Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θα δώσει δάνειο 35 δις ευρώ στην Ουκρανία από τα ...κέρδη των παγωμένων ρωσικών assets

Η ΕΕ θα δώσει δάνειο 35 δις ευρώ στην Ουκρανία από τα ...κέρδη των παγωμένων ρωσικών assets
To δάνειο θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο εντός του 2024
Την παροχή δανείου ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία ανακοίνωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία πραγματοποιεί σήμερα 20/9 επίσκεψη στο Κίεβο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει στην Ουκρανία δάνειο έως και 35 δισ. ευρώ ως μέρος των δεσμεύσεων της G7.
Αυτή είναι μια άλλη σημαντική συμβολή της ΕΕ στην ανάκαμψη της Ουκρανίας» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ η επικεφαλής της Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου της G7 για τη διάθεση 50 δισ. δολαρίων στο Κίεβο από τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα 35 δισ ευρώ είναι ένας συμβιβασμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα παρακάμψει το βέτο της Ουγγαρίας και θα παράσχει δάνειο ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Προτού τα χρήματα διατεθούν στην Ουκρανία, το δάνειο πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το τέλος του 2024.

«Στον πάγο» 300 δισ. δολ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από αυτά, περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στη διεθνή πλατφόρμα Euroclear στο Βέλγιο (210 δισεκατομμύρια δολάρια είναι αποθηκευμένα εκεί).
Οι ηγέτες των χωρών της G7 σε σύνοδο κορυφής στην Ιταλία στις 13 Ιουνίου κατέληξαν σε συμφωνία για τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία σε βάρος των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μέχρι το τέλος του 2024.

Για κλοπή μιλά η Ρωσία

Σε δηλώσεις του στις 14 Ιουνίου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
, δήλωσε ότι με την κλοπή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η Δύση «κάνει ένα ακόμη βήμα προς την καταστροφή του συστήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν, το οποίο για πολλές δεκαετίες εξασφάλιζε την ευημερία τους και τους επέτρεπε να καταναλώνουν περισσότερα από όσα κέρδιζαν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «καθίσταται σαφές σε όλες τις χώρες και τις εταιρείες, τα κρατικά ταμεία, ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποθεματικά τους απέχουν πολύ από το να είναι ασφαλή τόσο από νομική όσο και από οικονομική άποψη».
Από την πλευρά του το
ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει τη δέσμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη κλοπή, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν στοχεύει μόνο ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης