Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερδύναμη κάνει το Ιράν το σύστημα αεράμυνας - Είναι στις 5 κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο

Υπερδύναμη κάνει το Ιράν το σύστημα αεράμυνας  - Είναι στις 5 κορυφαίες δυνάμεις στον κόσμο
Οι επιστήμονες και οι ειδικοί της χώρας αναπτύσσουν και παράγουν ραντάρ που μπορούν να λειτουργήσουν σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων
Το Ιράν είναι μεταξύ των έξι χωρών που έχουν επιτύχει δυνατότητες παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, επισήμανε σε αραβικά ΜΜΕ ο Διοικητής της Δύναμης Αεράμυνας στο βορειοδυτικό Ιράν, ταξίαρχος Abbas Azimi.
Ο Azimi υπογράμμισε τον ταχύ πολλαπλασιασμό των εγχώριων δυνατοτήτων αεράμυνας του Ιράν, οι οποίες δεν υπήρχαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο Ταξίαρχος εξήγησε ότι η προμήθεια εξοπλισμού και συστημάτων αεράμυνας του Ιράν εξαρτιόταν αποκλειστικά από τις εισαγωγές πριν από την Ισλαμική Επανάσταση.
Σε πλήρη αντίθεση, οι επιστήμονες και οι ειδικοί της χώρας αναπτύσσουν τώρα και παράγουν ραντάρ που μπορούν να λειτουργήσουν σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων, πρόσθεσε ο Azimi.
Ο Ιρανός διοικητής σημείωσε επίσης ότι η αεροπορική δύναμη της χώρας είναι πάντα σε πλήρη επιφυλακή ανεξάρτητα από τις συνθήκες πολέμου ή ειρήνης και έχει αναπτύξει ένα απο τα 5 καλύτερα συστήματα αεράμυνας παγκοσμίως.
Όντας περικυκλωμένο από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, το Ιράκ και την Αυτόνομη Δημοκρατία του Nakhchivan έχει καταστήσει την παρακολούθηση των περιοχών από τη βορειοδυτική δύναμη υψίστης σημασίας, λόγω της παρουσίας ξένων αεροπορικών βάσεων,
Εν τω μεταξύ, ο Διοικητής της Δύναμης Αεράμυνας του Ιρανικού Στρατού Ταξίαρχος Alireza Sabahi-Fard δήλωσε ότι η ισχυρή δύναμη αεράμυνας του ιρανικού στρατού είναι έτοιμη να αποκρούσει και να σταθεί ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση στη χώρα.
76bf1a9d-676d-4b2a-825d-21c1d091935b.jpg
Με την ευκαιρία της Ημέρας Αεράμυνας του Ιράν, ο Ταξίαρχος Alireza Sabahi-Fard, διοικητής της Πολεμικής Αεράμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIADF) και άλλοι διοικητές αεράμυνας παρευρέθηκαν στο μαυσωλείο του αείμνηστου ιδρυτή της Ισλαμικής Επανάστασης Ιμάμ Χομεϊνί (RA ) το πρωί της Κυριακής 1/9.
Το Αρχηγείο Αεράμυνας Khatam al-Anbiya (PADAJA) ιδρύθηκε το 1992 και το αρχηγείο του γνώρισε αναδιοργάνωση και ενίσχυση την 1η Σεπτεμβρίου 2008.
Σήμερα, η ισχυρή ιρανική δύναμη αεράμυνας διαθέτει όλο τον εξοπλισμό της που κατασκευάζεται από Ιρανούς ειδικούς στο εσωτερικό και είναι στις πλέον προηγμένες τεχνολογικά παγκοσμίως, είπε ο Sabahi-Fard στους δημοσιογράφους.
Ο ιρανικός αμυντικός εξοπλισμός κατασκευάζεται με βάση τις υπάρχουσες απειλές για τη χώρα, είπε
Νωρίτερα στις 22 Αυγούστου, ο ταξίαρχος Alireza Sabahi-Fard έχει δηλώσει: «Είναι αναμφισβήτητο γεγονός όταν λέμε ότι είμαστε η απόλυτη δύναμη της αεράμυνας στην περιοχή και έχουμε λόγο [σε αυτήν] στον κόσμο»
Η Δύναμη Αεράμυνας του Ιρανικού Στρατού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να υπερασπιστεί το έθνος, επιβεβαίωσε ο Sabahi-Fard.
Ο στρατηγός συμβούλεψε τους εχθρούς να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς, προειδοποιώντας τους ότι ο Ιρανικός Στρατός και η Δύναμη Αεροπορικής Άμυνας θα βγουν σίγουρα νικητές σε οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση.

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες - Στόχος αεροσκάφη των ΗΠΑ

Το ιρανικό σύστημα αεράμυνας Tactical 3rd Khordad σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών και περιφερόμενα πυρομαχικά τύπου Lancet, αποκάλυψε σύμβουλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σε πρόσφατή συνέντευξή.
Ο ταξίαρχος Ali Reza Balali έδωσε συνέντευξη στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, όπου τόνισε τις επιχειρησιακές δυνατότητες του εγχώριου συστήματος αεράμυνας.
Ο Balali είναι σύμβουλος της διάσημης Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC, η οποία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, παράγοντας πολλαπλά επιθετικά και αμυντικά πυραυλικά συστήματα που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα σε πρόσφατες αντιπαραθέσεις. 
Επισήμανε ότι το σύστημα αεράμυνας 3rd Khordad Tactical είναι ένα απόλυτα μεταφερόμενο και τακτικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.
7cae54fa-8032-4daf-9414-f09e4da3c2df.webp
Προδιαγραφές Sevom Khordad

Το σύστημα 3ο Khordad έχει συγκριθεί με το αυτοπροωθούμενο σύστημα πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Buk που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση , επειδή έχει παρόμοιες τακτικές και επιχειρησιακές ιδιότητες.
Το εγχώριο σύστημα του Ιράν αποτελείται από ένα μόνο κινητό όχημα που φιλοξενεί και τις δύο υποδοχές που ταιριάζουν σε τρεις εκδόσεις πυραύλων Taer-2 και ένα σύστημα ραντάρ.
Το όχημα διαθέτει ένα ραντάρ εμπλοκής συστοιχίας X-band Active Phased (AESA) που μπορεί να ανιχνεύσει 100 στόχους, να εμπλέξει τέσσερις και να καθοδηγήσει δύο βλήματα σε έναν στόχο κάθε φορά.
Αν και ο σχεδιασμός του 3ου Khordad προορίζεται να εξοπλίσει τις ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας με τη δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης συστοιχιών πυραύλων σε περιοχές αντιπαράθεσης, μια συστοιχίατου 3ου Khordad μπορεί επίσης να περιέχει δύο επιπλέον οχήματα Transporter Erector Launcher (TEL).
Αυτό θα επέτρεπε στις δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν εννέα πυραύλους τη φορά που χρειάζεται.
Τα οχήματα 3rd Khordad TEL κατασκευάζονται στο ίδιο φορτηγό 6x6 τροποποιημένο με IVECO με το προαναφερθέν σύστημα, αλλά δεν φιλοξενούν AESA.
Επομένως, το 3ο Khordad θα περιλαμβάνειτέσσερις εκτοξευτές και ραντάρ Transporter Erector (TELAR), οκτώ TEL και ένα ραντάρ εποπτείας Phased Array S-band Bashir, το οποίο έχει εμβέλεια ανίχνευσης 350 χλμ.
Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι τα οχήματα εκτόξευσης 3rd Khordad μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους εδάφους-αέρος Taer-3 που θα ωθήσουν την εμβέλεια εμπλοκής του συστήματος στα 200 km.

Τροποποιήσεις για μάχη εκ του συστάδην

Το σύστημα έχει αποδειχθεί επιτυχημένο και αποτέλεσε επίσης το σχέδιο για τις τροποποιήσεις που παρήγαγαν το σύστημα αντιπυραυλικών πυραύλων 9-Dey.
Το όχημα εκτόξευσης 9-Dey περιέχει οκτώ κάνιστρα που μπορούν να φορτωθούν με τον αντίστοιχο αριθμό πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

Πρώτη και μοναδική κατάρριψη ενός αμερικανικού RQ-4 Global Hawk

Πιο συγκεκριμένα, το 3rd Khordad κατάφερε να καταρρίψει ένα αμερικανικό RQ-4 Global Hawk πάνω από τα στενά του Ορμούζ.
Το RQ-4 είναι ένα τεράστιο μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα μεγάλης εμβέλειας πολλαπλών ρόλων (UAS).
Διαθέτει υψηλή ανθεκτικότητα και είναι εξοπλισμένο με πολλαπλό εξοπλισμό επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας.
Η λειτουργία του συστήματος 3ου Khordad τον Ιούνιο του 2019, σηματοδότησε τη μοναδική επιτυχή κατάρριψη του drone, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως  crème de la crème της τεχνολογίας εναέριων drone των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιτυχούς προσπάθειας του Ιράν για την παραγωγή των δικών του αυτόχθονων αμυντικών συστημάτων, ο Ταξίαρχος Balali επισήμανε ότι η χώρα πρέπει πάντα να λαμβάνει υπόψη τη μαχητική ισχύ των εχθρών της κατά την ανάπτυξη των όπλων της.
Ως εκ τούτου, το 3ο Khordad παρέχει στις δυνάμεις αεράμυνας τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν γρήγορα τις δυνατότητές τους και να υποχωρήσουν από τις εκάστοτε θέσεις εκτόξευσης.
Είπε επίσης αμυντικές εμπλοκές της χώρας απαιτούν να εξοπλιστεί με όπλα τελευταίας τεχνολογίας.
RQ-4 Global Hawk
74f34cb3-b037-4156-be92-5b7bf8905337.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης