Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ήρθε η ώρα για ειρήνη στην Ουκρανία – O Scholz θα τηλεφωνήσει στον Putin «την κατάλληλη στιγμή»

Γερμανία: Ήρθε η ώρα για ειρήνη στην Ουκρανία – O Scholz θα τηλεφωνήσει στον Putin «την κατάλληλη στιγμή»
«Ο γερμανός καγκελάριος έχει επανειλημμένα πει πως ακόμα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου επικοινώνησε με τον Putin και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου Steffen Hebestreit.
Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin «εάν κρίνει ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή».
Αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου Steffen Hebestreit σε ενημέρωση στο Βερολίνο.
«Ο γερμανός καγκελάριος έχει επανειλημμένα πει πως ακόμα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου επικοινώνησε με τον Putin και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον», είπε ο Hebestreit.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η τελευταία συνομιλία μεταξύ των ηγετών έγινε τον Δεκέμβριο του 2022.
«Παρ’ όλα αυτά, αν ο Γερμανός καγκελάριος το κρίνει σκόπιμο, δεν θα φοβηθεί να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή θα ήμουν προσεκτικός σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες μιας τέτοιας συνομιλίας» τόνισε o Hebestreit το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.
Σε σχέση με την πρόταση Scholz για συμμετοχή της Ρωσίας στην περίπτωση μιας νέας συνόδου κορυφής για την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπόρεσε να κατονομάσει την ημερομηνία μιας τέτοιας διάσκεψης.
«Νομίζω ότι θα ήταν βιαστικό», είπε ο Hebestreit, προσθέτοντας ότι «υπάρχει η αίσθηση σε όλο τον κόσμο» ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Γερμανία σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις, αν γίνουν, θα είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
«Όλοι οι άλλοι μπορούν στη συνέχεια να παίξουν έναν υποστηρικτικό ρόλο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Νέα διάσκεψη

Ο Putin, μιλώντας στις 5 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, είπε ότι δεν έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η Μόσχα δεν αρνήθηκε τις επαφές.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Scholz, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, είπε ότι ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε πώς να επιτύχουμε την ειρήνη και μίλησε και πάλι υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας σε μια νέα σύνοδο κορυφής για την επίλυση της κρίσης.
Η καγκελάριος επέμεινε ότι θα πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη «σε κάθε περίπτωση».
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι θα συνεχίσει να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει το Κίεβο, αλλά παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία «οφείλονται στο γεγονός ότι ορισμένοι πολίτες δεν συμφωνούν με την υποστήριξη της Ουκρανίας».
Υπενθυμίζεται πως η πρώτη διάσκεψη για την Ουκρανία έλαβε χώρα στο Bürgenstock στις 15-16 Ιουνίου.
Η Ελβετία δεν είχε καλέσει τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης