλος του Κατάρ - Πώς σκορπίζει το χάος στη Μέση Ανατολή και τροφοδοτεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ στην Ευρώπη
Χώρες στην Ευρώπη έχουν επίσης υποφέρει, με το Κατάρ να είναι ο κύριος χορηγός των τζαμιών στα οποία διδάσκεται και διαδίδεται η προπαγάνδα της Αδελφότητας
Αυτοί που παρακολουθούν στενά τις διεθνείς ειδήσεις τα τελευταία χρόνια μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι το Κατάρ συνεχίζει να εμφανίζεται πολύ συχνά στην επικαιρότητα.
Και αυτό γίνεται την ώρα που όλοι αναρωτιούνται πως επιδρά μια χώρα με μόνο 300.000 πολίτες στις διεθνές ισορροπίες.
Τον τελευταίο καιρό, το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο ότι παρείχε καταφύγιο στην ηγεσία της Hamas ενώ ταυτόχρονα παίζει τον ρόλο του κύριου διαπραγματευτή, μαζί με την Αίγυπτο, για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Το Κατάρ χρησίμευσε επίσης ως ασφαλές καταφύγιο για τους Taliban για πολλά χρόνια και το 2020 διευκόλυνε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ισλαμιστικής ομάδας.
Στο μεταξύ, η Ντόχα κατάφερε επίσης να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο ποδόσφαιρο και βρισκόταν πίσω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστό ως «Qatargate».
Ωστόσο, η κύρια επιχείρηση επιρροής του Κατάρ είναι η επί δεκαετίες εκστρατεία του για τη χρηματοδότηση της εξάπλωσης ριζοσπαστικών ισλαμιστικών κινημάτων και τζαμιών στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Εκτός από τη χορηγία της κατασκευής τεράστιων τζαμιών και ενώσεων, το Κατάρ διεξάγει μια προηγμένη εκστρατεία μέσων ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για αυτά τα ξένα ισλαμιστικά κινήματα να ριζώσουν στις νέες τους χώρες.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα

Όλοι γνωρίζουν για τις βίαιες τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, το ISIS και η Hamas.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα για την πιο σημαντική ισλαμιστική οργάνωση, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν ότι έχει ένα κράτος προστάτη και ένα κράτος που μεταδίδει προπαγάνδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε εκατοντάδες εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο.
Το Κατάρ χρησιμοποιεί τον τεράστιο πλούτο που έχει συσσωρεύσει μέσω του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του για να μετατρέψει το Al Jazeera σε διεθνή όμιλο μέσων ενημέρωσης, διαδίδοντας την προπαγάνδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε παγκόσμια κλίμακα.
Για να κατανοήσουμε πλήρως τον ρόλο που διαδραματίζει αυτή η εξέχουσα ισλαμιστική οργάνωση, είναι απαραίτητο να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις ρίζες της.

Η ιστορία

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνδέεται στενά με τρεις παίκτες: την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και το Κατάρ.
Ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928 από τον κληρικό Hassan al-Banna ως αντίδραση στο πόσο αδύναμος είχε γίνει ο μουσουλμανικός κόσμος σε σχέση με τη Δύση από τον Διαφωτισμό και τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Ο Al-Banna και άλλοι μουσουλμάνοι ισλαμιστές και μοντερνιστές υποστήριξαν ότι η μουσουλμανική κοινότητα ήταν αδύναμη λόγω της διαφθοράς κατά τη διάρκεια των αιώνων και έπρεπε να επιστρέψει στην άσκηση του καθαρού Ισλάμ του Μωάμεθ και του πρώτου Χαλίφη.
Το κίνημα εξαπλώθηκε αστραπιαία στην Αίγυπτο και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πρώιμα επιτεύγματά του ήταν η εμπλοκή του στην αραβική εξέγερση στην Παλαιστίνη, η οποία διήρκεσε από το 1936 έως το 1939.
Η εξέγερση απέτυχε, αλλά η Αδελφότητα κατόρθωσε να κάνει το ζήτημα της Παλαιστίνης μια ευρέως διαδεδομένη μουσουλμανική ανησυχία .
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άσκησαν πιέσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Αίγυπτο στον Amin al-Husseini, τον Μουφτή της Ιερουσαλήμ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1952 κατά της αιγυπτιακής μοναρχίας, ο στρατός άρχισε να αντιμετωπίζει την Αδελφότητα ως αντίπαλο και απειλή για την κυριαρχία τους.
Λόγω της αυξανόμενης πίεσης, πολλοί από τους σημαντικότερους ιδεολογικούς ηγέτες τους αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Ο Yusuf al-Qaradawi ήταν ο σημαντικότερος από αυτούς τους ηγέτες.
Στάλθηκε από το Πανεπιστήμιο Al-Azhar στο Κάιρο το 1962 ως επικεφαλής του Δευτεροβάθμιου Ινστιτούτου Θρησκευτικών Σπουδών του Κατάρ.
Το 1977, έθεσε τα θεμέλια για τη σχολή αφιερωμένη στη Σαρία και τις Ισλαμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ.
Αργότερα, έγινε ο οικοδεσπότης μιας εκπομπής στο Al-Jazeera με τίτλο "Sharia and Life", η οποία είχε περίπου 80 εκατομμύρια τηλεθεατές ανά επεισόδιο, καθιστώντας τον μια από τις πιο σημαίνουσες μουσουλμανικές φωνές στον κόσμο.
Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, ο Οίκος του Al-Thani, χρησιμοποιεί έκτοτε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ως εργαλείο για να ελαχιστοποιήσει την πολιτική αντίθεση εναντίον τους.
Σε αντάλλαγμα για να επιτρέψει στην Αδελφότητα να χρησιμοποιήσει τη χώρα ως βάση για τις διεθνείς της επιχειρήσεις, η Αδελφότητα διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει πολιτική απειλή βασισμένη στην οργανωμένη θρησκεία κατά της μοναρχίας του Κατάρ.
Δυστυχώς, άλλες χώρες βρίσκονται στην χαμένη πλευρά αυτής της συμφωνίας.
Το Κατάρ, το Al-Jazeera και η Αδελφότητα συνεργάστηκαν για να φέρουν για λίγο στην εξουσία τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο το 2011 και έχουν σπείρει το ισλαμιστικό χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή από την Αραβική Άνοιξη, που ξεκίνησε το 2011.
Έφτασε τόσο μακριά που η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ , το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και η Ιορδανία διέκοψαν τις σχέσεις με το Κατάρ το 2017 και ξεκίνησαν αποκλεισμό κατά της χώρας.

Τα πλοκάμια στην Ευρώπη

Χώρες στην Ευρώπη έχουν επίσης υποφέρει, με το Κατάρ να είναι ο κύριος χορηγός των τζαμιών στα οποία διδάσκεται και διαδίδεται η προπαγάνδα της Αδελφότητας.
Σε αυτά τα ίδια τζαμιά, πολλοί μουσουλμάνοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και μερικοί είναι ακόμη και πεπεισμένοι να ενταχθούν σε βίαιες τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Πολλά από τα χρήματα προέρχονται από τη Φιλανθρωπική οργάνωση Κατάρ, η οποία έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 140 τζαμιά, πολιτιστικά κέντρα και ισλαμικά σχολεία στην Ευρώπη.
Ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα είναι το μέγα-τέμενος στο Πουατιέ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Μάχης των Τουρ και της Μάχης του Πουατιέ, όπου ο Κάρολος Μαρτέλ, ηγεμόνας των Φράγκων, σταμάτησε τον προελαύνοντα μουσουλμανικό στρατό του Abdul al-Rahman το έτος 732.
Σήμερα, η μεγαλύτερη μουσουλμανική ομάδα-ομπρέλα στην Ευρώπη είναι το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων, παλαιότερα γνωστό ως Ομοσπονδία Ισλαμικών Οργανώσεων στην Ευρώπη (FIOE), και θεωρείται ευρέως ως η πρώτη οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ευρώπη.
Το 1997, δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για Φετβά και Έρευνα (ECFR), ένα ιδιωτικό ίδρυμα αποτελούμενο από ισλαμικούς κληρικούς και μελετητές που εκδίδει φετβά για μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη, με σκοπό να τους υπαγορεύσει πώς πρέπει να ζήσουν τη ζωή τους.
Αξίζει να αναρωτηθούμε ποιος προήδρευσε αυτής της επιδραστικής οργάνωσης τις τελευταίες δεκαετίες.
Η απάντηση: Yusuf al-Qaradawi, ο οποίος λειτουργούσε από την έδρα του στο Κατάρ μέχρι τον θάνατό του το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης